Căscatul: ce boli ascunde. Medic, declarația care a amuzat Internetul: Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap

Cascatul - Foto: Freepick
Cascatul - Foto: Freepick

Care sunt cauzele neașteptate ale căscatului și ce boli poate ascunde.

Dacă vă treziți și căscați mult mai mult decât de obicei în fiecare zi, ar putea fi vorba mai mult decât de oboseală sau plictiseală.

Căscatul este un proces în mare parte involuntar de deschidere a gurii, de inspirație profundă și de umplere a plămânilor cu aer. Deși nu există o cauză precisă a căscatului, acesta este adesea privit ca un răspuns natural la oboseală. De fapt, căscatul este de obicei declanșat de somnolență sau oboseală.

Este firesc să caști la sfârșitul zilei, pe măsură ce obosești sau poate atunci când te plictisești. Cu toate acestea, căscatul excesiv poate fi cauzat de alte condiții de sănătate.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce se produce căscatul, dar printre factorii declanșatori comuni se numără oboseala și plictiseala. De asemenea, poate să apară și atunci când vorbiți despre căscat sau când vedeți sau auziți pe altcineva căscând.

"Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap". Mesajul care a amuzat Internetul

 

Medicul Egri Eduard a scris despre multitudinea de mituri legate de îmbolnăvirea copiilor și susține că "un căscat excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap". Mesajul său i-a amuzat pe urmăritorii săi, care și-au dat seama imediat că afirmațiile medicului sunt doar reflexia a ceea ce cred oamenii, cei care nu cer deloc sfatul medicului când ei sau copiii lor au vreun simptom.

"Câteva dintre cauzele cele mai frecvente ale bolilor la copii.

1. Curentul este agentul care cauzează majoritatea cazurilor de conjunctivită și abces dentar.

2. Înghețata este responsabilă de cam toate formele de roșu în gât.

3. Aerul curat și îmbrăcămintea lejeră sunt implicate în majoritatea răcelilor.

4. Sportul și aerul mai rece cauzează majoritatea bronșitelor și pneumoniilor.

5. De la apa care intră în ureche în timpul îmbăierii, copiii fac otite.

6. Erupția dentară este implicată în diareea și febra sugarului.

7. Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap.

8. Infecțiilor urinare la copii sunt cauzate de mersul cu picioarele goale pe parchetul din casă", a scris medicul pe Facebook.

Ce cauzează căscatul

 

Căscatul poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente.

Cauza exactă a căscatului nu este cunoscută. Cu toate acestea, poate apărea ca urmare a următoarelor:

- somnolență sau oboseală

- privare de somn, din cauza insomniei, stresului sau muncii în ture

- tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn sau narcolepsia

- efecte secundare ale medicamentelor care sunt utilizate pentru tratarea depresiei sau a anxietății, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), deși cercetările arată că acest tip de căscat nu este atribuit somnolenței diurne, potrivit Healthline.

Deși mai puțin frecvente, căscatul excesiv ar putea fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni de sănătate care pot include:

- un atac de cord, mai ales dacă vă confruntați cu alte simptome comune asociate, cum ar fi dureri sau disconfort toracic, disconfort în partea superioară a corpului, amețeală și dificultăți de respirație

- epilepsie, în special în prezența implicării lobului frontal de la

- tulburări neurologice cum ar fi scleroza multiplă (SM)

- insuficiență hepatică, care poate fi resimțită ca oboseală

- o tumoare cerebrală, deși acest lucru este considerat rar

Anumite afecțiuni pot provoca o reacție vasovagală, care poate avea ca rezultat bâlbâiala excesivă, pe lângă alte simptome. În timpul unei reacții vasovagale, frecvența cardiacă și tensiunea arterială scad semnificativ. Reacția poate indica orice, de la o tulburare de somn până la o afecțiune cardiacă gravă. Alți factori declanșatori pot include:

- tuse severă

- durere

- faptul că te-ai supraîncălzit

- ridicarea prea rapidă în picioare

- deshidratare.

Diagnosticarea căscatului excesiv

Pentru a identifica cauza căscatului excesiv, un medic vă poate întreba mai întâi despre orice medicamente pe care le luați, precum și despre obiceiurile de somn. Ei vor dori să se asigure că aveți parte de un somn odihnitor adecvat. 

Dacă pot exclude problemele legate de somn, un medic poate efectua teste de diagnosticare pentru a găsi o altă cauză posibilă pentru căscatul excesiv.

O electroencefalogramă (EEG) este unul dintre testele care pot fi folosite. Un EEG măsoară activitatea electrică din creier. Acesta poate ajuta la diagnosticarea anumitor afecțiuni care pot afecta creierul, inclusiv:

- epilepsie

- parasomniile, cum ar fi mersul în somn

- leziuni cerebrale

- accident vascular cerebral

- demența

De asemenea, un medic poate solicita o scanare RMN. Denumit și imagistică prin rezonanță magnetică, acest test utilizează magneți puternici și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale corpului, care îi pot ajuta pe medici să vizualizeze și să evalueze structurile corporale.

Aceste imagini sunt adesea folosite pentru a diagnostica afecțiuni care pot include:

- afecțiuni ale măduvei spinării și ale creierului, cum ar fi tumorile și scleroza multiplă

- probleme cardiace

- anomalii la nivelul ficatului și al altor organe majore

- leziuni sau alte probleme la nivelul articulațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel