Cancerul la corzile vocale, legat de infecția cu HPV

Dana Lascu |
Data publicării:
Gât, durere
Gât, durere

Creșterea recentă a numărului de cazuri de cancer la corzile vocale sau cancer glotic, în rândul adulților tineri de 30 de ani, care sunt nefumatori, s-ar putea explica prin răspândirea virusului papilloma uman (HPV), arată un nou studiu. Contra infecției cu HPV există un vaccin eficient, așa că aceste informații vin să completeze beneficiile vaccinării.

O remarcabilă creștere recentă a diagnosticelor de cancer de cărzi vocale la adulții tineri pare să fie rezultatul infecției cu tulpini de virus papilloma umană (HPV) care, de asemenea, cauzează cancer de col uterin și alte afecțiuni maligne.

Cercetătorii de la Spitalul General Massachusetts (MGH) arată că au găsit infecții cu HPV în toate probele testate de cancerului glotic de la 10 pacienți diagnosticați la vârsta de 30 de ani sau mai puțin, majoritatea fiind nefumători. Studiul lor a fost publicat într-un supliment special privind inovațiile în chirurgia laringiană care însoțește ediția din 2019 a jurnalului Annals of Otology, Rhinology and Laryngology.

A crescut numărul de cancere și a scăzut vârsta la care apar

„De-a lungul ultimilor 150 de ani, cancerul de corzi vocale sau cancerul glotic a fost aproape exclusiv o boală asociată cu fumatul și aproape în întregime diagnosticată la pacienții cu vârsta de peste 40 de ani", a explicat autorul principal al studiului, Dr. Steven Zeitels. El conduce divizia de Chirurgie ORL de la Massachusetts General Hospital din Boston.

„Astăzi, nefumătorii se apropie de 50% dintre pacienții cu cancer glotic și este comun pentru ei să fie diagnosticați sub vârsta de 40 de ani", arată Zeitels într-un material dat publicității de spital. „Aceasta transformare epidemiologică a cancerului de corzi vocale este o problema semnificativă de sănătate publică".

În cadrul studiului, cercetătorii au examinat dosarele medicale ale 353 de pacienți tratați pentru cancer glotic la spitalul lor între iulie 1990 și iunie 2018.

Niciunul dintre cei 112 pacienți tratați între 1990 și jumătatea anului 2004 nu aveau vârsta sub 30 ani, dar 11 dintre cei 241 de pacienți tratați între 2004 și 2018 au avut 30 de ani sau mai puțin. Dintre aceștia, trei au avut vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Doar trei dintre cei 11 pacienți erau fumători.

Analiza probelor de țesut tumoral a arătat că, 10 dintre cei 11 pacienți care aveau sub 30 de ani aveau infecții cu tulpini cu risc crescut de HPV, care provoacă, de asemenea, cancer de col uterin și alte tipuri de cancer.

Legat de infecția cu HPV

Deși studiul nu a demonstrat fără drept de tăgadă că HPV provocă aceste tipuri de cancer de corzi vocale, creșterea pare să semene cu o creștere anterioară a cazurilor de cancer la gât, care a fost legată de infecții cu tulpini de HPV cu risc ridicat, au spus cercătatorii.

Zeitels și colegii săi au remarcat mai întâi o creștere a numărului de cazuri de cancer glotic în rândul nefumătorilor cu aproximativ 15 ani în urmă și, inițial, au atribuit această creștere călătoriilor și expunerii la boli infecțioase. Dar ei au decis apoi să investigheze rolul pe care infecția cu HPV îl poate juca în cancerul glotic la nefumătorii mai tineri.

„Studiile la scară largă sunt acum necesare pentru a determina ritmul creșterii numărului de cancere glotice în rândul nefumătorilor, incidența HPV cu risc crescut în aceste tipuri de cancer și schimbările în ceea ce privește vârsta și sexul celor afectați", a spus Zeitels.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel