4 beneficii INCREDIBILE pe care le are sfecla roșie pentru sănătate: scade hipertensiunea, anti-cancer, antiinflamatoare
Sfecla roșie e o legumă este cea mai bogată în nutrienți și vitamine la sfârșitul verii și începutul toamnei, ea fiind recomtată de regulă când temperatura începe să scadă. Beneficiile ei sunt nenumărate...
Aparținând aceleiași familii ca și spanacul, atât frunzele, cât și rădăcina sfeclei pot fi consumate - frunzele au un gust amar, în timp ce rădăcina este dulce dar trebuie consumată fiartă sau coaptă. Deși sunt disponibile pe tot parcursul anului, sfecla este cea mai dulce și cea mai fragedă în sezonul lor de vârf, adică septembrie - octombrie. Deși există și sfecla albă și galbenă, doar sfecla roșie are compusul de luptă împotriva cancerului - betacianina.
Ce conține sfecla roșie:
O porție de 100g de sfeclă roșie crudă conține:
- 36 kilocalorii / 154KJ
- 7g proteine
- 1g grăsime
- 6g carbohidrați
- 5g fibre
- 380 mg potasiu
- 150mcg folat.
Pe lângă aceste valori nutritive, sfecla roșie este o importantă sursă de fibre, folat (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. Mai exact, într-o sfeclă medie avem:
– vitamina B9 (acid folic): 20% din doza zilnică recomandată;
– vitamina C: 6% din doza zilnică recomandată;
– mangan: 16% din doza zilnică recomandată;
– potasiu: 9% din doza zilnică recomandată;
– magneziu: 6% din doza zilnică recomandată;
– fosfor: 4% din doza zilnică recomandată;
– fier: 4% din doza zilnică recomandată.
Cele mai importante 4 beneficii
1. Are proprietăți anti-cancer
Pigmentul vegetal care conferă sfeclei roșii culoarea sa bogată, roșie-purpurie, este betacianina. Aceasta este un agent puternic, care poate ajuta la suprimarea dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de vezica urinară, după cum arată un studiu (link direct studiu)
2. Scade hipertensiunea
Sfecla roșie este bogată în mod natural în compuși numiți nitrați, care sunt buni pentru inimă. Nitrații ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin relaxarea vaselor de sânge, reducând rigiditatea arterială și promovând dilatarea care poate scădea tensiunea arterială. O reducere a tensiunii arteriale este benefică pentru evitarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Studiile sugerează că alimentele bogate în nitrați, cum ar fi sfecla roșie, pot ajuta, de asemenea, la supraviețuirea atacului de cord.
Un studiu publicat în jurnalul Hypertensiunea al American Heart Association (link direct studiu) spun că reduce în mod special tensiunea ridicată provocată de sare. Pentru acest studiu, cobaii sensibili la sodiu au primit sare împreună cu cantități mici de suc de sfeclă sau un suplimente de nitrat dietetic (nitrat anorganic) extras din legumele rădăcinoase și cu frunze, cum ar fi spanacul, salata verde și țelina. Cercetătorii au descoperit că atât sucul, cât și suplimentul de nitrat au fost de peste 100 de ori mai puternici decât potasiul în protejarea cobailor împotriva creșterilor tensiunii arteriale induse de sare.
„Acesta este un studiu important care ar putea avea valoare în abordarea unei epidemii de sare, care contribuie la o creștere uluitoare a bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral la nivel global", a spus dr. Stephen Juraschek, specialist în medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, spitalul didactic al Harvard Medical School.
3. Îmbunătățește sănătatea digestivă
Sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse de glutamină, un aminoacid esențial pentru sănătatea și întreținerea intestinului nostru (link direct sursa informației). De asemenea, sunt bogate în fibre, care, precum și susținerea funcției intestinale, ajută la susținerea mediului intestinului și a bacteriilor benefice care locuiesc acolo.
4. Efect antiinflamator și antioxidant
Sfecla roșie a fost clasificată drept una dintre cele mai puternice 10 legume antioxidante din lume. Compusul său betalaină, responsabili de culoarea roșie a rădăcinii, s-au dovedit a avea capacități ridicate de antioxidant și antiinflamator (link direct studiu). Acest lucru înseamnă că ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi și pot fi utile în lupta împotriva afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
EXCLUSIV Durerea de oase nu înseamnă doar reumatism. Dr. Eduard Dănăilă: E semn de cancer în stadiul patru
Cercetătorii au găsit un nou "buton" care activează cancerul ovarian. Asta ar putea duce la vindecare
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
EXCLUSIV Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Inteligența artificială prezice cancerul de sân cu 6 ani înainte să apară: "Sânul cu cancer a avut un scor dublu față de celălalt"
Cum poate inteligența artificială să identifice femeile cu risc de cancer de sân, cu mult timp înainte de diagnosticare.
Cancerul pulmonar: 7 semne banale ignorate frecvent
Terapia cu celule CAR-T GD2, pas pentru combaterea cancerului pediatric. Are efect în cazul neuroblastomului
Terapia care vindecă cel mai agresiv tip de cancer. Oferă o supraviețuire de peste 18 ani.
Simptomul surprinzător al cancerului care apare pe gât. Detaliul care trebuie să te alarmeze
Acest simptom suprinzător al cancerului apare pe gât. Este semn al unui cancer care este depistat întâmplător.
Celulele adipoase modificate genetic, strategie pentru înfometarea cancerului. Opresc creșterea celulelor canceroase
Tratamentul care înfometează cancerul. Duce la eliminarea celulelor canceroase.
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
ADN și ARN, sistemul complementar care luptă împotriva cancerului. Descoperirea care poate duce la noi tratamente
Această combinație puternică luptă împotriva cancerului. Reface celulele bolnave.
EXCLUSIV Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Câinii și capacitatea lor uimitoare de a detecta cancerul
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Cancerul de colon, semne subtile de avertizare. Transpirația nocturnă și schimbările în tranzitul intestinal, principalele simptome
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat. Numai că este un simptom al unui cancer supranumit ucigașul tăcut.
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
EXCLUSIV Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică. Dr. Ioan Adrian Buda: Riscul e cel mai mare
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică.
