Cazul Intoxicații la Timișoara. Explicații Ambulanța, de ce nu și-au dat medicii seama

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ambulanță
Ambulanță

În cazul de intoxicații de la Timișoara, unde doi copilași și mama unuia dintre ei au decedat, managerul de la Ambulanță, care a fost medic coordonator sâmbătă, a dat detalii despre cele 15 apeluri venite din blocul unde locuiau victimele și a explicat de ce nu a putut face legătura între cazuri.

Dr Iancu leonida, Managerul General al Serviciului de Ambulanță Timiș a fost chiar medic coordonator sâmbătă, în ziua în care au murit cei doi copilași din blocul de pe strada Miorița nr 8 din Timișoara. El a spus, într-o conferință de presă organizată luni noaptea, că nu avea cum face legătura între cazuri, și că abia luni dimineață, când a murit și mama unui dintre copii, a înțeles că se întâmplă ceva.

15 apeluri în trei zile

„Au fost mai multe apeluri de la această adresă. Într-adevăr, numărul lor se ridică la 15, dar pe durata a șapte ture, începând cu sâmbătă de la ora 9 dimineața, până luni, tot așa, la ora 9-10 dimineața. Ni s-a reproșat că am sesizat târziu ceea ce s-a întâmplat. Eu aș vrea să știți și toți sistemul de urgență, de aici, au fost de acord, a fost un miracol că am descoperit. Practic, am descoperit (cazul, n.r.) astăzi la ora 10 când a decedat acea femeie, mama unuia dintre cei doi copii. Practic, ziua de sâmbătă care ne este reproșată, că nu am descoperit, s-a soldat cu două decese, la doi copii, la care am intervenit extrem de rapid - unul dintre ei a ajuns în 20 de minute la spital din momentul solicitării - și care prezentau simptome complet diferite. Unul era de tip respirator, cu obstrucția de căi, cu insuficiența respiratorie, ceanoză, iar celălalt prezenta o simptomatologie de tip digestiv. Acest lucru se confirmă la Spitalul Louis Țurcanu, avem aici doi reprezentanți ai spitalului, care nu le-a ridicat nicio suspiciune de intoxicație în prima fază. Astfel că evenimentul se putea opri aici, dacă nu exista astăzi acest deces al mamei, care ne-a ridicat și nouă o sumedenie de suspiciuni și a atras declanșarea întregului mecanism ISU, care s-a pus în mișcare și care sigur că a descoperit prezența acestor substanțe care încă nici eu nu sunt clar cu ele", a epxlicat acesta.

Legat de numărul mare de apeluri de la aceeași adresă, medicul spune că nu aveau cum să se gândească la un posibil caz de intoxicație, pentru că dintre acestea multe erau de fapt pentru aceleași persoane.

De ce nu au contectat cazurile

„Da a fost mare, dar 8 apeluri au fost numai pentru două persoane. Și au fost acei doi părinți, mamă și tată, ai unuia dintre copiii decedați, care noi de câteva ore fusesem acolo și, sigur, prezentau depresie în urma morții copilului. Au refuzat internare, până la urmă i-am covins, i-am adus o dată până la spital, au refuzat, s-au întors de la spital, n-au prezentat nimic la spital, iarăși i-am adus la spital. Deci, au fost drumuri și telefoane pentru aceleași persoane. 5 pentru mamă și 3 pentru tată. Alte două apeluri a fost vorba de un consult care nu știm dacă are legătură cu intoxicația. A fost vorba de un consult la domiciliu, care a fost efectuat de serviciul privat (de ambulanță, n.r.) Rațional, și care a revenit și el cu telefon la 112, deci al doilea apel, și am internat doi copii cu enterocolită, care nu a avut nicio legătură cu evenimentul de fond. Dac mai puneți încă 2, cele două decese ale copiilor, sunt 12. A mai fost o colică biliară care, iară, n-a avut nicio legătură", a spus Dr Iancu leonida.

Medicul susține că mai există un motiv pentru care nu au bănuit că ar fi cazuri legate: acela că de fiecare dată când ambulanța ajunge în zone mai sărace sau în sate la câte un caz, când oamenii văd mașina Salvării se gândesc să o cheme și ei. La asta se adaugă și faptul că solicitările au fost la distanțe de ore una de alta, printre alte sute de apeluri pentru cauri cu simpromatologie diferită. Practic, abia luni dimineață, când a murit și mama unuia dintre copiii decedați, s-au gândit că ceva este în neregulă.

Copiii decedați aveau simptomatologie diferită

Mai mult, la primul copil, părinții au refuzat sâmbătă dimineață internarea, pentru ca seara micuțul să ajungă la spital când nu se mai putea face nimic pentru el.

„Atunci suntem chemați de 2-3 ori acolo în ziua respectivă. Au văzut sătenii salvarea, de exemplu, pe uliță, cum spun ei, și cheamă și ei, „hai să chemăm că e bolnavă și mătușa, hai să chemăm că e bolnav și unchiul". Deci, nu ne miră că ne cheamă într-un bloc de 2-3 ori. Se întâmplă frecvent acest lucru. Acuma, că am fost de 8 ori pentru aceleași persoane și n-am putut să facem nicio legătură, mai ales că am fost acolo persoane diferite. Eu, spre exemplu, am fost în cea mai sensibilă zi, sâmbătă, chiar medic dispecer. Și pot să vă spun că primul telefon a venit la 09.30. Am trimis un echipaj, a consultat copilul și a vrut să-l interneze, era un asistent pe mașină, dar părinții au refuzat. Au anunțat dispeceratul, au luat semnătură și au plecat. Au revenit peste aproximativ 10 ore, am trimis o altă mașină, care a dus copilul la spital și, sigur, la câteva ore a decedat, la spital. Celălalt, a fost undeva pe la ora 5-6, fulminant. S-a solicitat pentru un nou-născut, 9 zile – 10 zile, a fost ambulanța, insuficiență respiratorie, rapid cu el la spital. A murit, a făcut stop în UPU, resuscitat aproximativ o oră, am înțeles, și a decedat. N-aveau nicio legătură între ele! La ora 8 am ieșit din tură, pur și simplu n-am putut să fac nicio legătură între cele două cazuri", a completat Dr Iancu leonida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel