EXCLUSIV
Calitatea alimentației moderne: e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase
Publicat pe 20 sep 2021, 17:19
Distribuie
Prof dr ing Nastasia Belc. Foto: IBA
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutului de Bioresurse Alimentare) a fost prezentă la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de prof. dr. Irinel Popescu, unde a vorbit despre calitatea...
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al Institutului de Bioresurse Alimentare, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, despre calitatea alimentelor pe carele găsim în comerț. Ea crede că e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase, dar și a producătorilor.
„Sigur că în varietatea aceasta de alimente care există pe piață, există alimente de calitate mai bună și altele de o calitate mai puțin bună. Și atunci, noi trebuie să știm să alegem. Pentru că, până la urmă, consumatorul determină calitatea alimentelor de pe piață: dacă știm să alegem ce trebuie, calitatea s-ar îmbunătăți. Dar, ca să putem să alegem, trebuie să fim educați în acest sens, să avem niște informații.
Informațiile le putem avea și din media, dar și din alte surse, dar trebuie să știm să alegem sursele bune de informare”, a menționat ea.
Sursele de informare sunt importante
„În primul rând este bine să alegem surse autorizate - autorități care au rolul de a informa consumatorul, reprezentanți ai institutelor de cercetări care pot să ne spună informațiile de care avem nevoie.
Dar pe de altă parte, calitatea alimentelor depinde și de mediul în care trăim. Alimentele trebuie să aibă un anumit conținut de nutrienți și care să fie biodisponibil organismului, după ce procesăm alimentul, că vorbim de industrie alimentară”, a mai spus ea în emisiune.
Procesarea alimentelor trebuie să fie corespunzătoare
Potrivit specialistului, nu este suficient ca pe eticheta unui produs sp fie o listă de ingrediente de calitate, ci e importantă și procesarea alimentelor.
„Ne uităm pe eticheta alimentelor, avem ingrediente bune, nu avem sare, nu avem grăsimi, ne uităm din ce în ce mai mult la asta pentru că suntem tot timpul atenți să mâncăm alimente cu mai puțin zahăr, mai puțină sare etc, dar, dacă procesarea nu este corespunzătoare, deci dacă industria alimentară nu-și joacă bine rolul, atunci alimentul poate să devină un non-aliment sau chiar poate deveni toxic.
Trebuie să încercăm să educăm pe mai multe paliere: și consumatorii - ce alimente să aleagă, și industria cu noile evidențe științifice care apar zi de zi; e o dinamică a informațiilor extraordinară. Ce am învățat eu la facultate acum mai muți ani, multe dintre informații s-au schimbat și avem o altă abordare și toate determină calitatea alimentelor. Calitatea alimentelor e un lucru foarte complex, dar trebuie să fie bună. Ce înseamnă bună: să avem alimente sănătoase. Ei bine, ce poate fi sănătos pentru mine, poate să nu fie sănătos pentru alt consumator, pentru că are nevoie de alți nutrienți”, a mai precizat ea.
Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat.
Într-un sistem sanitar copleșit de disfuncționalități, pacienții se confruntă cu întârzieri de luni de zile în diagnostic și tratament. De multe ori, chimioterapia esențială pentru salvar...
De ce slăbim greu. Sau de ce după ce am ținut o cură de slăbire revenim la kilogramele de dinainte sau, mai rău, acumulăm mai multe kilograme nedorite decât aveam...
Avocatul Monica Cercelescu explică cum sunt folosite abuziv imaginile medicilor în reclame online și ce măsuri există pentru a combate dezinformarea în spațiul digital.
Dezvoltarea rapidă a chirurgiei robotice și integrarea inteligenței artificiale în actul medical ridică o întrebare esențială: vor putea roboții să opereze singuri, fără supraveghere...
Descoperă rețeta secretă anti-Alzheimer de la celebrul neurolog prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Cele 5 reguli simple care îți pot salva creierul și te ajută să trăiești mai mult și mai...
Educația și transparența sunt esențiale pentru combaterea scepticismului față de vaccinuri. O informare corectă și completă este esențială pentru încurajarea...
Un diagnostic oncologic nu aduce doar suferință fizică, ci declanșează un adevărat seism emoțional. Anxietatea și depresia, cele mai frecvente tulburări psihice întâlnite la pacienții cu...
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente: diagnosticul precoce și abordarea integrată, esențiale în gestionarea afecțiunilor precum boala Crohn și rectocolita...