Cataracta, congres: 66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte de vedere

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului
Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului

Cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial, susțin datele OMS. La Eforie Nord se desfășoară, din 14 iunie, al șaselea Congres Național al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

Cataracta, congres. Peste 700 de medici oftalmogi din țară și străinătate - Austria, Grecia, Germania, Egipt, Italia, Polonia și SUA - participă la al șaselea Congres Național organizat, din 14 iunie, de Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă la Eforie Nord, la Hotel Europa.

„Pentru 2019, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă estimează un număr de peste 100.000 operații de cataractă. O cifră mică, care ne situează mult în urma altor state din Uniunea Europeană. De exemplu, în Portugalia se făceau, în 2016, 1418,8 operații/100.000 locuitori, în timp ce în Franța s-au înregistrat 1266,6 operații la 100.000 de locuitori. În Ungaria, cifra este de 943,3 operații, iar în Bulgaria 692,5. România este pe locul 25 în acest clasament. În țara noastră este cea mai frecventă intervenție chirurgicală după colonoscopie", explică profesorul Călin Tătaru, președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă, potrivit unui comunicat.

Aceeași Societate estimează în 2019 un număr de peste 100.000 de operații de cataractă. În țară există 79 de spitale cu departamente de Oftalmologie și 90 de clinici private cu Bloc Operator de Oftalmologie, unde lucrează 1.200 de medici oftalmologi - dintre care 260 sunt chirurgi.

Cataracta, congres: 90% rata de succes pentru operații

„Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Operația de cataractă este o procedură obișnuită care, în general, durează mai puțin de 30 de minute și are 90% rată de succes. Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei - diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung", spune doctorița Silvia Chiotoroiu, medic primar șef al Departamentului de Oftalmologie al Spitalului Clinic Nicolae Malaxa.

Aceeași operație poate corecta anumite afecțiuni oculare ca miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia.

„80% dintre afecțiunile oculare pot fi prevenite sau vindecate. Studiile arată că 66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte de vedere precum presbiopia și astigmatismul. Cristalinul ales împreună cu medicul oftalmolog poate ajuta pacientul să devină independent de ochelari", explică medicul Horia Stanca, asistent universitar, catedra de Oftalmologie la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București, șef al Secției de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu și secretar general al Societății Române de Retină.

Cataracta, congres: cifrele la nivelul Uniunii Europene

Potrivit aceluiași comunicat, peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de presbiopie (scăderea acomodației cu diminuarea vederii de aproape). Peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă și de astigmatism (vedere neclară, la apropiere și la distanță).

Cifrele Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial. Această afecțiune apare atunci când cristalinul natural al ochiului se opacifiază, poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

Un studiu realizat recent în EMEA arată ce le lipsește românilor odată cu scăderea vederii din cauza cataractei: 63% dintre pacienții români intervievați - urmărirea programelor preferate la TV, teatru sau cinematograf; 57% dintre respondenți - citesc cu dificultate; 37% - probleme cu citirea indicatoarelor și semnelor rutiere când conduc; 37% - activitățile petrecute cu familia; 36 % - activitățile zilnice sunt tot mai greu de făcut.

Un alt aspect al cataractei este asocierea cu depresia.

„Pe fondul accentuării îmbătrânirii demografice, în 2050 peste un miliard de oameni vor avea peste 60 de ani, iar cataracta va deveni o afecțiune tot mai frecventă. Anual, în Uniunea Europeană, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă - Singurul tratament al cataractei este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului natural opacifiat și înlocuirea lui cu unul artificial. Datorită dezvoltării tehnologiei medicale, cataracta este acum o intervenție chirurgicală de rutină. În UE, anual, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală", potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel