Cei patru A care indică demență: apraxia, afazia, amnezia, agnozia. Cum se manifestă fiecare

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@alex79zpua
dementa - FOTO: Freepik@alex79zpua

Demența poate aduce schimbări semnificative în viața unei persoane, afectând nu doar funcțiile cognitive, ci și aspecte ale vieții de zi cu zi. O astfel de schimbare poate fi vizibilă chiar în timp ce vârstnicii încearcă să îndeplinească sarcini obișnuite, precum spălatul pe dinți.

Dr. Richard Restak, expert în demență, subliniază că apraxia, una dintre cele "patru deficiențe" asociate cu Alzheimer, poate deveni evidentă în sarcini simple, cum ar fi spălatul dinților. Această afecțiune nu se referă la uitarea sau lipsa de putere, ci la dificultăți în coordonarea acțiunilor și gândurilor într-o secvență corectă.

Medicul a explicat ce sunt cei patru A care indică demență: APRAXIA, AFAZIA, AMNEZIA și AGNOZIA. Pe lângă apraxie, demența poate manifesta și alte schimbări notabile. Amneziea, sau simpla uitare a lucrurilor, reprezintă un alt semn.

Cele patru deficiențe identificate la persoanele cu demență

Neurologul detaliază cele "patru deficiențe" identificate la pacienții cu Alzheimer, subliniind importanța observării schimbărilor în sarcinile cotidiene.

Expertul în demență, Dr. Richard Restak, a emis un avertisment cu privire la un simptom al bolii în timp ce vă spălați dinți. În cartea sa nouă, "Cum să preveniți demența", neurologul și autorul identifică apraxia ca una dintre cele "patru deficiențe" care apar la pacienții cu Alzheimer.

Restak listează și alte semne ale demenței care pot apărea în primul rând în sarcini cotidiene. El precizează că nu este vorba despre a uita cum să faci o sarcină sau de a avea lipsă de putere, ci problema constă în coordonarea corectă a tuturor acțiunilor și gândurilor în secvență.

Expertul în creier în vârstă de 82 de ani, care studiază subiectul de 50 de ani și a susținut discursuri la locuri mari precum Pentagonul și NASA, explică ce este apraxia.

"O persoană cu apraxie poate recunoaște și chiar numi o periuță de dinți și pastă de dinți, dar poate fi incapabilă să efectueze actul (praxis) de a stoarce pastă de dinți pe periuță", a spus dr. Restak, potrivit Mirror.

El mai spune că cineva ar putea găsi dificil să-și spele dinții corespunzător pentru că nu își poate pune mușchii să lucreze împreună. Această problemă cerebrală poate determina oamenii să cadă, să aibă dificultăți în vorbire și, pentru cei cu Alzheimer grav, să se lupte să se îmbrace sau să se spele singuri.

Vezi și: De ce să îți pui măcar un strop de lapte în cafea. Motivul te va surprinde. Vei începe să pui lapte imediat ce afli asta

Amnezia, semnul cunoscut al demenței

Un alt semn al unei posibile probleme este amnezia, sau pur și simplu uitarea lucrurilor, spune Restak. El subliniază importanța menținerii activității creierului, deoarece acesta este legat de neuroni interconectați.

"Fac integrame din când în când. Soția mea face zilnic un puzzle. Îi place. Dar principalul meu puzzle este să scriu în fiecare zi", a mai spus dr. Restak.

Restak vorbește, de asemenea, despre afazie, care este dificultatea în înțelegerea sau utilizarea cuvintelor potrivite

"Nici amnezia, nici afazia în formele lor ușoare nu sunt întotdeauna anormale", a mai spus medicul.

El avertizează împotriva petrecerii zilelor singur urmărind ore de televiziune fără interacțiune.

"Urmărirea multor seriale sau sit-com-uri nu este probabil foarte stimulantă. Dar ceva care implică creierul este", a explicat dr. Restak.

Vezi și: Sven-Goran Eriksson, antrenorul echipei naționale de fotbal a Angliei, cancer pancreatic: În cel mai bun caz, am un an, în cel mai rău caz, mult mai puțin

Agnozia, simțurile afectate

Demența - FOTO: Freepik@Babu Prince

Starea numită agnozie este "o afectare a înțelegerii corecte a informațiilor furnizate de simțurile văzului, auzului, atingerii, mirosului și gustului". Aceasta poate fi ameliorată prin stimularea creierului, iar Restak are mai multe soluții pentru a ajuta la asigurarea sănătății cerebrale de durată.

De exemplu, renunțarea la alcool. Băutura nu este bună pentru creier.

"Eu nu beau deloc. Cred că trebuie să oprești în jurul vârstei de 65 de ani. La acea vârstă, creierul tău probabil a avut atât de mult alcool cât are nevoie sistemul tău", a mai explicat medicul.

Restak avertizează și că oamenii ar trebui să aibă grijă de inima lor, deoarece aceasta poate avea un impact semnificativ asupra sănătății creierului.

Vezi și: Semnele deficienței de vitamina C. Care sunt alimentele bogate în vitamina C și de ce să nu le expui la căldură

El spune că, deși o dietă nu trebuie să fie complet sănătoasă, o dietă permanent proastă poate duce adesea la demență, deoarece afectează vasele de sânge și provoacă boala coronariană, ceea ce afectează apoi arterele către creier, cu consecințe pentru vasele de sânge din creier, care pot provoca apoi demență vasculară.

El spune că, pe lângă dietă, exercițiul fizic este, de asemenea, important, în special pe măsură ce îmbătrânim. Acesta afectează direct sănătatea inimii și are, prin urmare, un efect pozitiv asupra sănătății creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel