EXCLUSIV Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o înghițim. Eliminăm tot ceea ce mâncăm? Detaliul pe care trebuie să îl știi despre digestia ta

Eliminăm din corp tot ceea ce mâncăm? Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o mănânci, odată ce o bagi în gură. Alimentele din care corpul nu poate extrage...
Mâncarea pe care o consumi urmează un proces complex în corpul tău, începând cu digestia și terminând cu eliminarea sub formă de deșeuri.
Procesul este destul de complex, dar haide să-ți descriu tot ce se întâmplă din momentul în care mâncarea ajunge în gură.
În primul rând, începe masticarea. Mâncarea este mestecată în gură pentru a se desface în bucăți mai mici. Împreună cu saliva, care conține enzime, începe procesul de descompunere a alimentelor.
Apoi urmează înghițirea. După ce este măcinată și mestecată cu saliva, mâncarea este înghițită, continuând călătoria prin esofag, către stomac.
Ajunsă în stomac, mâncarea este expusă acidului gastric și enzimelor digestive care încep descompunerea proteinelor și a altor componente ale alimentelor în molecule mai mici.
Urmează trecerea în intestinul subțire, acolo unde amestecul parțial digerat, este eliberat în intestinul subțire, unde majoritatea nutrienților sunt absorbiți în sânge și transportați către celulele corpului.
Începe absorbția nutrienților precum carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale de către vilozitățile intestinale și transportați către alte părți ale corpului prin sistemul circulator.
Ce rămâne neabsorbit în intestinul subțire este trimis către intestinul gros, unde are loc absorbția finală a apei și a altor substanțe importante.
Microorganismele benefice din intestinul gros pot descompune și fermenta anumite resturi alimentare.
Ceea ce rămâne după tot acest proces de până acum, în principal fibre și materiale neabsorbite, este transformat în fecale. Materia fecală călătorește prin colon și este eliminat prin corp prin anus în timpul defecației.
Deci, tot acest proces este esențial pentru ca organismul să primească nutrienții de care are nevoie pentru funcționarea optimă, în timp ce elimină deșeurile și substanțele nefolositoare.
Vezi și: Cele 7 semne că faci infarct. Primele simptome care apar. Cum descriu pacienții durerea din piept
Astfel, eliminăm tot ceea ce mâncăm?
Nu, nu eliminăm tot ceea ce mâncăm pentru că procesul de digestie și absorbție are ca rezultate transformarea alimentelor în substanțe nutritive pe care corpul le utilizează pentru a funcționa, în timp ce ceea ce nu este absorbit sau utilizat este eliminat sub formă de deșeuri.
Totuși, există unele componente ale alimentelor pe care corpul nu le poate digera sau absorbi complet, ca de exemplu fibrele alimentare.
Fibrele trec prin sistemul digestiv relativ intacte și ajută la menținerea sănătății intestinale și la facilitarea tranzitului intestinal.
Astfel, fibrele alimentare fac parte din deșeurile alimentare eliminate în final prin defecație.
Ei bine, în concluzie, nu eliminăm tot ceea ce mânăm, dar procesul de digestie și absorbție selectează nutrienții esențiali și elimină resturile și substanțele neutilizabile.
Alimentele din care corpul nu își poate extrage nutrienți
Sigur că există o listă de alimente din care corpul nu poate extrage nutrienți esențiali sau nu poate extrage în cantități semnificative.
Printre ele se numără:
1. Fibrele insolubile - tipul de fibre care nu se dizolvă în apă și trec relativ intacte prin sistemul digestiv.
Deși fibrele insolubile sunt esențiale pentru sănătatea intestinală și pentru promovarea tranzitului intestinal regulat, ele nu furnizează energie și nu sunt absorbite de corp.
2. Alcoolul
Deși conține calorii, acestea nu sunt considerate nutrienți esențiali, iar corpul nu poate folosi alcoolul pentru a susține funcțiile metabolice esențiale.
3. Aditivii alimentari precum coloranții artificiali și îndulcitorii artificiali
4. Unele componente ale alimentelor procesate precum unele tipuri de îndulcitori sau stabilizatori
Este important să consumăm o dietă echilibrată care să furnizeze toți nutrienții esențiali de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa optim.
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.