Cancerul de cap și gât, cauzat de igiena orală precară. Fejer, avertisment: În România o persoană cheltuie în jur de 5% pentru menținerea sănătății orale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de cap si gat. FOTO: Freepik @DCStudio
cancerul de cap si gat. FOTO: Freepik @DCStudio

Cancerul de cap și gât este mai frecvent în rândul bărbaților de peste 50 de ani. Care sunt factorii de risc și de ce este important să mergem frecvent la stomatolog.

Cancerul de cap și gât include mai multe tipuri de cancer care, de obicei, debutează în celulele scuamoase care căptușesc gura, gâtul (faringe) sau laringele (laringe).

Mai rar, cancerele de cap și gât se formează în sinusuri sau în glandele salivare.

Cancerul de cap și gât, tipuri

Cancerul de cap și gât include:

- cancerul oral, care se poate forma la nivelul buzelor, a limbii, a gingiilor, la linia obrajilor și a buzelor, în cerul gurii sau chiar în spatele măselelor de minte

- cancerul orofaringian

- cancerul hipofaringian

- cancerul laringian

- cancerul nasofaringian

- cancerul glandelor salivare

- cancerul cavității nazale și al sinusurilor paranazale.

Cancerele de la nivelul capului și gâtului se răspândesc uneori la ganglionii limfatici din partea superioară a gâtului, notează Cleveland Clinic.

Cancerul de cap și gât, cauze și factori de risc

Cancerele de cap și gât sunt mai frecvente în rândul bărbaților de peste 50 de ani, iar după acești doi factori nemodificabili, cei mai importanți factori de risc sunt fumatul și consumul de alcool, dar și infecțiile cu human papilomavirus (HPV).

De asemenea, un alt factor major este cel legat de igiena orală, un capitol pe care românii îl au în vedere spre finalul listei de cheltuieli în privința sănătății și prevenției.

”Aș începe prin a explica Importanța igienei orale și întreținerea sănătății dentare de la apariția primilor dinți ai copilașului nostru, cunoscând faptul că în România o persoană cheltuie în jur de 5% din investițiile în sănătate pentru menținerea sănătății orale”, a declarat dr. Eriko-Reka Feyer, medic primar oncologie, la Digi 24, cu privire la factorii de risc ai acestui tip de cancer din sfera ORL.

Alți factori pentru cancerul de cap și gât includ:

- virusul Epstein-Barr, care este cel mai frecvent asociat cu mononucleoza, dar este legat și de riscul de cancer.

- sistemul imunitar slăbit

- expunerea la substanțe chimice, precum azbest, pesticide, rumeguș, aburi de vopsea

- expunerea la radiații

- dieta bogată în alimente sărate, precum carnea sau peștele sărat

- igiena precară poate crește riscul atât pentru boala periodontală, cât și de cancer oral.

Vezi și: Cum să scăpăm de frica de dentist și când se face prima vizită la stomatolog. Anca Mantu: Contează foarte mult pentru a preveni cariile sau orice altă patologie

Cancerul de cap și gât, simptome

Cancerul de cap și gât este dificil de diagnosticat deoarece simptomatologia este adesea ușoară și se poate confunda cu cea a unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi o răceală sau o durere de gât.

Astfel, simptomele cancerului de cap și gât includ:

- durere persistentă în gât

- dureri de cap frecvente

- răgușeală sau modificări ale vocii

- durere la mestecat sau înghițit

- durere la nivelul dinților de sus

- amorțeală sau durere facială

- durere de gât care nu dispare

- dificultăți de respirație sau de vorbire

- umflătură în gât sau în gură

- sângerări nazale, salivă cu sânge sau flegmă

- infecții frecvente ale sinusurilor care nu răspund la tratamentul cu antibiotice

- pete albe sau roșii pe gingii, pe limbă sau în interiorul gurii.

”În momentul în care observăm umflături la nivelul gâtului sau sub mandibulă este bine să ne vadă un specialist”, a precizat oncolog, subliniind că la oricare dintre aceste semne este important să ne adresăm rapid unui medic.

Vezi și: Cancer agresiv și fără simptome, depistat în stadiul 4. Povestea bărbatului care a trecut prin chinuri groaznice timp de doi ani

Cancerul de cap și gât, diagnostic

Diagnosticul cancerului de cap și gât se face în urma unei examinări medicale, împreună cu o serie de teste, care includ:

- endoscopia, investigație care permite vizualizarea cavității nazale, a gâtului, a corzilor vocale sau a oricărei alte zone în care sunt prezente simptome.

- teste imagistice - radiografie,scanare CT, scanare RMN și PET, importante atât pentru punerea diagnosticului, dar și pentru stabilirea stadiului bolii.

- teste de sânge pentru determinarea prezenței virusului HPV sau a virusului Epstein-Barr. De altfel, informațiile obținute în urma testelor de sânge pot determina și opțiunile de tratament

- biopsia, care în acest caz este singurul mod de a pune diagnosticul. 

Cancerul de cap și gât, tratament

Diagnosticare timpurie este cheia succesului în cazul tratamentului cancerului, acesta fiind și motivul principal pentru care trebuie să vă prezentați la medic încă de la primele simptome.

”Tratamentul se administrează în echipă multidisciplinară, după confirmarea malignității, asta înseamnă o biopsie efectuată la nivelul formațiunii tumorale, caracterizarea tumori, stadializarea bolii.

Tratamentele pot fi variate de la intervențiile chirurgicale locale ablative, radioterapie sau tratamente sistemice de chimioterapie, imunoterapie sau terapii țintite, bazându-ne pe markeri predictivi și prognostici”, a mai spus dr. Eriko-Reka Fejer.

Cancerul de cap și gât, prevenție

Având în vedere factorii de risc care pot duce la apariția cancerului de cap și gât, prevenția acestuia ține de renunțarea la fumat și consum excesiv de alcool, precum și de mai multă atenție acordată igienei orale.

De asemenea, oncologul a punctat și necesitatea prevenției împotriva HPV, care ține atât de o viață sexuală organizată, cât și de vaccinarea anti-HPV.

”Știm de câteva decenii de importanța unei infecții virale, specifice zonei noastre, cum ar fi HPV, împotriva căruia există un vaccin eficient care se recomandă a fi administrat din adolescența precoce”, a mai spus medicul oncolog.

Vezi și: La cât timp după ce ai consumat alcool poți să te culci. Ce efecte are o băutură alcoolică asupra somnului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel