Cancere agresive, mașina moleculară care le-ar putea trata

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D are legătură cu cancerul
Vitamina D are legătură cu cancerul

O vulnerabilitate moleculară necunoscută până acum la două tipuri rare de cancer agresiv și greu de tratat, ar putea fi cheia găsirii unor medicamente eficiente în aceste maladii. Sarcomul sinovial și tumorile maligne de rhabdoid depind de o nouă ,,mașină moleculară” numita ncBAF, care joacă un rol unic în reglarea activității genei. Grație acestei descoperiri, oamenii de știință speră să găsească noi obiective terapeutice menite să trateze cazurile de cancer agresiv.

Cercetătorii de la Institutul de Cancer Dana-Farber au arătat ca ncBAF, care este alcătuită din mai multe subunități de proteine unice, a afectat în mod special proliferarea a două tipuri de linii de celule canceroase.

,,Aceasta este una dintre primele sugestii pentru a trasa un traseu de intervenție terapeutică în aceste tipuri de cancer agresiv", a declarat Cigall Kadoch, de la Institutul de Cancer Dana-Farber, autor principal al raportului, publicat în revista Nature Biology.

Potrivit cercetătoarei, aceste constatări identifică noi obiective specifice în tratarea cancerului, care pot fi extinse și la alte tipuri de cancer. Sarcomul sinovial este un cancer rar al țesuturilor moi, care în mod obișnuit este diagnosticat la adulții tineri. Tumorile maligne de rhabdoid sunt, de asemenea, rare, dar sunt foarte agresive și se dezvoltă, de obicei, la copiii sub vârsta de doi ani. Ele pot afecta creierul, rinichii și alte organe.

În cercetările echipei lui Kadoch, au fost implicate aceste ,,mașini moleculare", numite complexe de remodelare a cromatinei, în dezvoltarea și întreținerea cancerului. Aceste complexe sunt grupuri de proteine care remodelează modul în care este ambalat ADN-ul într-o celulă - și, în acest fel, ajută la reglarea genelor care sunt activate și deconectate. Fiecare dintre complexe este alcătuit din numeroase subunități de proteine.

Cercetarea lui Kadoch s-a concentrat pe o categorie de complexe de remodelare a cromatinei cunoscute sub numele de familia SWI / SNF. Există trei tipuri de complexe în familie - cBAF, PBAF și ncBAF. Grupul Kadoch a raportat pentru prima dată ordinul de asamblare și organizarea modulară a acestor complexe.

,,Este important ca aceste remodelări de cromatină să călătorească în diferite locații ale genomului ADN din interiorul celulei și să reglementeze care genuri sunt activate și când, pentru a genera proteinele celulare necesare în momente diferite. Se estimează că 20% din cancerele umane sunt asociate unor mutații în genele care codifică subunitățile complexe de remodelare a cromatinei, ducând la întreruperea expresiei genelor și conducând la dezvoltarea tumorilor", au spus cercetătorii Institutului de Cancer Dana-Farber, după cum informează Medicalxpress.com.

În studiul actual, complexul ncBAF (nc standuri non-canonice) diferă de celelalte două complexe (cBAF și PBAF) în mai multe moduri. În plus, ncBAF conține două subunități, BRD9 și GLTSCR1, care nu fac parte din alte complexe și nu au subunități care se găsesc în alte complexe.

Cele mai interesante și relevante date descoperite au fost cele legate de funcția ncBAF, cerută în mod specific de sarcomul sinovial și tumorile maligne de rhabdoid pentru a-și menține diviziunea celulară și creșterea. Datorită dependenței sale de aceste tipuri de cancer, ncBAF este denumită "țintă letală sintetică", sugerând că distrugerea ncBAF ar putea fi o abordare viabilă pentru tratarea acestor tumori.

Kadoch și colegii ei sunt interesați în special de subunitatea BRD9 a complexului ncBAF, deoarece există sonde moleculare existente care pot bloca activitatea BRD9, precum și agenți experimentali, cunoscuți sub denumirea de degradanți ai proteinelor, care sunt proiectați pentru a elimina BRD9 din celule.

Puteți găsi detalii despre studiu aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel