EXCLUSIV Calitatea alimentației moderne: e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutului de Bioresurse Alimentare) a fost prezentă la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de prof. dr. Irinel Popescu, unde a vorbit despre calitatea...
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al Institutului de Bioresurse Alimentare, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, despre calitatea alimentelor pe carele găsim în comerț. Ea crede că e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase, dar și a producătorilor.
„Sigur că în varietatea aceasta de alimente care există pe piață, există alimente de calitate mai bună și altele de o calitate mai puțin bună. Și atunci, noi trebuie să știm să alegem. Pentru că, până la urmă, consumatorul determină calitatea alimentelor de pe piață: dacă știm să alegem ce trebuie, calitatea s-ar îmbunătăți. Dar, ca să putem să alegem, trebuie să fim educați în acest sens, să avem niște informații.
Informațiile le putem avea și din media, dar și din alte surse, dar trebuie să știm să alegem sursele bune de informare”, a menționat ea.
Sursele de informare sunt importante
„În primul rând este bine să alegem surse autorizate - autorități care au rolul de a informa consumatorul, reprezentanți ai institutelor de cercetări care pot să ne spună informațiile de care avem nevoie.
Dar pe de altă parte, calitatea alimentelor depinde și de mediul în care trăim. Alimentele trebuie să aibă un anumit conținut de nutrienți și care să fie biodisponibil organismului, după ce procesăm alimentul, că vorbim de industrie alimentară”, a mai spus ea în emisiune.
Procesarea alimentelor trebuie să fie corespunzătoare
Potrivit specialistului, nu este suficient ca pe eticheta unui produs sp fie o listă de ingrediente de calitate, ci e importantă și procesarea alimentelor.
„Ne uităm pe eticheta alimentelor, avem ingrediente bune, nu avem sare, nu avem grăsimi, ne uităm din ce în ce mai mult la asta pentru că suntem tot timpul atenți să mâncăm alimente cu mai puțin zahăr, mai puțină sare etc, dar, dacă procesarea nu este corespunzătoare, deci dacă industria alimentară nu-și joacă bine rolul, atunci alimentul poate să devină un non-aliment sau chiar poate deveni toxic.
Trebuie să încercăm să educăm pe mai multe paliere: și consumatorii - ce alimente să aleagă, și industria cu noile evidențe științifice care apar zi de zi; e o dinamică a informațiilor extraordinară. Ce am învățat eu la facultate acum mai muți ani, multe dintre informații s-au schimbat și avem o altă abordare și toate determină calitatea alimentelor. Calitatea alimentelor e un lucru foarte complex, dar trebuie să fie bună. Ce înseamnă bună: să avem alimente sănătoase. Ei bine, ce poate fi sănătos pentru mine, poate să nu fie sănătos pentru alt consumator, pentru că are nevoie de alți nutrienți”, a mai precizat ea.
Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat.
Asta e cauza care provoacă Alzheimer. Vlad Ciurea: Din cinci persoane care merg pe stradă, trei fac Alzheimer
Medicul Vlad Ciurea a rupt tăcerea despre cauzele care duc la apariția bolii Alzheimer.
Nu poți să înghiți sau simți că îți rămâne mâncare în gât? Boala ciudată pe care s-ar putea să o ai: Este o cauză de cancer
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Cancerul de sân, diagnostic și tratament. Dr. Cătălin Jianu, la Academia de Sănătate
Dr. Cătălin Jianu, medic primar în chirurgie generală, vine la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Totul despre acnee. Dr. Alin Nicolescu, la Academia de Sănătate, joi, 31 iulie, ora 18:00
Ce pățești dacă mănânci ciocolată. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Scade presiunea
Ciocolata este una dintre cele mai îndrăgite delicii, însă consumul său poate avea efecte neașteptate.
Cataracta NU este o urgență! Monica Pop: Oamenii din țara asta se grăbesc și nu știu de ce!
Alzheimer, Parkinson, tumori cerebrale: tratament inovativ. Prof. Dr. Vlad Ciurea, la Academia de Sănătate
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este invitatul zilei la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
Riscuri biologice și boli infecțioase. Dr. Simin Aysel Florescu, la Academia de Sănătate
Dr. Simin Aysel Florescu vine la Academia de Sănătate.
Diabet, obezitate, boli metabolice: cauze și tratament. Simona Carniciu, la Academia de Sănătate
Medicul Simona Carniciu, totul despre diabet, obezitate și bolile metabolice, la Academia de Sănătate.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Boli neurovasculare, AVC, anevrism: diagnostic și tratament. Dr. Corneliu Toader, la Academia de Sănătate
Dr. Corneliu Toader ne vorbește despre chirurgia neurovasculară, la Academia de Sănătate.
Apnee obstructivă în somn, probleme și tratamente ortodontice. Dr. Ela Bănică, la Academia de Sănătate
Cancerul scuamo-celular al esofagului, în creștere. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Factori de mediu, obiceiuri alimentare
Acest tip de cancer este într-o continuă creștere. Un produs din gospodărie, folosit frecvent, îl poate provoca.
Ce trebuie să știi despre nodulii mamari. Dr. Cătălin Jianu: Stadiu avansat
Ce este generația fulg de nea. Dr. Eduard Petru Moțoescu: A apărut în ultimele decade
Ce este, de fapt, generația fulg de nea. Cu ce probleme se confruntă aceasta.
Diferența dintre migrenă, cefalee, durere de cap. Dr. Adina Roceanu | Academia de Sănătate
Cancerul de sân: greșeala pe care multe paciente o fac imediat după diagnostic. Dr. Voiculescu: O operație în contextul ăsta n-are cum să fie bună
Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Induc refluxul acid
Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături.