Cea mai răspândită problemă dentară din lume. Care sunt cauzele și când să mergi la dentist

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:

Vizitele regulate la dentist împreună cu un periaj adecvat sunt cele mai eficiente strategii pentru sănătatea dentară.

O carie este o gaură într-un dinte care se dezvoltă în urma cariilor dentare. Cariile se formează atunci când smalțul, care este stratul exterior dur al dinților, este uzat de acizii prezenți în gură. Cariile sunt ceva ce poate afecta pe toată lumea și pot fi evitate prin practicarea unei bune igiene orale și prin efectuarea de curățări dentare regulate.

Cariile dentare sunt cele mai răspândite probleme de sănătate cu care se confruntă oamenii din întreaga lume. Acestea sunt deosebit de răspândite în special la copiii mai mici, la adolescenți și la persoanele de vârstă înaintată. Dar cariile pot afecta pe oricine are dinți, chiar și pe sugari și copii mici.

În cazul în care acestea nu sunt tratate, vor continua să crească și să provoace daune straturilor mai profunde ale dinților. Vizitele regulate la medicul dentist, împreună cu o rutină sănătoasă de periaj și folosirea aței dentare, sunt cele mai eficiente strategii pentru a preveni apariția cariilor la nivelul dinților tăi.

Simptome

Simptomele cariilor ar putea varia de la o persoană la alta, în funcție de numărul de carii și de localizarea acestora. Atunci când o carie abia începe să se dezvolte, este posibil să nu ai niciun simptom. Pe măsură ce procesul de degradare avansează, acesta poate duce la simptome precum următoarele:

- Dureri de dinți și alte dureri.

- Sensibilitate dentară.

- Durere atunci când muști.

- Durere ușoară până la ascuțită atunci când mâncați sau beți ceva dulce, cald sau rece.

- Găuri sau gropițe în dinți pe care le poți vedea.

- Pete maro, negre sau albe pe orice suprafață a unui dinte.

Când să consulți un dentist

Formarea unei carii ar putea trece neobservată de dvs. în acest moment. Din acest motiv, este esențial să vă faceți examinări și curățări dentare de rutină, chiar dacă gura dumneavoastră pare a fi în întregime sănătoasă. Mergeți la medicul dentist cât mai curând posibil dacă simțiți disconfort în gură sau dacă vă doare o măsea.

Cum apar cariile

În felul următor apare caria dentară:

Se formează placa dentară. Placa bacteriană sau placa dentară este un strat transparent și adeziv care acoperă dinții. Motivul pentru aceasta este faptul că consumați mulți carbohidrați și amidon și nu vă curățați suficient de mult dinții. În cazul în care nu eliminați zaharurile și amidonul de pe dinți, bacteriile vor începe inevitabil să se hrănească cu ele, ceea ce duce la formarea plăcii dentare. Tartrul se poate forma sub sau deasupra liniei gingivale, dacă placa bacteriană este lăsată să rămână pe dinți pentru o perioadă lungă de timp. Placa bacteriană este mai greu de îndepărtat atunci când este prezent tartrul și, de asemenea, acționează ca o barieră pentru germeni. O astfel de placă dentară trebuie îndepărtată de un medic stomatolog calificat.

Placa bacteriană atacă dintele. Puteți elimina mineralele din smalțul dur, exterior al dinților, folosind acizii produși de bacterii. Din cauza acestei eroziuni, smalțul dintelui dezvoltă deschideri sau găuri minuscule, care reprezintă stadiul inițial al cariilor. După ce unele regiuni ale smalțului au fost uzate, germenii și acidul ar putea ajunge la stratul de dentină, care este următorul strat al dinților dumneavoastră. Deoarece acest strat este mai puțin rezistent la acid și mai maleabil decât smalțul, face ca dinții dumneavoastră să fie mai vulnerabili la efectele acidității.

Dintele continuă să fie afectat. Dacă aveți carii dentare, bacteriile și acidul se vor deplasa prin dinți și, în cele din urmă, vor ajunge la pulpă, care este stratul cel mai interior al dinților și include nervii și vasele de sânge. Ca urmare a bacteriilor, pulpa se inflamează și crește în dimensiune. Deoarece nu există un loc unde să se răspândească umflătura în interiorul dintelui, nervul se comprimă, ceea ce duce la durere la locul dintelui. Există cazuri în care disconfortul și rănile se pot deplasa dincolo de rădăcina dintelui și în os, ducând la pierderea de os în jurul dintelui și chiar la afectarea dinților care se află lângă acesta, potrivit Mayo Clinic.

Foto: Freepik

Factori de risc

Cariile pot afecta pe oricine care are dinți, însă următoarele caracteristici fmăresc riscul de apariție:

- Dinții din spate, în special molarii și premolarii, sunt mai predispuși la carii datorită șanțurilor, gropilor și crăpăturilor lor, care pot aduna particule de alimente. 

- Anumite alimente și băuturi, cum ar fi laptele, înghețata, mierea, zahărul, sucurile acidulate, fructele uscate, prăjiturile, fursecurile, bomboanele tari, bomboanele mentolate, cerealele uscate și chipsurile, sunt mai susceptibile de a provoca carii decât cele ușor de spălat de salivă. Consumarea băuturilor zaharoase contribuie, de asemenea, la apariția cariilor dentare, oferind bacteriilor din gură mai mult combustibil pentru a crea acizi care atacă dinții și îi uzează.

- Hrănirea bebelușilor înainte de culcare, când bebelușilor li se administrează lichide zaharoase precum laptele sau sucul, poate lăsa placa pe dinți timp de câteva ore, ceea ce duce la apariția cariilor dentare din biberon. 

- Faptul de a nu peria bine dinții după ce mănâncă și bea poate duce la formarea plăcii și gingivită. 

- Fluorul, un mineral prezent în mod natural, ajută la prevenirea cariilor și inversează cele mai timpurii stadii de deteriorare a dinților. Acesta este adăugat în rezervele publice de apă și este un ingredient comun în pasta de dinți și în apa de gură.

- Vârsta mai tânără sau mai înaintată este, de asemenea, un factor de risc pentru cariile dentare. În timp, dinții se pot uza și gingiile se pot retrage, ceea ce face ca dinții să fie mai predispuși la carii. Adulții mai în vârstă pot folosi mai multe medicamente care reduc fluxul de salivă, crescând riscul de carii dentare. 

- Gura uscată, cauzată de lipsa de salivă, poate crește, de asemenea, riscul de carii.

- Plombele dentare pot slăbi în timp, permițând acumularea plăcii bacteriene și făcând-o mai greu de îndepărtat. 

- Arsurile la stomac, un simptom comun al bolii de reflux gastroesofagian (GERD), pot face ca acidul gastric să curgă în gură, provocând uzura smalțului și cariile dentare. 

- Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia și bulimia, pot duce, de asemenea, la eroziunea dinților și la apariția cariilor.

Este posibil ca o carie să se vindece singură?

Există posibilitatea ca aceasta să poată fi inversată în stadiile incipiente ale bolii. Regenerarea smalțului dentar este posibilă. Atunci când o carie este extrem de mică și nu s-a extins încă dincolo de smalțul dintelui, este posibil să poți remineraliza dintele cu ajutorul tratamentelor cu fluor și cu menținerea unei igiene dentare mai bune.

Ține cont, totuși, că pentru a trata caria, vei avea nevoie de o obturație, de o coroană sau de un alt tip de restaurare dentară, dacă aceasta se extinde până la dentina dinților tăi.

Dacă te doare o carie, este prea târziu?

O carie dureroasă indică o afecțiune în straturile mai profunde ale dintelui, necesitând o reparație dentară imediată. Dacă este tratată prompt, dintele poate fi salvat. Cei mai mulți dentiști preferă să păstreze dinții naturali, dar dacă afectarea este severă, poate fi necesară extracția dintelui. Un dentist poate discuta în detaliu opțiunile de tratament.

Dacă observi orice simptom al unei carii, nu ezita să apelezi la un dentist pentru tratament. Acesta va examina dintele și te va informa cu privire la cea mai potrivită metodă de tratament. Există posibilitatea să nu ai nevoie nici măcar de o obturație dacă depistezi caria dentară în stadii incipiente. Obținerea de îngrijiri medicale cât mai curând posibil este de cea mai mare importanță.

Vizitele la dentist pot fi stresante, mai ales atunci când nu ești sigur de ceea ce va avea loc în timpul consultației. Pentru a preveni apariția de noi carii și pentru a te asigura că vei continua să zâmtești mulți ani de acum înainte, medicul dentist te va instrui cu privire la tehnicile adecvate de periaj și de folosire a aței dentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel