Care sunt DIFERENȚELE dintre trei VACCINURI puse pe piață. Dr Sandra Alexiu explică

Florina Pop |
Data publicării:

Medicul de familie Sandra Alexiu a vorbit despre diferențele dintre cele trei vaccinuri puse pe piață în Europa.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a explicat, într-o intervenție digi24, care sunt diferențele dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

”În principiu, diferențele între BioNTech și Moderna constau doar în modul în care se păstrează lanțul de frig pentru că din punct de vedere al mecanismului sunt structurate la fel. Vaccinul AstraZeneca este altfel structurat. Vorbim de un vaccin care este construit pe un vector viral, adică aproximativ pe un mecanism deja cunoscut la vaccinurile clasice pe care le folosim noi, în vaccinarea obișnuită. Din păcate, însă, eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai scăzută decât a celorlalte produse prin tehnologia ARN Mesager și este foarte puțin probabil să fie făcut peste 55 de ani, după cum am văzut în loturile studiate nu au fost incluse persoane în vârstă în acest lot de studiu așa încât informațiile pe care le avem le avem doar pentru cei care sunt sub 55 de ani. De-asta mă gândeam că dacă încep să vină vaccinurile AstraZeneca, probabil că vor fi programate pentru vaccinare cei care sunt sub 55 de ani. 

Deocamdată, problema este că pentru păstrarea acestui lanț de frig și pentru faptul că sunt multidoză - avem un flacon care are 6 doze în cazul vaccinului Pfizer, 10 doze în cazul vaccinului Moderna și 10 doze în cazul vaccinului AstraZeneca înseamnă că trebuie să ai un număr de oameni programați și adunați la vaccinare ca să nu ai pierderi. 

Există câteva dezavantaje pentru care suntem încă nevoiți să vaccinăm în centre de vaccinare. Asta este motivul pentru care sunt aceste centre cu programări. Dacă ar fi fost vaccinuri îmbuteliate într-o singură seringă pentru fiecare, probabil că ar fi fost mai simplu pentru cei care vin cu AstraZeneca să-l facem, dar în acest condiții trebuie păstrat un flux. Asta înseamnă că trebuie să ai un număr de pacienți programați și o listă de rezervă în care în care nu se prezintă toți să-i chemi să vină în timp scurt pentru că, știți bine, că dizolvarea vaccinului permite să folosești maxim 5 ore după ce l-ai dizolvat.

(...) Vaccinul Astra Zeneca are studii până-n 55 de ani. Nu înseamnă că nu e bun. Înseamnă că doar atât s-a studiat. Este o situație similară cu gravidele, nu putem spune că nu e bun la gravide pentru că nu am avut gravide în studiu, nu avem de unde să avem date concrete și clare”, a detaliat medicul Sandra Alexiu.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel