Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul. Leziunile grave pe care le ASCUNDE pierderea mirosului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul – FOTO: Pexels@Dana_Tentis
Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul – FOTO: Pexels@Dana_Tentis

Pierderea mirosului poate ascunde mai multe probleme medicale. Pierderea mirosului poate avea consecințe grave.

Pierderea mirosului poate fi temporară sau permanentă. Consecințele pierderii mirosului pot fi dintre cele mai grave, iar această afecțiune poate ascunde o serie de alte boli.

Pierderea mirosului, denumită medical anosmia, poate fi de cauză rinologică, precum obstrucție nazală, neurologică  atunci când epiteliul senzorial sau conducerea nervoasă sunt lezate. Pierderea mirosului poate fi și congenitală  fiind un simptom al unei afecțiuni genetice - sindromul Klinefelter, sindromul Kallmann - este cazul copiilor care se nasc fără un miros. sau dobândită.

Ascunde alte afecțiuni

Pierderea mirosului fi asociată cu mai multe afecțiuni precum:

- infecții respiratorii sau bacteriene

- Boala Alzheimer

- Boala Parkinson

- alergii (febra fânului, rinită alergică)

- sinuzită

- polipoză nazală

- tumori benigne sau maligne

- leziuni la nivelul creierului sau nervilor

- scleroza multiplă

- radioterapia tumorilor capului și gâtului

Vezi și: Variola maimuței, boala virală rară, a reapărut în Europa. Dorobăț, despre simptome și transmitere: Duce la surprize

Femeile au mirosul mai dezvoltat decât bărbații

Studiile științifice arată că mirosul este mai bine dezvoltat între 30-60 de ani, iar femeile identifică mirosurile mai bine decât bărbații. Lipsa mirosului poate fi o afecțiune temporară cauzată de guturai sau alergii. Sunt cazuri grave în care lipsa mirosului poate fi permanentă.

Medicii arată că persoanele care nu mai au miros percep diferit gustul mâncării. O consecință gravă a pierderii mirosului este faptul că pacienții nu mai detectează mirosuri, cum ar fi o scurgere de gaz sau fumul în cazul unui incendiu.

Studiile arată pentru mulți vârstnici, pierderea mirosului poate persista. Orice problemă continuă cu mirosul trebuie verificată de un medic.

Vezi și: Ce spune CELULITA despre tine și ce înseamnă când arată ca o "coajă de portocală". 6 pași să scapi de ea definitiv

Pierderea mirosului trebuie semnalată medicilor

Dacă aveți o pierdere a mirosului pe care nu o puteți atribui unei răceli sau alergii sau care nu se ameliorează după o săptămână sau două, spuneți medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate arunca o privire în interiorul nasului cu un instrument special pentru a vedea dacă un polip sau o creștere vă afectează capacitatea de a miros sau dacă este prezentă o infecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel