Câini dresați să depisteze cazurile de COVID-19: patrupedele, decorate cu distincția „câine-erou”

Angela Sabău |
Data publicării:
Kössi, câinele care identifică persoanele COVID-19 pozitive. Foto: Aeroportul Helsinki / Finavia.fi
Kössi, câinele care identifică persoanele COVID-19 pozitive. Foto: Aeroportul Helsinki / Finavia.fi

Patru câini dresați să recunoască și să identifice persoanele posibil infectate cu COVID-19 sunt folosiți la un aeroport european. Patrupedele au primit titlul de „câine-erou”.

Patru câini dresaţi pentru a depista cazurile potenţiale de coronavirus, care participă la o misiune pe Aeroportul din Helsinki, au primit titlul de ''câine-erou'', a precizat miercuri Asociaţia Chinologică Finlandeză. Distincţia ''câine-erou'' este acordată patrupedelor care au ajutat la salvarea uneia sau mai multor vieţi omeneşti.
''Aceşti patru câini sunt câini-eroi dintr-o categorie aparte'', a spus Harri Lehkonen, preşedintele consiliului director al Asociaţiei Chinologice Finlandeze. ''Prin munca pe care o depun, realizează un efect pozitiv asupra bunăstării oamenilor din lumea întreagă'', a adăugat el. Cei patru câini se numesc Kossi, Miina, ET şi Valo.

Animalele dresate sunt capabile, se pare, să identifice prezenţa virusului înainte de apariţia simptomelor şi pe baza unei mostre de dimensiuni mult mai mici decât cea necesară realizării unui exudat. Un câine are nevoie de 10 până la 100 de molecule pentru a identifica virusul, în timp ce echipamentele utilizate la realizarea testelor PCR necesită 18 milioane de molecule.
Cei patru câini au fost dislocaţi la aeroport din septembrie şi urmează să desfăşoare în continuare această misiune până la sfârşitul anului.
Călătorii care tranzitează aeroportul din Helsinki pot cere din proprie iniţiativă să devină voluntari pentru efectuarea unui test. Procedura presupune folosirea unui şerveţel cu care se şterge pielea din zona gâtului, iar şerveţelul este apoi plasat într-un pahar şi dat câinelui, care îl va mirosi. Dacă animalul semnalează un rezultat pozitiv, pasagerul este îndrumat către o staţie de informare sanitară.

Doi dintre câini au făcut anterior parte dintr-un proiect al cărui scop era detectarea cancerului, desfăşurat de compania Wise Nose, notează Agerpres. Susanna Paavilainen, directoarea Wise Nose, a remarcat că toţi câinii dresaţi pentru detectarea COVID-19 au fost bine primiţi de personalul aeroportului, precum şi de pasageri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel