Cazurile de cancer în creștere, raport alarmant

Dana Lascu |
Data publicării:
Și fumatul ”la mâna a treia” dăunează sănătății
Și fumatul ”la mâna a treia” dăunează sănătății

Anul acesta vor fi diagnosticate 18,1 milioane de noi cazuri de cancer, iar 9,6 milioane de oameni vor muri din cauza acestei boli, la nivel mondial, de la 14,1 milioane de cazuri noi și 8,2 milioane de decese în 2012. Diferența se datorează parțial creșterii și îmbătrânirii populației.

Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) face regulat raportări asupra amplorii cancerului în întreaga lume, analizând în detaliu 36 de tipuri diferite de cancer în 185 de țări.

Ultimul asemenea document, arată că unul din cinci bărbați și una din șase femei vor dezvolta boala în timpul vieții.

Și, pe măsură ce țările devin mai bogate, mai mulți oameni dezvoltă cancere legate de stilul de viață, altele decât cele din țările sărace.

Cercetătorii spun că, deși modalitățile de măsurare și colectare a datelor privind cancerul s-au îmbunătățit de-a lungul anilor, tendința generală arată că ratele de cancer și decesele cauzate de acest tip de afecțiuni au crescut de la an la an.

Cel mai recent raport sugerează că, dintre tipurile de cancer, ce pulmonar, cel de sân (la femei) și cancerul intestinal sunt responsabile pentru o treime din toate cazurile și decesele datorate acestei boli din întreaga lume.

Controlul tutunului

Autorii raportului spun că tipul principala cauza de deces prin cancer la femei, în 28 de țări, este cancerul pulmonar. Cele mai afectate țări sunt SUA, Ungaria, Danemarca, China și Noua Zeelandă, notează BBC.com.

George Butterworth, de la organizația de caritate Cancer Research UK, a declarat: „Tutunul este singurul motiv pentru care mai multe femei din întreaga lume suferă acum de cancer pulmonar”.

În Marea Britanie, fumatul în rândul femeilor a proliferat mai târziu decât în cazul bărbaților, deci nu este surprinzător faptul că acum vedem rate crescute ale cancerului pulmonar. (...) În mod similar, țigările sunt din ce în ce mai populare în rândul femeilor din țările cu venituri mici și mijlocii, iar marketingul agresiv al industriei de tutun care le vizează influențează acest lucru”, a arătat specialistul.

Între paralel, dr. Freddie Bray, de la IARC, a declarat: „Rezultatele subliniază necesitatea de a continua instituirea de politici orientate și eficiente pentru controlul tutunului în fiecare țară din lume".

Diversitate extraordinară

În general, raportul estimează că aproape jumătate din toate cazurile și cele mai multe dintre decesele cauzate de cancer, în lume, în acest an, vor avea loc în Asia, parțial datorită numărului mare de persoane care trăiesc pe acest continent și parțial datorită faptului că unele cancere cu rate mai mari de deces sunt mai frecvente această regiune.

Aceasta include, de exemplu, rate mari de cancer la ficat, care, în general, are un prognostic prost, în China.

Dincolo de aceasta, spun autorii, există „o diversitate extraordinară" în ceea ce privește tipurile de cancer și modelele bolilor, la nivel mondial.

Ei spun că, din cauză, țările respective trebuie să ia în considerare adaptarea modului în care încearcă să prevină și să trateze cancerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel