EXCLUSIV Calitatea alimentației moderne: e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutului de Bioresurse Alimentare) a fost prezentă la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de prof. dr. Irinel Popescu, unde a vorbit despre calitatea...
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al Institutului de Bioresurse Alimentare, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, despre calitatea alimentelor pe carele găsim în comerț. Ea crede că e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase, dar și a producătorilor.
„Sigur că în varietatea aceasta de alimente care există pe piață, există alimente de calitate mai bună și altele de o calitate mai puțin bună. Și atunci, noi trebuie să știm să alegem. Pentru că, până la urmă, consumatorul determină calitatea alimentelor de pe piață: dacă știm să alegem ce trebuie, calitatea s-ar îmbunătăți. Dar, ca să putem să alegem, trebuie să fim educați în acest sens, să avem niște informații.
Informațiile le putem avea și din media, dar și din alte surse, dar trebuie să știm să alegem sursele bune de informare”, a menționat ea.
Sursele de informare sunt importante
„În primul rând este bine să alegem surse autorizate - autorități care au rolul de a informa consumatorul, reprezentanți ai institutelor de cercetări care pot să ne spună informațiile de care avem nevoie.
Dar pe de altă parte, calitatea alimentelor depinde și de mediul în care trăim. Alimentele trebuie să aibă un anumit conținut de nutrienți și care să fie biodisponibil organismului, după ce procesăm alimentul, că vorbim de industrie alimentară”, a mai spus ea în emisiune.
Procesarea alimentelor trebuie să fie corespunzătoare
Potrivit specialistului, nu este suficient ca pe eticheta unui produs sp fie o listă de ingrediente de calitate, ci e importantă și procesarea alimentelor.
„Ne uităm pe eticheta alimentelor, avem ingrediente bune, nu avem sare, nu avem grăsimi, ne uităm din ce în ce mai mult la asta pentru că suntem tot timpul atenți să mâncăm alimente cu mai puțin zahăr, mai puțină sare etc, dar, dacă procesarea nu este corespunzătoare, deci dacă industria alimentară nu-și joacă bine rolul, atunci alimentul poate să devină un non-aliment sau chiar poate deveni toxic.
Trebuie să încercăm să educăm pe mai multe paliere: și consumatorii - ce alimente să aleagă, și industria cu noile evidențe științifice care apar zi de zi; e o dinamică a informațiilor extraordinară. Ce am învățat eu la facultate acum mai muți ani, multe dintre informații s-au schimbat și avem o altă abordare și toate determină calitatea alimentelor. Calitatea alimentelor e un lucru foarte complex, dar trebuie să fie bună. Ce înseamnă bună: să avem alimente sănătoase. Ei bine, ce poate fi sănătos pentru mine, poate să nu fie sănătos pentru alt consumator, pentru că are nevoie de alți nutrienți”, a mai precizat ea.
Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat.
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
EXCLUSIV Chirurgia bariatrică și în cancer. Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale. Dr. Răzvan Iacob, la Academia de Sănătate
Dr. Răzvan Iacob este invitatul zilei la Academia de Sănătate.
EXCLUSIV Tulburări afective: depresie, schizofrenie. Dr. Eduard Petru Moțoescu, la Academia de Sănătate
Dr. Eduard Petru Moțoescu, directorul medical al Spitalului Obregia vine la Academia de Sănătate.
EXCLUSIV Tratament pentru Alzheimer și Parkinson: Prof. Dr. Vlad Ciurea, la Academia de Sănătate
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este invitatul zilei la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
EXCLUSIV Alergii și cancer de piele. Prof. dr. Olga Simionescu, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Ce înseamnă burnout, de fapt, și de ce apare: cele 3 tipuri de epuizare. Dr. Adela Ciobanu: Mulți pacienți nu sunt stresați
EXCLUSIV Ulciorul la ochi nu se tratează cu cremă! Monica Pop avertizează
EXCLUSIV Provocările psihiatriei moderne. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai, la Academia de Sănătate
Conf. univ. dr. Cozmin Mihai, medic primar psihiatru, vine la Academia de Sănătate.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
EXCLUSIV Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
EXCLUSIV Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
EXCLUSIV Diferența dintre migrenă, cefalee, durere de cap. Dr. Adina Roceanu | Academia de Sănătate
EXCLUSIV Rețeta anti-Alzheimer. Vlad Ciurea: Faceți ASTA toți cei care vreți să trăiți bine, fericiți și mult. Curăță tot corpul
EXCLUSIV Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
EXCLUSIV Hadronterapia, tehnica ce permite vindecarea unor forme de cancer letale. Părintele Luca: Ajungem la chirurgie fără incizie
Această terapie vindecă cele mai letale forme de cancer. În plus, este un soi de chirurgie, dar fără incizie.
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre nodulii mamari. Dr. Cătălin Jianu: Stadiu avansat
EXCLUSIV Ce pățești dacă mănânci ciocolată. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Scade presiunea
Ciocolata este una dintre cele mai îndrăgite delicii, însă consumul său poate avea efecte neașteptate.
EXCLUSIV Miopia nu se operează! Monica Pop avertizează: Nu merită riscul, doar ca să scapi de ochelari
EXCLUSIV Învierea, sărbătoare a speranței. Părintele Luca: Pe ea ne bazăm. Nu am avea sens
EXCLUSIV Screening-ul pentru cancerul mamar în România, cifre îngrijorătoare. Dr. Cătălin Jianu: 12.000 de cancere depistate în ultimii ani. 4000 au decedat
Acest tip de cancer ucide românii într-un ritm alert, deși nu este cel mai invaziv tip de cancer.
