Cancer de ficat, pretabil la medicina personalizată

Alexandra Mănăilă / 26 dec 2018 / 23:10
Ficat
Ficat

Sistemul imunitar este capabil să distrugă celulele canceroase din corpul nostru, cu toate acestea uneori aceste celule se pot adapta și muta, ascunzându-se efectiv de sistemul imunitar. Oamenii de știință au găsit însă strategii terapeutice imune optimale pentru cancerul de ficat oferind o cale nouă pentru medicina personalizată.

Echipa de la Insitutul de Știință și Tehnologie Avansată KAIST din Koreea a prezentat o cale nouă care implică epuizarea celulelor imune T, furnizând dovezi și rațiuni pentru proiectarea strategiilor optime la pacienții cu cancer.

Unul dintre mecanismele implicate este epuizarea celulelor T care este în principal mediată de molecule de control imunitar cum ar fi PD-1, TIM-3 și LAG-3. Progresele recente și încurajarea rezultatelor clinice cu diferiți inhibitori imunitari (ICI), cum ar fi anticorpii monoclonali anti-PD-1 (mAbs) și anti-CTLA-4 mAbs, au demonstrat un potențial enorm de a controla cancerul prin activarea imunității.

Imunitățile inhibitorilor din punctele de control au arătat un beneficiu clinic semnificativ în mai multe tipuri de cancer, ceea ce a dus la aplicarea lor largă în practica clinică. Anticorpii blocanți anti-PD1 sunt dintre cei mai reprezentativi agenți din această clasă de medicamente. Cu toate acestea, a fost o provocare pentru a înțelege cu precizie semnificația biologică și clinică a epuizării celulelor T în cancer.

O echipă de cercetare KAIST, condusă de profesorul Su-Hyung Park, a raportat eterogenitatea epuizării celulelor T în carcinomul hepatocelular (HCC) și implicarea clinică potențială a acesteia în gastroenterologie.

Studiul, realizat in colaborare cu Asan Medical Center, a confirmat aplicabilitatea pentru pacientii cu cancer de ficat, oferind un nou model pentru cercetarea translațională. Când apare cancerul, organismul activează o celulă imună numită "celulă T" pentru a elimina celulele canceroase. Tumora constituie un mediu pentru inhibarea funcției celulelor T. În acest moment, celulele T infiltrate sunt transmise la suprafața celulară ca proteină "PD-1", activitatea ei scăzând și apoi este epuizată, informează Eurekalert.org.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.27