Cancer de ficat, pretabil la medicina personalizată

Alexandra Mănăilă / 26 dec 2018 / 23:10
Ficat
Ficat

Sistemul imunitar este capabil să distrugă celulele canceroase din corpul nostru, cu toate acestea uneori aceste celule se pot adapta și muta, ascunzându-se efectiv de sistemul imunitar. Oamenii de știință au găsit însă strategii terapeutice imune optimale pentru cancerul de ficat oferind o cale nouă pentru medicina personalizată.

Echipa de la Insitutul de Știință și Tehnologie Avansată KAIST din Koreea a prezentat o cale nouă care implică epuizarea celulelor imune T, furnizând dovezi și rațiuni pentru proiectarea strategiilor optime la pacienții cu cancer.

Unul dintre mecanismele implicate este epuizarea celulelor T care este în principal mediată de molecule de control imunitar cum ar fi PD-1, TIM-3 și LAG-3. Progresele recente și încurajarea rezultatelor clinice cu diferiți inhibitori imunitari (ICI), cum ar fi anticorpii monoclonali anti-PD-1 (mAbs) și anti-CTLA-4 mAbs, au demonstrat un potențial enorm de a controla cancerul prin activarea imunității.

Imunitățile inhibitorilor din punctele de control au arătat un beneficiu clinic semnificativ în mai multe tipuri de cancer, ceea ce a dus la aplicarea lor largă în practica clinică. Anticorpii blocanți anti-PD1 sunt dintre cei mai reprezentativi agenți din această clasă de medicamente. Cu toate acestea, a fost o provocare pentru a înțelege cu precizie semnificația biologică și clinică a epuizării celulelor T în cancer.

O echipă de cercetare KAIST, condusă de profesorul Su-Hyung Park, a raportat eterogenitatea epuizării celulelor T în carcinomul hepatocelular (HCC) și implicarea clinică potențială a acesteia în gastroenterologie.

Studiul, realizat in colaborare cu Asan Medical Center, a confirmat aplicabilitatea pentru pacientii cu cancer de ficat, oferind un nou model pentru cercetarea translațională. Când apare cancerul, organismul activează o celulă imună numită "celulă T" pentru a elimina celulele canceroase. Tumora constituie un mediu pentru inhibarea funcției celulelor T. În acest moment, celulele T infiltrate sunt transmise la suprafața celulară ca proteină "PD-1", activitatea ei scăzând și apoi este epuizată, informează Eurekalert.org.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy