Când au apărut roboții în medicină. Ce rol a jucat "Războiul Stelelor" a lui Reagen. Teodor Buliga: Avântul a fost exploziv. Lucrurile bune în medicină, inspirate de război sau astronomie

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cand au aparut robotii in medicina - Foto: Freepick
Cand au aparut robotii in medicina - Foto: Freepick

Când și cum au apărut roboții în medicină și ce rol a jucat "Războiul Stelelor" a lui Reagen. Teodor Buliga ne-a spus povestea impresionantă.

Chirurgia robotică este acum în atenția tuturor și a devenit vedeta medicinei moderne. Și chiar dacă pare că roboții au apărut de curând, se pare că, în ceea ce privește medicina, aceștia au apărut de mai bine de 20 de ani. În anul 2001 a avut loc prima operație cu robotul, intervenție ce a avut un real succes și care a dat startul apariției chirurgiei robotice pe plan mondial.

Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Invitat la interviurile DC Medical și DC News, medicul ne-a vorbit despre apariția robotului în medicină, despre prima operație cu robotul și despre rolul jucat de "Războiul Stelelor" a lui Reagen în apariția acestor roboți.

"Sigur, roboții au pătruns peste tot, îi vedem, îi folosim în activitatea de zi cu zi. Cum au ajuns și cum au intrat în chirurgie?", a întrebat Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

Sanador

"Visul de a opera robotic nu e chiar nou, are ceva vechime de câteva decenii, numai că lipsea partea asta tehnică.

Sigur că la început robotul era un singur ac care, în loc să fie ghidat de mâna unui om, era ghidat de un aparat și putea să facă biopsii în creier mult mai țintit și nu avea tremurul inerent activității umane.

Dar între timp, lucrurile s-au dezvoltat foarte mult. Și de când cu avântul luat de calculatoare, evident că roboții au ajuns să semene din ce în ce mai mult și în medicină cu ceea ce ne închipuim noi că ar trebui să fie.

Adică un aparat cu multe brațe, care, de fapt, poate să efectueze manevre pe care un chirurg obișnuit nu le efectuează", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.

Lucrurile bune în medicină, inspirate de război sau astronomie. Ce rol a jucat "Războiul Stelelor" a lui Reagen

 

"Prima operație robotică modernă, să spunem, în adevăratul sens al cuvântului, cu ultimul aparat robotic, datează de numai două decenii, două decenii și un pic, prin anul 2000.

Înainte de asta, el a fost precedat însă de tot felul de încercări. Pentru că, vedeți, lucrurile bune în medicină, ca în multe domenii au o origine destul de clară, fie militară, fie cumva derivată din astronomie.

Și așa s-a întâmplat și cu roboții, pentru că la început, ideea a fost să poți să operezi oameni căzuți, răniți, pe câmpul de luptă fără să ai și medicul pe front", a mai spus medicul de la Spitalul Clinic SANADOR.

"Și să spunem de ce, pentru că la fel ca în cazul pilotului de avion, pregătirea durează, e greu de obținutul pilot performant, un chirurg chiar mai greu și nu pot fi pierduți așa ușor.

El trebuia să fie protejat, în primul rând ca să poată să-i ajute și să îi protejeze pe alții", a completat Val Vâlcu.

În 2001 au reușit să facă o operație. Teodor Buliga: De atunci, avântul a fost exploziv

 

"Apoi, după Războiul Stelelor a lui Reagen, ideea a fost sigur, vom trimite oameni imediat pe Marte, colonizăm, n-o să poți să trimiți un spital, dar putem trimite un aparat pe care să-l manipulăm cumva și aparatul ăla să opereze de la distanță", a spus medicul. 

Pe 23 martie 1983, președintele american Ronald Reagan anunța că SUA demarează un program anti-rachetă care va face țara impenetrabilă la un atac nuclear. Discursul lui de la acea vreme a marcat începutul a ceea se s-a numit Inițiativa de Apărare Strategică, zisă și "Războiul Stelelor", care a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Ceea ce propuneau Reagan și consilierii săi, printre care și Edward Teller, "părintele bombei cu hidrogen", era un program masiv care implica utilizarea sateliților anti-rachetă cu fascicule laser sau alte mijloace pentru a lovi rachetele nucleare sovietice în timp ce se aflau în aer, înainte ca ele să lovească SUA.

Atunci, Reagan a făcut apel la cele mai strălucite minți "să-și direcționeze marile lor talente spre această viziune dătătoare de speranță asupra viitorului".

Ideea lui Reagan a dat ulterior titlul celui mai de succes film din 1977 - "Războiul stelelor" și iată că a dat idei și pentru medicina mondială.

"Sigur că sunt lucruri idealiste, dar adevărul este că în 2001 au reușit să facă o operație, nu o operație foarte complicată. A fost o operație uzuală, să spunem, o colecistectomie, care a fost efectuată de o echipă de chirurgi francezi care se aflau la New York și care au operat într-un spital din Strasburg.

Deci iată că s-a putut trece și la propriu oceanul, făcând o intervenție chirurgicală la distanță.

De atunci, avântul a fost exploziv. FDA-ul, organizația americană care se ocupă cu aprobarea pentru medicamente și instrumentar medical, a dat imediat OK-ul și varianta ultramodernă de robot, da Vinci, a intrat imediat în practică.

Iată că sunt 20 și un pic de ani de la prima intervenție și România deja se numără printre țările unde chirurgia robotică este relativ răspândită", a conchis medicul Teodor Buliga. 

Vezi mai multe în video:

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel