Ce înseamnă dacă ai dungi pe unghii sau sunt moi. 10 lucruri esențiale pe care le arată despre sănătatea ta

Monika Baciu |
Data publicării:
unghii - FOTO: Freepik
unghii - FOTO: Freepik

Semnele vizibile pe unghii pot furniza informații esențiale despre starea generală de sănătate a unei persoane, variind de la probleme minore la preocupări serioase, precum cancer pulmonar, hepatic sau infecții.

Unghiile pot oferi indicii semnificative despre sănătatea unei persoane, de la probleme minore la preocupări serioase. Modificările precum petele albe, linii verticale sau găurile în unghii pot indica diverse probleme, cum ar fi leziuni, infecții sau deficiențe nutriționale.

Starea unghiilor poate oferi unele indicii despre starea generală de sănătate, dar este important să rețineți că există mai mulți factori care pot influența aspectul și starea unghiilor.

Iată ce înseamnă fiecare aspect pe care unghiile tale îl au, potrivit Women.

Pete albe

Petele albe mici de pe unghii pot fi rezultatul mai multor cauze, inclusiv leziuni, reacții alergice sau infecții fungice. Evitarea utilizării produselor pentru unghii și lăsarea unghiilor să crească pot ajuta, dar dacă petele persistă, mai ales în cazul diabetului sau a unui sistem imunitar slăbit, se recomandă consultarea unui medic.

Vezi și: Ce este tratamentul artroscopic. Dr. Codrin Huszar: Oferă ani de viață articulației

Linii verticale negre

Liniile negre pe unghii, cunoscute și sub numele de hemoragii în fâșii, pot fi rezultatul traumelor sau indica afecțiuni mai grave precum endocardita sau fenomenul Raynaud. Evaluarea medicală este esențială pentru a exclude problemele de sănătate mai serioase.

Găuri în unghii

Găurile în unghii pot fi semnul unor afecțiuni precum psoriazisul, dermatita atopică sau alopecia areata. Consultarea unui dermatolog este crucială pentru diagnosticare și tratament adecvat.

Unghiile fragile

Unghii fragile - FOTO: Freepik@iljaest

Unghiile moi sau slabe pot fi rezultatul expunerii la substanțe chimice sau umiditate excesivă, dar și deficiențele de vitamine pot contribui. Consultarea medicului pentru discutarea posibilității de a lua suplimente este recomandată.

Ritmul normal de creștere al unghiilor este în jur de 3 mm pe lună. O creștere mai lentă sau mai rapidă decât aceasta poate fi legată de diferite afecțiuni, inclusiv probleme de nutriție sau de circulație.

Vezi și: De ce să îți pui măcar un strop de lapte în cafea. Motivul te va surprinde. Vei începe să pui lapte imediat ce afli asta

Unghii în formă de ciocan

Unghiile în formă de ciocan pot indica probleme serioase, inclusiv afecțiuni pulmonare, cancer pulmonar sau infecții la nivelul inimii sau plămânilor. Consultarea imediată a unui profesionist medical este esențială.

Unghiile în formă de lingură

Unghiile în formă de lingură pot fi cauzate de diverse factori, inclusiv deficiențe de fier sau boli genetice precum hemocromatoza. Un dermatolog poate oferi un diagnostic precis.

Vezi și: Cei patru A care indică demență: apraxia, afazia, amnezia, agnozia. Cum se manifestă fiecare

Linii orizontale

Linii orizontale, cunoscute sub numele de Beau's lines, pot indica stres sever sau boli precum COVID-19. Evaluarea medicală este esențială pentru a exclude potențiale probleme de sănătate subiacente.

Decolorarea unghiilor

Decolorarea unghiilor, în special în stilul Terry's nails, poate indica îmbătrânirea naturală sau probleme de sănătate, inclusiv boli hepatice. Consultarea unui medic este recomandată pentru evaluare.

Linii verticale

Liniile verticale pot fi semne ale hipotiroidismului, cu variante mai grave cum ar fi mixedemul. Consultarea medicului este crucială, mai ales în cazul femeilor și persoanelor în vârstă.

Vezi și: Sven-Goran Eriksson, antrenorul echipei naționale de fotbal a Angliei, cancer pancreatic: În cel mai bun caz, am un an, în cel mai rău caz, mult mai puțin

Separarea unghiilor

Separarea unghiilor poate indica onicoliză care poate fi cauzată de infecții sau reacții adverse la produse. Tratamentul adecvat implică, în unele cazuri, medicamente sau așteptarea răbdătoare a creșterii unghiei.

Modificările în aspectul unghiilor pot avea multiple cauze, și nu ar trebui să vă auto-diagnosticați pe baza acestora. Dacă aveți îngrijorări cu privire la starea unghiilor sau suspectați probleme de sănătate, este întotdeauna recomandat să consultați un medic sau un dermatolog pentru o evaluare și un diagnostic adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel