Cancerul pulmonar: 8 simptome mai puțin cunoscute. Fii atent la felul în care respiri

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@ibrandify
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@ibrandify

Cancerul pulmonar este o afecțiune în care celulele anormale încep să se dezvolte în țesuturile pulmonare. Medicii arată care sunt cele opt simptome mai puțin cunoscute ale acestei maladii. 

Cancerul pulmonar este o afecțiune în care celulele anormale încep să se dezvolte în țesuturile pulmonare. Aceste celule anormale pot forma o masă de țesut cunoscută sub denumirea de tumoră.

Principalele cauze ale cancerului pulmonar sunt asociate cu expunerea la substanțe chimice toxice găsite în fumul de țigară. Fumatul este factorul de risc principal pentru dezvoltarea cancerului pulmonar, iar riscul crește odată cu durata și intensitatea fumatului. 

Semnele și simptomele cancerului pulmonar pot varia, dar pot include tuse persistentă, tuse cu sânge, scurtarea respirației, durere în piept, răgușeală, pierdere în greutate neintenționată și altele.

Kate Micucci, cancer pulmonar

Kate Micucci - FOTO: Captură YouTube@Kate Micucci

Vedeta The Big Bang Theory, Kate Micucci, a fost diagnosticată neașteptat cu cancer pulmonar la vârsta de 43 de ani. Din fericire, a reușit să detecteze cancerul devreme datorită unui simptom.

Există 8 simptome cruciale ale cancerului pulmonar la care să fii atent, după ce o fostă vedetă din The Big Bang Theory a fost șocată să afle că a fost diagnosticată cu boala, în ciuda faptului că nu a fumat niciodată.

Kate Micucci, în vârstă de 43 de ani, care a jucat rolul Lucy în emisiunea de comedie, a confirmat recent pe rețelele sociale că se află în proces de recuperare după o intervenție chirurgicală pentru cancerul pulmonar, care a fost diagnosticat neașteptat. 

"Salut, tuturor. Acesta nu este un TikTok. Este un SickTok. Sunt în spital, dar este din cauza operației pentru cancerul pulmonar pe care am avut-o ieri", a spus Kate Micucci, într-o postare pe Tik Tok, potrivit Express.

Artista în vârstă de 43 de ani a spus că medicii au depistat boala destul de devreme.

Vezi și: Somnul corect pentru un creier sănătos. Poziția de dormit care duce la Alzheimer sau Parkinson

"Este destul de ciudat pentru că nu am fumat niciodată în viața mea. A fost o surpriză, dar, cred, se întâmplă. Cea mai mare veste este că au depistat-o devreme, au scos-o. Sunt bine," a concluzionat Kate.

Actrița a subliniat că modificările din analizele de sânge au determinat-o să investigheze cauza. Astfel, a fost depistat cancerul pulmonar.

"Am avut un lucru în analizele mele de sânge care a ieșit foarte mare. Așa că am mers la un medic preventiv care mi-a făcut câteva scanări. A scanat inima mea și acolo a fost observat punctul în plămânul meu", a mai spus Kate.

Cancer pulmonar - FOTO: Freepik@Apache

Fumătorii, risc crescut de cancer pulmonar

Conform Mayo Press Clinic, cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, atât fumătorii, cât și cei expuși la fumul de țigară la nivel secundar.

Riscul de cancer pulmonar crește odată cu durata și numărul de țigări fumate. Dacă renunți la fumat, chiar și după mulți ani de fumat, poți reduce semnificativ șansele de a dezvolta cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar, simptome

- O tuse nouă care nu trece

- Tuse cu sânge, chiar și în cantități mici

- Respirație scurtă

- Durere în piept

- Răgușeală

- Pierdere în greutate fără efort

- Durere la nivelul oaselor

- Dureri de cap

Vezi și: Alimentele care dăunează inimii. Sunt asociate cu creșterea colesterolului

Cancerul pulmonar, două tipuri

Cancer pulmonar cu celule mici. Se întâlnește aproape exclusiv la fumătorii înrăiți și este mai puțin obișnuit decât cancerul pulmonar cu celule non-mici.

Cancer pulmonar cu celule non-mici. Este un termen umbrelă pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar, inclusiv carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari.

Cancerul pulmonar, factori de risc

Expunere la fumul de țigară la nivel secundar. Chiar dacă nu fumezi, riscul de cancer pulmonar crește dacă ești expus la fumul de țigară la nivel secundar.

Terapie de radiere anterioară. Dacă ai fost supus unei terapii de radiere la nivelul pieptului pentru un alt tip de cancer, poți avea un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.

Expunere la gazul de radon. Radonul este produs de descompunerea naturală a uraniului în sol, rocă și apă, care devine în cele din urmă parte a aerului pe care îl respiri. 

Expunere la azbest și alte substanțe carcinogene. Expunerea la locul de muncă la azbest și alte substanțe cunoscute cauze de cancer, cum ar fi arsenicul, cromul și nichelul, poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar, în special dacă ești fumător.

Antecedente familiale de cancer pulmonar. Persoanele cu un părinte, frate sau copil cu cancer pulmonar au un risc crescut de a dezvolta boala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel