3 tipuri de alimente care produc sau hrănesc cancerul! Nu le mai consuma

Se știe că fumatul și alcoolul duc la cancer, dar nu sunt singurii vinovați. Sunt și tipuri de alimente care fie duc la apariția cancerului fie hrănesc celulele canceroase și le fac să prolifereze. Iată 3...
Cancerul este o boală complexă, există multe tipuri de cancer, precum și multe potențiale cauze. Deși nu se știe exact ce provoacă apariția celulelor canceroase și inabilitatea sistemului imunitar de a le mai detecta, distruge și elimina, se știe că o varietate de factori pot contribui la dezvoltarea cancerului.
Unii factori de risc, cum este spre exemplu moștenirea genetică, nu pot fi controlați. Dar factorii externi - cum ar fi stilul de viață – pot fi schimbați. De fapt, studiile arată că circa 80-90% din tumorile maligne sunt legate de factori externi.
Iar unul dintre cei mai importanți factori de stil de viață de luat în considerare este dieta! Acest lucru se datorează faptului că un număr mare de cercetări au arătat că unele alimente sunt asociate cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer. Iată 4 dintre ele:
1) Mâncarea prăjită
Când alimentele cu amidon sunt gătite la temperaturi ridicate – cum sunt cartofi prăjiți și cipsurile spre exemplu -, se formează un compus numit acrilamidă.
Potrivit unei analize din 2018 (link direct analiză) acrilamida s-a dovedit a fi cancerigenă în studiile efectuate pe șobolani. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (link direct sursa informației) consideră că acrilamida este „probabil cancerigenă pentru oameni”.
Potrivit unui studiu din 2020 (link direct studiu), acrilamida dăunează ADN-ului și induce apoptoza sau moartea celulară.
Consumul de multe alimente prăjite crește, de asemenea, riscul pentru diabetul de tip 2 și obezitate (link direct studiu). Aceste condiții pot favoriza stresul oxidativ și inflamația, crescând și mai mult riscul de cancer.
2. Carnea procesată
Carnea procesată înseamnă orice tip de carne care a fost prelucrată prin afumare, sărare, întărire sau conservare. În majoritatea cazurilor e vorba de produse din carne roșie, precum hot dog, cârnați, salam, șuncă, pastramă etc.
Metodele utilizate pentru fabricarea cărnii procesate pot crea substanțe cancerigene. De exemplu, conform unui articol din 2018 (link direct articol) prelucrarea cărnii cu nitriți poate forma substanțe cancerigene numite compuși N-nitrozo. De asemenea, afumatul bucăților de carne poate duce la producerea de hidrocarburi aromatice policiclice cancerigene (HAP).
Potrivit unei analize din 2019 (link direct analiză) carnea procesată este un factor major de risc pentru cancerul colorectal. O altă analiză din 2019 (link direct analiză) a constatat, de asemenea, că este legată de cancerul de stomac.
Într-o analiză din 2018 (link direct analiză) cercetătorii au stabilit că un consum ridicat de carne procesată a fost asociat cu un risc crescut de cancer de sân.
3. Zaharul și carbohidrații rafinați
Alimentele zaharoase și carbohidrații rafinați vă pot crește indirect riscul de cancer. Câteva exemple ale acestor alimente includ: băuturi îndulcite cu zahăr, produse de patiserie făcute cu făină albă, paste albe, pâinea albă, cereale zaharate.
De asemenea, când făina este procesată, clorul gazos este utilizat pentru albirea ei, proces care favorizează celulele canceroase. O astfel de făină rafinată are un indice glicemic ridicat, care determină creșterea nivelului de glucoză și de insulină din sânge. Iar celulele canceroase consumă glucoză!
Consumul unei concentrații ridicate de alimente zaharoase, cu amidon, poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate. Conform unui studiu din 2020 (link direct studiu) ambele condiții favorizează inflamația și stresul oxidativ. Acest lucru vă poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.
Potrivit unei revizuiri din 2019 (link direct studiu) diabetul de tip 2 crește riscul de cancer ovarian, mamar și endometrial (uterin).
Un aport ridicat de zahăr și carbohidrați rafinați poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de glucoză în sânge, care, potrivit unui studiu din 2017 (link direct studiu) poate fi un factor de risc pentru cancerul colorectal.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Mâncărimea la subraț, un simptom ce poate ascunde probleme serioase. Când să mergi la medic
De ce recidivează cancerul. Ce se întâmplă cu celulele canceroase după tratamentul oncologic
De ce recidivează cancerul. Ce se întâmplă cu celulele canceroase după tratamentul oncologic.
Inteligența artificială prezice cancerul de sân cu 6 ani înainte să apară: "Sânul cu cancer a avut un scor dublu față de celălalt"
Cum poate inteligența artificială să identifice femeile cu risc de cancer de sân, cu mult timp înainte de diagnosticare.
PI3K, regulator cheie în menținerea stării de inactivitate tumorală. Implicații pentru tratamentul cancerului de sân
Această proteină joacă un rol esențial în menținerea unei stări de inactivitate a celulelor canceroase.
Adevărul despre cancer. Cauza care schimbă tot ce știai. 6 mituri greșite despre cancer
La vârsta a doua, prevenția cancerului devine o prioritate. E important să nu vă bazați pe mituri, ci pe informații validate științific.
Semnalele de alarmă ale cancerului. Un medic oncolog explică
Cancerul îți deturnează creierul și îți fură motivația. Descoperirea care răstoarnă tot ce știam despre apatia bolnavilor de cancer
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Celulele adipoase modificate genetic, strategie pentru înfometarea cancerului. Opresc creșterea celulelor canceroase
Tratamentul care înfometează cancerul. Duce la eliminarea celulelor canceroase.
Cancerul și schimbările emoționale, impact devastator. Cum să faci față provocărilor psihologice
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
Cancer pulmonar: cele 4 stadii. Stadiul care NU dă simptome, dar ucide rapid
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
Câinii și capacitatea lor uimitoare de a detecta cancerul
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Legătura dintre grăsimi și cancerul de sân triplu-negativ
Un oncolog avertizează că drumurile nocturne la toaletă sunt un simptom al cancerului: Se fac cunoscute două boli periculoase
Un medic oncolog avertizează că acesta este semnul că ai cancer. Acest obicei aparent banal poate ascunde o problemă gravă.
BRDT, potențial motor al cancerului pulmonar. Proteina testiculară are un rol neașteptat în dezvoltarea tumorilor
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.