Care este cea mai bună modalitate de a dezinfecta măștile N95

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Maștile de protecție
Maștile de protecție

Cercetătorii de la ACS Nano au testat mai multe metode pentru dezinfectarea materialelor N95, constatând că încălzirea acestora le păstrează eficiența de filtrare pentru 50 de cicluri de dezinfectare.

Măștile N95 conțin un strat de fibre de polipropilenă „topită" care formează o rețea poroasă, respirabilă. Pentru a ajuta la captarea particulelor mai mici care ar putea aluneca prin găuri, fibrele sunt încărcate electrostatic. Centrele de combatere și prevenire a bolilor din SUA au recomandat mai multe metode de dezinfectare a măștilor N95, cum ar fi încălzirea, radiațiile ultraviolete (UV) și tratamentul cu înălbitor, dar până acum nu au fost testate pe larg, în special pentru mai multe runde de dezinfectare. Yi Cui și colegii săi au vrut să compare cinci dintre metodele care ar putea fi aplicate într-un cadru spitalicesc, pentru a vedea cum rezistă măștile la dezinfectări repetate.

În acest studiu, în loc să analizeze măștile N95 - care ar trebui rezervate lucrătorilor din domeniul sănătății - cercetătorii au examinat bucăți din țesătura topită folosită la confecționarea acestor măști. Au tratat materialul cu un dezinfectant anume și au comparat capacitatea acestuia de a filtra particulele de aerosoli (asemănătoare cu picăturile respiratorii, dar lipsite de coronavirus) înainte și după dezinfectare. Echipa a descoperit că pulverizarea țesăturii cu un etanol sau o soluție de înălbitor cu clor a redus drastic eficiența filtrării după un singur tratament, de la aproximativ 96% la 56% (etanol) sau 73% (înălbitor). Un singur tratament cu abur a menținut filtrarea, dar cinci tratamente cu aburi au condus la o scădere bruscă a eficienței. Radiația UV a permis până la 20 de cicluri de dezinfectare; Cu toate acestea, administrarea dozei exacte de UV care ucide virusul fără a deteriora materialele de mască ar putea fi problematică, notează cercetătorii. Cea mai bună metodă de dezinfectare părea a fi încălzirea. De exemplu, încălzirea la 185 F timp de 20 minute a permis tratarea țesăturii de 50 de ori fără pierderea eficienței filtrării. Însă, cercetările subliniază că îmbrăcarea și îndepărtarea măștilor N95 ar putea afecta potrivirea, ceea ce afectează și performanța.

 

 

Studiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel