Ce înțelegem prin inovație. Marius Geantă: capacitatea sistemelor de sănătate de a accepta schimbarea e destul de redusă

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină
Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovația în Medicină, a vorbit la dezbaterea ”Ce votez pentru Sănătate?” despre impactul și beneficiile inovației.

La dezbaterea online ”Ce votez pentru sănătate”, dr Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovația în Medicină, a vorbit despre percepția pe care o avem despre inovație și cum aceasta, bine aplicată, poate schimba viața în bine. 

”Ce înțelegem, de fapt, prin inovație? În 2016 aveam o anumită reprezentare a inovației. În 2020, dacă ne uităm la ce anume a aprobat Agenția Europeană a Medicamentului în luna octombrie vom vedea că 40% dintre medicamentele aprobate sunt din categoria terapiilor genice, celulare sau bazate pe interferența ARN. Adică sunt niște categorii cu care sistemele de sănătate, nu doar cel din România, nu au avut de a face până acum. Înțelegem că genul acesta de inovație aduce perspectiva costului mai mare a ce știam până acum, dar sunt și alte provocări și logistice și de organizare, lucruri care nu țin neapărat de terapiile în sine.

Dacă vom înțelege în acest mod inovația și ceea ce ar trebui să finanțeze prioritar Fondul de Investiții, e clar că trebuie să ne uităm sigur și la costul în sine. Trebuie să ne gândim la mecanisme diferite de acces. Am văzut referirile anterioare la mecanisme de finanțare, dar ce e important e că în această ecuație intervine nevoia de a moderniza sistemul de sănătate, de a îmbunătăți traseul pacientului. Trebuie să ai capacitatea de a diagnostica precis pacienții care beneficiază de astfel de terapii. Trebuie să ai capacitatea să-i monitorizezi, să pui în practică programe de suport pentru pacienți, registre, dosare electronice. Dacă aceasta - și sper ca aceasta să fie direcția principală a Fondului de Inovație - cred că am fi pe un drum bun.

O altă categorie care cred că trebuie introdusă aici este zona datelor. (...)

Revin la ce am spus despre The Economist - capacitatea de a accepta schimbarea la nivelul sistemelor de sănătate, în general, este destul de redusă. Pentru următorii 7 ani - cred că ar trebui să ne imaginăm strategiile pentru 2027-2030. Se vorbește de un centru european de date pentru sănătate, de un centru european de date pentru cancer. Și genul acesta de abordări care țin de zona inovației - vor aduce inevitabil la transformarea sistemului de sănătate. Și trebuie o modalitate de a implementa că altfel vom rămâne în punctul în care vom înlocui o consultație face-to-face cu o discuție cum avem acum la distanță, dar nu vom adăuga și alte elemente care pot fi adăugate”, a apreciat dr Marius Geantă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel