Semnele deficienței de vitamina C. Care sunt alimentele bogate în vitamina C și de ce să nu le expui la căldură

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
deficienta de vitamina C Foto: Freepik
deficienta de vitamina C Foto: Freepik

Află mai multe detalii despre fiecare semn ce ar putea indica o deficiență de vitamina C în organismul tău și care sunt cele mai bune surse alimentare.

Vitamina C este un nutrient esențial care trebuie consumat în mod regulat pentru a preveni carențele. Deoarece fructele proaspete sunt ușor de procurat, iar vitamina C este adăugată la unele mese și suplimente, deficiența este relativ puțin frecventă în națiunile moderne.

Cei mai frecvenți factori de risc pentru deficitul de vitamina C sunt fumatul, dializa, bolile psihice grave, alcoolismul, anorexia și alimentația deficitară. Deși poate dura luni de zile până la apariția simptomelor de deficiență severă de vitamina C, există câteva semnale de avertizare subtile de care trebuie să fii conștient.

1. Piele aspră

Colagenul este o proteină care predomină în țesuturile conjunctive, cum ar fi pielea, părul, articulațiile, oasele și vasele de sânge. Vitamina C este esențială pentru formarea colagenului. Keratosis pilaris este o afecțiune a pielii care poate apărea din cauza unui nivel scăzut de vitamina C.

Din cauza unei acumulări de proteine de keratină în interiorul porilor, această afecțiune determină apariția unei "piele de găină" denivelată pe spatele părții superioare a brațelor sau a coapselor.

Atunci când există un deficit de vitamina C, keratosis pilaris apare de obicei la trei până la cinci luni după un consum insuficient și dispare cu ajutorul suplimentelor. Cu toate acestea, keratosis pilaris are mai multe alte cauze posibile, de aceea un deficit nu poate fi diagnosticat doar pe baza aspectului afecțiunii.

2. Un sistem imunitar slăbit

Cercetările demonstrează că vitamina C se acumulează în interiorul diferitelor tipuri de celule imunitare pentru a le susține capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor și de a elimina germenii care provoacă boli. 

Lipsa vitaminei C este legată de slăbirea imunității și de un risc crescut de infecție, ceea ce poate duce la afecțiuni periculoase, inclusiv pneumonie.

De fapt, din cauza sistemului lor imunitar slăbit, mulți dintre cei care suferă de scorbut mor în cele din urmă din cauza infecțiilor. Scorbutul este o afecțiune provocată de o deficiență de vitamina C.

3. Vânătăi ușoare

Sângele se infiltrează în zonele înconjurătoare pe măsură ce vasele de sânge de sub piele se sparg, ceea ce duce la apariția vânătăilor. Vânătăile ușoare indică frecvent un deficit de vitamina C, deoarece vasele de sânge slabe sunt cauzate de sinteza scăzută a colagenului. 

Vânătăile cauzate de deficiențe ar putea apărea ca mici pete purpurii sub piele sau pot acoperi porțiuni vaste ale corpului. Acestea ar trebui să fie investigate în continuare pentru a determina nivelul de vitamina C, deoarece, de multe ori, este unul dintre primele semne vizibile ale unei carențe.

4. Leziuni cu vindecare lentă

Rănile se vindecă mai greu atunci când există un deficit de vitamina C, deoarece aceasta reduce ritmul de formare a colagenului. 

Studiile au demonstrat că persoanele cu ulcere cronice de picior care nu se vindecă sunt mult mai predispuse să aibă un deficit de vitamina C decât cele care nu au astfel de ulcer.

Rănile vechi se pot chiar redeschide în situații extreme de deficit de vitamina C, ceea ce ridică posibilitatea de infecție. Vindecarea lentă a rănilor este unul dintre cele mai grave indicii ale deficienței și, adesea, nu este evidentă până când o persoană nu a fost deficitară timp de câteva luni.

5. Articulații inflamate și dureroase

Deficitul de vitamina C poate avea impact și asupra articulațiilor, deoarece acestea au mult țesut conjunctiv bogat în colagen.

Au fost documentate numeroase cazuri de disconfort articular legat de insuficiența de vitamina C; aceste cazuri sunt uneori suficient de grave pentru a duce la probleme de mers, conform Healthline.

Persoanele cu niveluri scăzute de vitamina C pot avea, de asemenea, sângerări în articulații, ceea ce poate duce la umflături și la un disconfort suplimentar. Cu toate acestea, comprimatele de vitamina C pot fi folosite pentru a trata ambele simptome, iar acestea dispar de obicei după o săptămână.

Foto: Freepik @gargonia

6. Oase fragile

Lipsa vitaminei C poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății oaselor. Un consum scăzut a fost de fapt legat de un risc mai mare de osteoporoză și fracturi. Un deficit de vitamina C poate accelera ritmul de pierdere a oaselor, deoarece cercetările au arătat că această vitamină este esențială pentru producerea de țesut osos nou. 

Deoarece oasele copiilor sunt încă în creștere și dezvoltare, deficitul de vitamina C poate avea un impact extrem de negativ asupra lor. Este aproape la fel de important ca vitamina D când vine vorba de dezvoltarea de oase puternice la vârstele fragede.

În concluzie, un nivel scăzut de vitamina C poate crește riscul de a dezvolta oase slabe și fragile, deoarece aceasta este esențială pentru producția de oase.

7. Piele uscată, deteriorată

Vitamina C este abundentă în pielea sănătoasă, în special în epidermă, sau stratul exterior al pielii. Protejând pielea de daunele oxidative provocate de soare și de expunerea la toxine precum ozonul sau fumul de țigară, vitamina C menține sănătatea pielii. 

În plus, aceasta încurajează crearea de colagen, care menține aspectul tânăr și plin de volum al pielii. 

Un aport mai mare de vitamina C este legat de o calitate mai bună a pielii, în timp ce un aport mai mic este legat de o probabilitate cu 10% mai mare de a avea o piele uscată și ridată. 

Deși lipsa vitaminei C poate fi asociată cu pielea uscată și deteriorată, există mai multe alte cauze posibile pentru această afecțiune, astfel că un deficit nu poate fi determinat doar prin observarea unui singur simptom.

8. Pierderea dinților și sângerarea gingiilor

Gingiile care sunt roșii, inflamate și sângerânde sunt un alt indicator tipic al unui deficit de vitamina C.

Insuficiența vitaminei C slăbește și irită țesutul gingival, făcând vasele de sânge mai predispuse la sângerare. Gingiile care au un deficit sever de vitamina C pot părea chiar putrede și violet.

O dentină slabă, stratul interior cimentat al dinților, și gingiile deficitare ar putea provoca în cele din urmă ieșirea dinților.

9. Anemie prin deficit de fier persistenă

Anemia prin deficit de fier și deficiențele de vitamina C coexistă frecvent.

Pielea palidă, epuizarea, dificultatea de a respira în timpul activității fizice, pielea și părul uscate, durerile de cap și unghiile în formă de lingură sunt simptome ale anemiei prin deficit de fier. 

Deoarece nivelurile scăzute de vitamina C afectează metabolismul fierului și reduc cantitatea de fier absorbită din dietele pe bază de plante, acestea pot fi legate de anemia feriprivă. 

Anemia poate fi rezultatul unor sângerări abundente, ceea ce reprezintă un alt factor de risc pentru deficiența de vitamina C.

În cazul în care anemia feriprivă nu dispare rapid, ar fi o idee bună să vă verificați nivelul de vitamina C.

10. Epuizare și o stare de spirit lipsită de energie

Oboseala și starea de spirit scăzută sunt doi dintre primii indicatori ai insuficienței de vitamina C. 
Aceste semne se pot manifesta chiar înainte de apariția unui deficit complet.

Chiar dacă ar putea fi printre simptomele inițiale, iritarea și epuizarea dispar de obicei după câteva zile de consum suficient sau 24 de ore de suplimentare în doze mari.

Pentru bărbați și, respectiv, femei, doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C este de 90 mg și 75 mg. 

Alimentele bogate în vitamina C

Se recomandă ca fumătorii să ia zilnic 35 mg suplimentare de vitamina C, deoarece tutunul scade capacitatea organismului de a absorbi acest nutrient și crește utilizarea acestuia.

Pentru a evita scorbutul, este nevoie de foarte puțină vitamina C. Este suficient să se ia doar 10 mg pe zi, ceea ce echivalează aproximativ cu o lingură de ardei gras proaspăt sau cu sucul unei jumătăți de lămâie.

Unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina C includ cireșele,coacăze negre, ardei gras roșu, kiwi, lămâie, portocală, căpșuni, papaya, broccoli și pătrunjel.

Atunci când este expusă la căldură, vitamina C se degradează rapid, de aceea fructele și legumele proaspete sunt o sursă mai bună decât cele gătite.

Se recomandă consumul zilnic de fructe și legume proaspete, deoarece organismul nu reține cantități semnificative de vitamina C.

Deși nu s-a demonstrat că suplimentele de vitamina C sunt dăunătoare, administrarea a mai mult de 2.000 mg pe zi poate crește riscul de calculi renali de oxalat la bărbați și poate induce greață, diaree și crampe în abdomen.

Deficitul de vitamina C afectează peste 1 din 20 de persoane, necesitând un consum regulat de fructe și legume proaspete pentru a preveni deficiența. 

Pe măsură ce deficiența progresează, oasele pot deveni fragile, pot apărea deformări ale unghiilor și părului, rănile se pot vindeca mai greu, iar sistemul imunitar poate avea de suferit. 

Inflamația, anemia feriprivă și creșterea inexplicabilă în greutate pot fi, de asemenea, semne. Din fericire, simptomele de deficiență se rezolvă de obicei odată ce nivelurile de vitamina C sunt restabilite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel