Canabisul, ilegal, dar neincriminat. Paparau: Cum îți poate strica un joint viitorul? De aici începe partea horror

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
canabisul - FOTO: Freepik@jcomp
canabisul - FOTO: Freepik@jcomp

Canabisul este ilegal în România, dar chiar și așa sute de persoane consumă astfel de substanțe. Medicul legist Cristian Paparau explică cum îți poate ruina viața un joint.

Canabisul este un drog care afectează negativ capacitatea de învățare și memoria, cauzează cancer, boli respiratorii, psihoză, schizofrenie. Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut ca marijuana, iarbă. 

Numele științific al plantei canabis este canabis sativa. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, canabisul a fost drogul cel mai produs, traficat și consumat în 2010. În acel an, între 119 și 224 de milioane de adulți din întreaga lume l-au consumat.

Canabisul, ce este

Canabisul este o plantă complexă care aparține familiei Cannabaceae. Canabisul este numele genului care include câteva tipuri diferite de plante. Cannabis indica și Cannabis sativa sunt cele două tipuri principale de plante de canabis, deși există și plante hibride de canabis. Diferitele plante nu numai că arată diferit, dar au și efecte diferite asupra corpului uman. 

Canabinoidele sunt compuși găsiți în plantele de canabis și, în timp ce se știe că există mai mult de 100 de canabinoizi, cele mai cunoscute canabinoide includ delta-9-tetrahidrocanabinol (THC) și canabidiol (CBD).

Canabisul, între posesie și consum

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt efectele consumului de canabis.

”Cum îți poate strica un joint viitorul? În România, deși posesia de canabis este ilegală, consumul nu este incriminat. Să presupunem că ai o carieră sau dorești să îți dezvolți o carieră, mergi la o petrecere, tragi două fumuri dintr-un joint și peste câteva zile ești oprit în trafic de către poliție, care îți va face un test de salivă al cărui rezultat va ieși aproape sigur pozitiv. De aici începe partea horror a poveștii.

Aparatele cu care sunt dotați polițiștii pot depista prezenţa în organism a mai multor tipuri de substanţe cu efect psihoactiv, printre care canabisul (fără a face însă diferența dintre substanța activă – THC și metabolit THC-COOH). Evident că ți se va deschide dosar penal, numai că probele obținute până acum de poliție sunt strict orientative”, a explicat dr. Cristian Paparau, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Dr. Cristian Paparau, expert medico - legal - FOTO: Cristian Paparau

Legislație cu lacune

Medicul legist explică ce lacune există în legislația din România, în ceea ce privește clasificarea de ”substanțe pshioactive”. 

”Din păcate legislația din România, atunci când folosește sintagma ”sub influența substanțelor psihoactive”, nu face distincția între o substanță care poate influența starea psihică și implicit capacitatea de a conduce un autovehicul și metabolitul acelei substanțe, care nu afectează capacitatea de a conduce un autovehicul.

Este cunoscut faptul că metaboliți ai canabisului pot fi detectați în produsele biologice ale unui consumator cronic, chiar câteva zeci de zile, așadar indiferent dacă persoana a consumat azi sau acum 3 săptămâni, până la finalizarea expertizei medico – legale toxicologice, va rămâne fără permis și cu dosar penal. Singura probă de certitudine este expertiza medico – legală toxicologică, a cărei durată de efectuare se întinde de obicei pe câteva luni de zile.

Examinarea toxicologică efectuată din sânge și/sau urină poate determina prezența canabisului atât sub formă de substanța activă – THC, cât și metabolitul acesteia - THC-COOH). Limita maximă în țara noastră, peste care se consideră că persoana se află ”sub influența substanțelor psihoactive” în cazul canabisului este de 2.0 μg/mL de sânge”, a mai explicat medicul legist, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Ce sunt drogurile

Medicamentele psihoactive sunt substanțe care, atunci când sunt luate sau administrate în sistemul cuiva, afectează procesele mentale, de exemplu percepția, conștiința, cunoașterea sau starea de spirit și emoțiile. Drogurile psihoactive fac parte dintr-o categorie mai largă de substanțe psihoactive care includ, de asemenea, alcoolul și nicotina.  "Psihoactiv" nu implică neapărat producerea de dependență și, în limbajul comun, termenul este adesea lăsat neevaluat, ca în "consumul de droguri", "consumul de substanțe" sau "abuzul de substanțe".

Producția, distribuția, vânzarea sau utilizarea non-medicală a multor medicamente psihoactive este fie controlată, fie interzisă în afara canalelor sancționate legal prin lege. Medicamentele psihoactive au diferite grade de restricționare a disponibilității, în funcție de riscurile lor pentru sănătate și utilitatea terapeutică, și clasificate în funcție de o ierarhie a orarelor atât la nivel național, cât și internațional, notează OMS.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel