Substanțele chimice din ambalajele alimentare, identificate în corpul uman. Sunt asociate cu diferite probleme de sănătate

Acesta este detaliul înfricoșător pe care trebuie să îl știi despre ambalajele alimentare. Poți face CANCER și zeci de alte boli
Vezi și: Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive
Un studiu recent a dezvăluit prezența alarmantă a peste 3.600 de substanțe chimice din ambalajele alimentare în corpul uman. Aceste substanțe, utilizate în principal în ambalajele și materialele care intră în contact cu alimentele, au fost detectate în probe umane, precum urina, sângele și laptele matern.
Descoperirile, publicate în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology - Nature, evidențiază lipsuri semnificative în monitorizarea biomarkerilor și în disponibilitatea datelor privind toxicitatea acestor substanțe.
Studiul își propune să ofere o imagine mai clară asupra expunerii umane extinse la substanțele chimice din ambalajele alimentare (FCC) și riscurile potențiale pentru sănătate.
Un studiu amplu asupra expunerii umane
Cercetarea, realizată de oamenii de știință de la Food Packaging Forum și patru instituții academice, a analizat peste 14.000 de substanțe chimice cunoscute utilizate în ambalajele alimentare. Folosind date din cinci programe de monitorizare a biomarkerilor, trei baze de date metabolom/exposom și o vastă literatură științifică, cercetătorii au identificat 3.601 substanțe chimice care au fost găsite în corpul uman, reprezentând 25% din totalul substanțelor chimice cunoscute.
Dr. Birgit Geueke, autorul principal al studiului, a subliniat importanța acestor descoperiri.
"Cercetarea noastră stabilește o legătură între substanțele chimice din ambalajele alimentare, expunerea și sănătatea umană. De asemenea, evidențiază acele substanțe chimice care au fost neglijate până acum în studiile de monitorizare a biomarkerilor, oferind o oportunitate importantă pentru prevenție și protecția sănătății", a explicat dr. Birgit Geuke, autorul principal al studiului.
Vezi și: Deshidratarea și forțele de compresie, asociate cu formarea ridurilor
Ambalaje alimentare - FOTO: Freepik@ayonbiswas9625
Substanțe chimice periculoase găsite în corpul uman
Printre cele 3.601 substanțe chimice identificate, mai multe categorii se remarcă prin proprietățile lor periculoase. Acestea includ bisfenoli, PFAS, ftalați, metale și compuși organici volatili (VOC).
Toate aceste substanțe au fost detectate pe scară largă atât în probele umane, cât și în materialele care intră în contact cu alimentele (FCM). Multe dintre aceste substanțe chimice sunt cunoscute pentru efectele negative asupra sănătății și prezintă riscuri pentru sănătatea umană, în ciuda faptului că sunt utilizate în produse care respectă reglementările actuale de siguranță.
Dr. Jane Muncke, autorul senior al studiului, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la implicațiile reglementare.
"Acest studiu evidențiază faptul că materialele care intră în contact cu alimentele nu sunt pe deplin sigure, chiar dacă respectă reglementările, deoarece transferă substanțe chimice periculoase cunoscute în corpul uman", a spus dr. Jane Muncke.
Lacune semnificative în monitorizarea biomarkerilor
Studiul dezvăluie, de asemenea, lacune considerabile în monitorizarea prezenței altor substanțe chimice, cum ar fi antioxidanții sintetici și oligomerii. Aceste substanțe sunt utilizate frecvent în materialele plastice și ambalajele alimentare, dar rămân în mare măsură neexaminate în programele de monitorizare a biomarkerilor umani.
Dr. Ksenia Groh, de la Institutul Federal Elvețian de Științe și Tehnologii Acvatice, a subliniat lipsa de date cu privire la aceste substanțe.
"Studiul nostru evidențiază faptul că antioxidanții, în ciuda volumelor mari de producție și a utilizării pe scară largă, sunt în mare măsură absenți din programele de monitorizare. Cunoștințele despre metabolismul, soarta și efectele acestor substanțe sunt, în general, limitate", a precizat dr. Ksenia Groh.
Vezi și: Cazurile de diabet, în creștere cu 20% în ultimii 10 ani. Obezitatea, principalul factor de risc
Nevoia urgentă de materiale mai sigure
Cercetarea subliniază o nevoie urgentă de dezvoltare a unor alternative mai sigure la materialele actuale care intră în contact cu alimentele. Deși ambalajele alimentare nu sunt singura sursă de expunere, studiul arată că substanțele chimice din acestea contribuie semnificativ la prezența substanțelor periculoase în corpul uman.
Prof. Dr. Martin Scheringer, co-autor de la ETH Zürich, a subliniat importanța abordării acestei probleme.
"Există un număr surprinzător de mare de substanțe chimice periculoase utilizate în materialele care intră în contact cu alimentele, și acestea nu rămân doar acolo, ajung, într-o anumită măsură, în corpul uman. Acest lucru este îngrijorător și este clar că există nevoie de materiale mai sigure și mai simple", a spus prof. dr. Martin Scheringer
Nevoia de reglementări mai stricte
Descoperirile studiului reprezintă un apel de trezire pentru autoritățile de reglementare și cercetători. Multe dintre substanțele chimice utilizate pe scară largă în ambalajele alimentare nu au fost investigate suficient în ceea ce privește riscurile lor potențiale pentru sănătate. Cercetătorii speră că aceste noi dovezi vor duce la schimbări reglementare și la cercetări suplimentare privind siguranța materialelor care intră în contact cu alimentele.
"Știam deja că substanțele chimice problematice din ambalajele alimentare nu se limitează doar la substanțe cunoscute precum bisfenolul și ftalații, dar am fost surprinși de numărul mare de substanțe chimice pentru care există dovezi ale expunerii umane. Este nevoie de mai multă cercetare și reglementări mai stricte în jurul utilizării acestor substanțe", a concluzionat Olwenn Martin, co-autor de la University College London.
Prezența a 3.601 substanțe chimice din ambalajele alimentare în corpul uman subliniază necesitatea unei abordări mai cuprinzătoare privind siguranța chimică în ambalajele alimentare. Acest studiu oferă o oportunitate critică pentru îmbunătățirea sănătății publice, abordând lacunele din monitorizarea biomarkerilor și reglementarea substanțelor chimice dăunătoare în materialele care intră în contact cu alimentele.
Vezi și: Cancerul care nu se vindecă. Daniel Coriu: Nu reușim să vindecăm pacientul
Impactul substanțelor chimice asupra sănătății
Multe substanțe chimice din ambalajele alimentare (FCC) prezintă riscuri pentru sănătate din cauza potențialului lor de a provoca cancer, de a perturba sistemul endocrin și de a persista în mediu. Aceste substanțe pot interfera cu hormonii din organism, afectând dezvoltarea, reproducerea și funcționarea sistemului imunitar. De exemplu, bisfenolul A (BPA) și ftalații sunt cunoscuți pentru efectele lor disruptive asupra sistemului endocrin, potrivit News Medical.
În plus, unele FCC-uri sunt considerate cancerigene sau au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice. Substanțele precum PFAS (substanțe perfluoroalchilice) sunt extrem de persistente și se acumulează în organism, putând contribui la o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări metabolice și afectarea sistemului imunitar.
În ciuda acestor riscuri, datele de siguranță pentru multe FCC-uri sunt incomplete, ceea ce îngreunează evaluarea completă a impactului lor asupra sănătății umane. Lipsa de informații despre toxicitate, metabolism și efectele pe termen lung ale acestor substanțe subliniază necesitatea unei cercetări suplimentare și a unor reglementări mai stricte pentru a proteja sănătatea publică.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Nouă variantă COVID se răspândește rapid. Obiceiurile estivale, asociate cu o variantă mutantă
De ce să nu mănânci cireșele cu tot cu sâmburi. Poți chiar să mori
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
COVID, impact devastator. Efectele vor fi resimțite după ani de zile de la încheierea pandemiei
COVID are un impact devastator pe termen lung. Multiple boli au fost dramatic agravate de infecția cu SARS-CoV2.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală. Te omoară în câteva săptămâni
Peste 50.000 de cazuri de cancer ar putea fi evitate prin filtrarea apei
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Ce nu știi despre colesterol te poate ucide! Sondajul care te va pune pe gânduri. Află totul despre "Colesterol Alert"
Cum poți preveni bolile cronice
Cum poți preveni bolile cronice. Cel mai simplu lucru pe care trebuie să îl faci.
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
Ce înseamnă, de fapt, striațiile de pe unghii
Cât timp ar trebui să urinezi, de fapt. Ce riști dacă depășești perioada
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Vitamina care regenerează pielea și te face să arăți cu 10 ani mai tânără
Această vitamină regenerează pielea și te face să arăți cu 10 ani mai tânără!
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
Un simplu test de sânge poate prezice cât de rapid ți se alterează creierul
Ce trebuie să știi dacă ai trigliceridele crescute. Boala gravă, fără tratament, pe care o riști.