Boala de ochi pe care o au jumătate dintre cei peste 60 de ani

Dana Lascu |
Data publicării:
Control oftalmologic
Control oftalmologic

Boala de ochi pe care o au jumătate dintre cei peste 60 de ani este reversibilă, dar pentru a fi depistată din timp și tratată, trebuie să faceți măcar un control oftalmologic anual! Or, conform statisticilor, 70% dintre românii ajunși la vârsta a treia nu se duc la controale la ochi.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

Conform unui studiu realizat recent în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă. Studiul scoate în evidență nevoia de informare, în toate țările participante la studiu, despre cataractă și soluțiile pentru tratamentul acesteia.

Potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri) și are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă, de altfel studiul arătând că 31% dintre pacienții care erau programați pentru operația de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operației. Aproximativ 50% dintre pacienți renunță la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia.

Ce cred românii despre cataractă

Persoanele intervievate în studiu, care nu se operaseră de cataractă, au spus că vederea încețoșată este principalul simptom al afecțiunii (79%). Alte simptome sunt recunoscute într-o proporție mai mică (dificultatea de a vedea noaptea, culori șterse sau cu o nuanță gălbuie, dureri oculare și vedere dublă), între 10% și 20% dintre respondenți identificându-le.

În ceea ce privește vizitele medicale, aproape 70% dintre respondenții din România nu se duc la control o dată pe an, așa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme.

66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii, subliniază medicii specialiști de la Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă și de la Societatea Română de Oftalmologie, care au lansat campania de informare „Vezi diferența!". Publicul larg trebuie să știe care sunt simptomele, riscurile și soluțiile pe care le au persoanele care suferă de această afecțiune.

Operația durează 30 de minute

Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație, o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute. Deși conform datelor din studiu citat studiului, 80% dintre respondenți știu că operația este un tratament posibil, 66% dintre români nu sunt informați despre faptul că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii. 64% dintre persoanele operate au mărturisit că nu au fost informate de către oftalmologul lor despre tratamentele avansate de corectare a astigmatismului și/sau prezbiopiei, iar 93% dintre respondenți confirmă că ar aloca mai mulți bani pentru operația de cataractă, corectând astfel și alte probleme ale vederii – astigmatismul și prezbiopia.

La studiu au participat și persoane care s-au operat de cataractă. 68% dintre pacienți au spus că discuția cu medicul specialist i-a ajutat să ia decizia de a se opera. Pentru aproape 70% dintre persoanele operate intervievate, timpul de așteptare pentru a fi operate a fost de maximum 3 luni. Doar 14% din totalul respondenților au fost îngrijorați înainte de operație, fiindu-le frică de intervenția chirurgicală în sine sau nefiind îndeajuns de informați.

După operație, toți pacienții apreciază că li s-a îmbunătățit calitatea vieții. 88% dintre pacienți au apreciat că și-au revenit foarte repede după operație.

94 de mii de operații de cataractă, anual, în România

Anual, în țară se fac aproximativ 94 de mii de operații de cataractă, dintre care aproape 50 de mii în clinicile private. În România există 75 de spitale cu departament de oftalmologie și 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie și sunt înregistrați 1.200 de medici oftalmologi dintre care 260 sunt chirurgi.

Pentru realizarea intervenției, casele de asigurări alocă fonduri, valoarea compensată a acestor cristaline fiind de 284 de lei în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În clinicile private costul operației este cuprins între 1.500 și 5.500 lei.
Rata de succes a operației este de 90%. În UE, anual, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală.

Tipuri de cristaline

În acest moment, există cristaline artificiale cu diferite caracteristici:

- Cristalinele pentru corectarea astigmatismului se numesc cristaline torice, compensează imperfecțiunile de curbură a corneei, permițând razelor luminii a se focaliza pe retină. Acest lucru înseamnă că persoana operată cu un cristalin toric, chiar dacă a purtat ochelari, va avea mult mai puțină nevoie de ei sau deloc.

- Cristalinele trifocale oferă, după operație, vedere clară la apropiere, distanță intermediară și la depărtare, oferind independență față de ochelari. 96% din pacienții operați cu cristaline trifocale nu au mai avut nevoie de ochelari de vedere.

Despre cataractă, prezbiopie și astigmatism

Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea). Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și este complet reversibilă prin procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului natural, opacifiat, cu unul artificial.

Sfaturile medicilor

Dacă aveți mai mult de 60 ani și aveți diferite simptome ale cataractei, precum o vedere încețoșată sau dificultăți de a vedea noaptea, este important să consultați un medic oftalmolog. Nu așteptați până când nu veți mai putea face anumite lucruri din cauza vederii! Cu cât identificați mai devreme cauza disconfortului, cu atât mai repede poate fi găsită soluția.

Peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie (scăderea acomodației cu diminuarea vederii de aproape). Peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă și de asigmatism (vedere neclară, la apropiere și la distanță).

Din totalul populației României, de aprox. 19 milioane, 22,47% au peste 60 de ani. Studiul citat a fost realizat în 2017, pe 3,25% dintre aceștia. Din cele 427 de persoane intervievate, 50 făcuseră deja operația de cataractă. Cele 12 țări în care s-a realizat studiul sunt: Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Suedia, Polonia, Rusia, Turcia, Egipt și România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel