Ce este cataracta, afecțiunea de care s-a operat Papa Francisc

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alzheimer ar putea fi „văzut” în ochi în fază încipientă
Alzheimer ar putea fi „văzut” în ochi în fază încipientă

Cataracta constituie principala cauză de orbire pe glob, zic cifrele OMS. Mai bine de jumătate dintre români nu știu că această condiție se corectează prin operație. Papa Francisc s-a operat în secret de cataractă.

Cataracta, Papa. „Cataracta apare când „lentilele naturale" cu care te naști în interiorul ochilor devin cețoase și, dacă trăiești destul de mult, vei avea cataracta. E ceva ce se întâmplă aproape tuturor oamenilor în lume iar declanșarea ei se produce undeva între 55 și 70 de ani, la unii chiar mai tineri sau mai bătrâni. Dar, în general, aș spune că majoritatea oamenilor o prezintă între 55 și 70 de ani", a spus medicul oftalmolog Bala Ambati, într-un interviu acordat Universității Utah, SUA. Îl puteți parcurge AICI.

Cataractă. Simptomatologie

Oftalmologul citat de Universitatea amintită susține că simptomele cataractei sunt: prezentarea de dificultăți de conducere pe timp de noapte, dificultăți la citirea literelor mici, opacitate în special la culori sau la lumină puternică. Apare atunci când cristalinul natural al ochiului se opacifiază. Cataracta e întâlnită după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

Specialiștii subliniază că un prim simptom al cataractei este o pată pe ochi asemenea unei încețoșări a vederii în unul sau ambii ochi. Boala nu debutează cu durere și nu provoacă iritații. Acea pată e sesizabilă mai degrabă în fotografii.

Despre simptome mai puteți citi AICI.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că această afecțiune oculară constituie principala cauză de orbire la nivel mondial.

Cataractă. Tipuri

Majoritatea cazurilor de cataractă se datorează îmbătrânirii. Dar sunt și alte tipuri de cataractă precum: cataracta secundară - Dezvoltarea este legată de o cauză secundară, cum ar fi intervenția chirurgicală, alte probleme de ochi (de exemplu, glaucom), diabet sau utilizarea de steroizi - ; cataractă traumatică - acestea se dezvoltă după o leziune a ochiului.

Despre alte tipuri de cataractă puteți citi AICI.

„Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Operația de cataractă este o procedură obișnuită care, în general, durează mai puțin de 30 de minute și are 90% rată de succes. Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei - diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung", explica doctorița Silvia Chiotoroiu, medic primar șef al Departamentului de Oftalmologie al Spitalului Clinic Nicolae Malaxa, într-un comunicat care anunța, în vară, un congres al medicilor oftalmologi la Eforie Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel