Carnea de pasăre, pompată cu medicamente pentru oameni. Ce sunt fluorochinolonele și ce s-a găsit în carnea de pui venită din Polonia

carnea de pasare - Foto: Freepick
carnea de pasare - Foto: Freepick

Carnea de pasăre, pompată cu medicamente pentru oameni, este distribuită inclusiv în România. O investigație a descoperit problemele din carnea venită din Polonia.

Potrivit Consiliului UE, antimicrobienele sunt utilizate inclusiv pentru tratarea animalelor și a acvaculturii. De asemenea, acestea ajung în mediul înconjurător prin urina și excrementele umane și animale, prin eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor și prin utilizarea gunoiului de grajd contaminat în agricultură. Ca urmare, reziduurile sunt prezente și în sol, apă și plante, ceea ce crește riscul de contaminare ulterioară.

Consumul de antibiotice la om este în prezent mai mare decât la animalele de la care se obțin alimente

Potrivit unui nou studiu, utilizarea excesivă a antibioticelor de către crescătorii de păsări de curte din Polonia nu este de ajutor în combaterea rezistenței la antibiotice. Această țară este prima pe lista de așteptare pentru un audit al Comisiei Europene.

Păsările poloneze, o amenințare pentru AMR - rezistența antimicrobiană

Trebuie să vezi și: AMR, "ucigașul" tăcut care ne scurtează viața. Amenințare pentru Europa: Acționează ca gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc

Aceasta este una dintre principalele concluzii ale unei investigații publicate marți de The Guardian, The Bureau of Investigative Journalism și ITV. Principala afacere poloneză din domeniul cărnii, care aprovizionează supermarketurile și lanțurile de fast-food din Marea Britanie și UE și care a fost identificată de autoritățile UE și britanice ca fiind principala sursă a unui focar major de salmonella în 2020, se aprovizionează în continuare cu pui din ferme care folosesc antibiotice fluorochinolone, clasificate ca fiind "de importanță critică pentru sănătatea umană" de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează The Guardian.

Astfel, o analiză a secvențelor genetice ale bacteriilor responsabile de epidemia din 2020, realizată de Biroul de Investigații Jurnalistice, a constatat că majoritatea bacteriilor erau rezistente la fluorochinolone - o clasă de antibiotice folosită pentru tratarea cazurilor grave de salmonella la om, iar unele erau rezistente la mai multe clase de antibiotice.

Păsări de curte pompate cu medicamente

Vânzările de fluorochinolone în Polonia, care este cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa, au crescut cu peste 70% în ultimii ani, în timp ce vânzările de colistin, un medicament de ultimă instanță, au crescut și mai mult. Testele efectuate de Biroul de Investigații Jurnalistice și supervizate de un academician de la Universitatea Oxford au dezvăluit bacterii rezistente la antibiotic în deșeurile colectate de la ferme considerate a fi furnizori de SuperDrob.

Purtătorul de cuvânt al DG Sante, Stefan De Keersmaecker, a declarat pentru Politico: Comisia auditează țările în ceea ce privește utilizarea medicamentelor veterinare și că Polonia a fost identificată ca fiind unul dintre primele state membre care vor fi auditate cu prioritate în acest an". 

Mai mult, el a adăugat că "vânzările globale de antimicrobiene ale Poloniei sunt ridicate și au fost în continuă creștere în ultimii ani".

Ce sunt fluorochinolonele 

Fluorochinolonele sunt o familie de antibiotice cu spectru larg de acțiune, cu acțiune bactericidă activă asupra unui spectru larg de microorganisme aerobe și anaerobe Gram-pozitive și Gram-negative.

Potrivit Medichub, fluorochinolonele au fost utilizate pe scară largă în ultimii 30 de ani, în special pentru tratarea infecțiilor respiratorii și ale tractului urinar. Ca și în cazul multor alte antibiotice, fluorochinolonele au fost, de asemenea, utilizate în exces, reacțiile adverse fiind prezente. Cele mai frecvente reacții adverse ale fluorochinolonelor implică tractul gastrointestinal, pielea și sistemul nervos central.

Unele reacții adverse, deși rare, pot fi grave și persistente, cum ar fi afecțiuni ale tendoanelor, afecțiuni neuropatice și ale sistemului nervos central și efecte cardiotoxice, provocând infirmități sau chiar decesul.

Reacțiile adverse ale fluorochinolonelor sistemice se pot manifesta rapid, după numai 1-2 pastile sau injecții, chiar și după câteva ore de la începerea tratamentului, unele fiind tranzitorii, iar altele fiind reacții de lungă durată sau chiar permanente.

Mai multe agenții naționale și internaționale care reglementează și supraveghează produsele medicale avertizează asupra reacțiilor adverse grave ale fluorochinolonelor și fac o serie de recomandări cu privire la utilizarea acestora, punând accent pe importanța studierii alternativelor posibile și păstrarea acestor agenți antimicrobieni doar pentru situațiile în care nu există o altă alternativă sigură și eficientă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel