Un cardiolog spulberă mitul că îți crește tensiunea de la cafea: Dacă vă place cafeaua, să o beți!

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cafea - FOTO: Freepik@macrovector
cafea - FOTO: Freepik@macrovector

Un cardiolog spulberă mitul că îți crește tensiunea de la cafea. Mai mult, cafeaua poate chiar să fie benefică în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială.

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume. Dimineața când ne trezim primul lucru pe care îl facem mulți dintre noi este acela de a ne savura cafeaua aburindă. 

Cafeaua, efect asupra cardiacilor

Cafeaua poate să scadă tensiunea arterială. Dar cât de nocivă sau sănătoasă este în cazul cardiacilor a explicat dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

”Dacă vă place cafeaua, să o beți, indiferent că aveți boală cardiovasculară, indiferent că nu aveți boală cardiovasculară. Există tot felul de mituri prin popor în care se spune că această cafea poate să agraveze boala de inimă sau că această cafea poate să crească tensiunea arterială.

Nu! Se pare că lucrurile nu sunt așa! Sunt studii recente, cam de 2-3 ani publicate, inclusiv comunicate inițial la Congresul European de Cardiologie, în care, de fapt, se vede că o cantitate mică de cafea, o ceașcă de cafea băută dimineață, poate chiar să aibă efecte benefice din punct de vedere cardiovascular”, a explicat dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Cafea - FOTO: Freepik@ijeab

Vezi și: Cele două băuturi sănătoase care distrug creierul. Dr. Daniel: Cauza depresiei și a demenței

Cafeaua, efect diuretic

Cofeina din cafea este un stimulent care poate crește producția de urină și poate determina eliminarea mai multor lichide din organism. Acest efect diuretic poate duce la o creștere a excreției de apă și electroliți prin urină.

Este important să menționăm că nivelul de sensibilitate la cofeină poate varia în funcție de persoane, iar unii pot resimți mai puternic efectul diuretic al cafelei decât alții. De asemenea, este esențial să se consume cafea în mod moderat și să se ia în considerare alți factori, cum ar fi hidratarea generală și sănătatea cardiovasculară.

Chiar dacă cafeaua poate determina o creștere a eliminării de lichide, nu trebuie să înlocuiască aportul adecvat de apă. Este important să se mențină o hidratare adecvată, mai ales atunci când se consumă băuturi care au un efect diuretic.

”Cafeaua nu crește tensiunea arterială. Cafeaua e mai degrabă cu efect diuretic. Pacienții chiar folosesc cafeaua pentru un stimulent la nivel intestinal. Deci nu ne așteptăm ca o ceașcă, o cană de cafea, să ne crească tensiunea arterială de la 10 la 14 sau de 14 la 18.

Vezi și: Medicament intens folosit, efecte secundare grave. Provoacă sângerare excesivă. Poate duce la deces

Din contră, ea are tendința să deshidrateze pentru că pacientul va merge la toaletă. De aceea, ați văzut că în unele restaurante, lângă ceașca de cafea, se pune și un pahar de apă, tocmai ca să stimulăm acest lucru.

Dacă omul va consuma 8 cafele într-o zi, în momentul acela, lucrurile se schimbă puțin. E totuși cofeină, stimulează puțin sistemul nervos simpatic, s-ar putea să fie puțin mai agitat și e posibil, poate, prin acest mecanism să crească un pic tensiunea arterială, dar la cantități mari.

Inclusiv post infarct, pacientul poate să-și continue băutul de ceașcă de cafea dimineața dacă acest lucru îi face plăcere. Noi nu îl interzicem. Interzicem însă, obligatoriu, fumatul!”, a mai explicat dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel