Leucemia, „boala sângelui alb” - simptome care uneori trec neobservate

Leucemia este cancerul care începe în celulele stem din sânge și se caracterizează prin dezvoltarea de celule maligne în măduva osoasă. Potrivit profesorului Paul Coppo, hematolog la Spitalul Saint-Antoine din...
Ce este leucemia?
Este o formă de cancer al sângelui care se caracterizează prin multiplicarea celulelor tinere din măduva osoasă și din sânge. Profesorul Coppo explică faptul că acestea sunt celule tinere care nu sunt mature și care ar trebui să devină adulți. Aceste celule contribuie la formarea de globule roșii normale, trombocite și globule albe din sânge și asigură transportul oxigenului, coagularea și apărarea organismului împotriva agenților patogeni. Doar că, în stadiul lor de imaturitate, celulele nu îndeplinesc aceste funcții.
Leucemia apare când ADN-ul unei singure celule din măduva osoasă este afectată. Este vorba despre o mutaţie şi modifică abilitatea celulelor de a se dezvolta şi de a funcţiona normal.
În plus, este important să se facă diferența între diferitele forme de leucemie.
Există două forme de leucemie
Leucemie acută - celulele sangvine anormale sunt celule sangvine imature sau blaști; acestea nu îşi pot exercita funcţiile în mod normal şi se multiplică rapid, astfel că boala se agravează ușor; leucemia acută necesită tratament agresiv rapid.
Leucemia cronică – sunt mai multe tipuri de leucemii cronice: unele produc prea multe celule şi unele duc la producerea a prea puţine celule. Leucemia cronică implică celule sangvine mature, care se multiplică sau se acumulează mai lent şi pot funcţiona normal petru o anumită perioadă de timp; unele forme de leucemii cronice nu produc iniţial simptome şi pot rămâne fără să producă simptome şi nediagnosticate mult timp.
Potrivit Societății Canadiene a Cancerului, specialiștii spun că anumite afecțiuni medicale pot prezenta simptome similare cu cele ale leucemiei:
Oboseală
Febră
Pierderea poftei de mâncare
Pierdere în greutate
Paloare
Respirație scurtă
Senzație de disconfort
Palpitații
Slăbiciune
Ameţeală
Vânătăi
Sângerări din nas sau gingii
Infecții frecvente
Durere de gât
Durere de cap
Noduli limfatici
Tulburări de vedere.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-