Cancer de sân: simptomele care ar trebui să te trimită la medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, iar numărul cazurilor este într-o continuă creștere.

Un cancer de sân apare ca o creștere necontrolată a unor celulelor anormale care se pot dezvolta într-una din mai multe zone ale sânului, inclusiv în conducte care transportă laptele către mamelon, saci mici care produc lapte (lobuli) sau țesut non-glandular.
Cancerul de sân este considerat invaziv atunci când celulele canceroase au pătruns în căptușeala conductelor sau lobulilor. Asta înseamnă că celulele canceroase pot fi găsite în țesuturile înconjurătoare, cum ar fi țesuturile grase și conjunctive sau pielea. Cancerul de sân neinvaziv (in situ) apare atunci când celulele canceroase umple conductele sau lobulii, dar nu s-au răspândit în țesutul înconjurător.

Principalele forme de cancer mamar invaziv

Carcinom ductal invaziv - Acest tip de cancer mamar, care reprezintă trei sferturi din cazuri, se dezvoltă în conductele de lapte. Poate străpunge peretele canalului și poate invada țesutul gras al sânului. Apoi se poate răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic.
Carcinom lobular invaziv - Acest tip de cancer de sân reprezintă aproximativ 15% din cazuri. Are originea în lobulii care produc lapte matern. Se poate răspândi în țesutul gras al sânului și în alte locuri ale corpului.
Carcinoame medulare, mucinoase și tubulare - Aceste tipuri de cancer de sân cu creștere lentă reprezintă aproximativ 8% din cancerele de sân.
Boala Paget - Aceasta este o formă rară de cancer de sân. Începe în canalele de lapte ale mamelonului și se poate răspândi în cercul întunecat din jurul mamelonului (areola). Femeile care suferă de boala Paget au, de obicei, antecedente de crustare, descuamare, mâncărime sau inflamație a mamelonului.
Carcinom inflamator - Aceasta este o altă formă rară de cancer de sân. Poate părea o infecție, deoarece de obicei nu există nodul sau tumoră. Pielea este roșie, caldă și arată ca o coajă de portocală. Deoarece se răspândește rapid, carcinomul inflamator este cel mai agresiv și mai dificil de tratat dintre toate cancerele de sân.

Mamografiile efectuate cu regularitate ajută la descoperirea acestor afecțiuni neinvazive din timp, înainte de a deveni cancer. Acestea sunt:
Carcinom ductal in situ (DCIS) - Acest lucru apare atunci când celulele canceroase umple conductele, dar nu s-au răspândit prin pereți în țesutul gras. Aproape toate femeile diagnosticate în acest stadiu incipient pot fi vindecate. Fără tratament, aproximativ 20% din cazurile de DCIS vor duce la cancer mamar invaziv în decurs de 10 ani.
Carcinom lobular in situ (LCIS) - Acesta este mai puțin o amenințare decât DCIS. Se dezvoltă în lobulii care produc lapte matern. LCIS ​​nu necesită tratament, dar crește riscul unei femei de a dezvolta cancer în alte zone ale ambilor sâni.

Factori de risc

Riscul unei femei de a dezvolta cancer mamar crește odată cu înaintarea în vârstă; mai mult de trei din patru cazuri de cancer mamar apar la femeile cu vârsta peste 50 de ani, potrivit Harvard Medical School. Alți factori de risc pentru cancerul mamar includ
Istoric în familie; riscul este mai mare pentru femeile care au rude apropiate precum mama sau sora ce a suferit de cancer de sân
originea evreiască Ashkenazi predispun femeile la un risc mai mare de cancer de sân
radiațiile toracice pentru un alt cancer, cum ar fi boala Hodgkin, mai ales dacă radiațiile au fost primite înainte de vârsta de 30 de ani.
anumite alte anomalii ale țesutului mamar
expunere crescută la hormonul feminin estrogen - prin prima menstruație înainte de vârsta de 13 ani, intrarea în menopauză după vârsta de 51 de ani sau utilizarea terapiei de substituție cu estrogen pentru mai mult de 5 ani
lipsa unei sarcini pe parcursul vieții sau prima sarcină după vârsta de 30 de ani
femeile supraponderale, mai ales după menopauză, au un risc mai mare de cancer de sân
consumul de alcool (riscul de cancer se dublează cu trei sau mai multe băuturi pe zi)
stilul de viață sedentar cu puțină mișcare regulată
biopsia mamară anterioară crește riscul
Deși cancerul de sân este de aproximativ 100 de ori mai frecvent la femei decât la bărbați, bărbații pot dezvolta boala.

Simptomele care apar la cancerul de sân

Simptomele cancerului mamar includ
o porțiune de piele îngroșată pe sân sau sub braț
o scurgere clară sau sângeroasă din mamelon
apariția unei cruste sau descuamarea mamelonului
un mamelon care nu mai iese (inversat)
roșeață sau umflare a sânului
gropițe pe pielea sânului asemănătoare texturii unei coji de portocale
o modificare a contururilor sânului, cum ar fi unul mai mare decât celălalt
o durere sau ulcerație pe pielea sânului care nu se vindecă.

Oricare dintre aceste simptome ar apărea, este obligatorie prezența la un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel