Ce poți păți dacă iei zilnic aspirină. Efectul negativ NEȘTIUT și ÎNGRIJORĂTOR

Angela Sabău |
Data publicării:
Aspirina
Aspirina

Unele persoane au indicație medicală pentru o doză zilnică de aspirină, însă există un detaliu care provoacă îngrijorare. Iată despre ce este vorba:

Persoanele care iau aspirină zilnic ar putea să constate că încep să le apară vânătăi pe brațe și pe picioare. Medicii spun că majoritatea vânătăilor se întâmplă atunci când o lovitură sau vătămare minoră afectează micile vase de sânge de lângă suprafața pielii (capilare). Sângele care s-a vărsat din capilare și a rămas acolo apare adesea ca un semn vânăt, care poate să-și schimbe culorile pe măsură ce se vindecă. Chiar și umflături ușoare pe care nici măcar nu le observați pot provoca vânătăi.

Aspirina scade capacitatea fragmentelor mici de celule din sânge, numite trombocite, de a se aglomera și de a forma cheaguri. Prevenirea acestor cheaguri ajută la evitarea unui atac de cord. Dar poate face să sângerați puțin mai ușor, inclusiv sângerarea sub piele observată la vânătăi.

Și în cazul tăieturilor mici poate dura puțin mai mult decât de obicei pentru a opri sângerarea. Uneori, oamenii spun că gingiile lor sângerează mai ușor atunci când folosesc ață dentară sau se spală pe dinți, după ce au început să ia aspirina în doze mici. O periuță de dinți electrică poate ajuta în această privință. La fel, un aparat de ras electric vă poate ajuta să evitați sângerarea din cauza tăieturilor de ras.

Experimentarea acestor tipuri de sângerări minore de obicei nu înseamnă că au loc și sângerări interne mai grave. Dar există întotdeauna un risc mic de sângerare internă atunci când luați aspirină, indiferent dacă observați sau nu mai multe vânătăi.

Efectul aspirinei asupra stomacului

Aspirina inhibă substanțele care protejează mucoasa delicată a stomacului, care poate provoca sângerări în stomac și intestine. Dacă observați dureri de stomac, adresați-vă medicului dumneavoastră. Administrarea aspirinei cu alimente poate ajuta.

Persoanele în vârstă și alte persoane predispuse la sângerare ar putea dori să întrebe medicul despre administrarea unui inhibitor al pompei de protoni fără prescripție medicală, cum ar fi omeprazolul, care poate ajuta la prevenirea sângerărilor gastrice induse de aspirină.

Sângerări mai grave la nivelul tractului gastro-intestinal se pot manifesta sub formă de scaune negre. În cazuri rare, puteți vomita sânge uscat (care seamănă cu zațul de cafea) sau sânge proaspăt. Aceste situații ar trebui evaluate imediat într-o cameră de urgență.

Tipul de sângerare care îi îngrijorează cel mai mult pe medici este sângerarea la nivelul capului. Deși este rar, prezintă un risc ridicat de invaliditate și deces atunci când apare. Unele date sugerează că controlul tensiunii arteriale ridicate ar putea reduce acest risc.

Încercați să reduceți la minimum riscul unor traume ale capului. Folosiți o centură de siguranță, purtați o cască în timp ce mergeți cu bicicleta sau schiați și nu urcați pe scări - cereți unui profesionist să vă curățe jgheaburile și să efectueze alte sarcini cu riscuri de cădere.

Sunați întotdeauna la cabinetul medicului dumneavoastră dacă aveți sângerări care nu se opresc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel