Cearcănele, cauze și tratament. Medic. NU apelaţi la soluţii „definitive”. Efectele adverse sunt frecvente

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cearcanele – FOTO: Freepick@Sosiukin
Cearcanele – FOTO: Freepick@Sosiukin

Cearcănele de sub pleoapele inferioare sunt comune. Acestea pot apărea din mai multe cauze.

Cearcănele se formează din cauza congestiei venelor care drenează sângele din zona ochilor spre nas. Sângele venos este mai închis la culoare și de aceea zona din jurul ochilor devine mai întunecată. Adesea sunt însoțite de pungi sub ochi care dau impresia de oboseală.

Tipuri de cearcăne

Cearcănele sunt o problemă cosmetică importantă pentru că ne pot afecta la orice vârstă şi ne dau un aspect obosit, uneori chiar trist. Medicul dermatolog Viviana Iordache explică pe blogul său cum apar cearcănele. Sunt mai multe cauze care pot declanșa acest fenomen.

”Din experienţa mea există mai multe tipuri de „cearcăne” unele chiar greşit considerate aşa, iar apariţia lor are cauze şi tratamente diferite.

Cearcăne de conformaţie sau genetice

O parte din noi ne naştem cu o orbită mai mare şi cu un muşchi orbicular subţire. Dacă şi pielea din jurul ochilor este subţire sau foarte albă acest tip de cearcăne se vede devreme, uneori din copilărie.

Aspectul de oboseală creşte odată cu vârsta pentru că se resoarbe şi din grăsime, şi se lasa progresiv muşchii orbiculari şi pielea.

Cearcăne de culoare

Culoarea uşor vineţie a pleoapelor care iniţial apare la oboseală sau când suntem bolnavi şi  devine în timp permanentă.

Se văd mai devreme la cei cu piele transparenta (albă şi subţire) dar se datorează unor probleme de circulaţie locală. Vase mai fragile sau drenaj deficitar, pierd hemoglobina în ţesut.

Aceasta se oxidează în hemosiderina care dă culoarea maro şi se vede prin transparența pielii. Intensitatea culorii creşte la cei care nu beau destule lichide, care nu consuma fructe şi legume proaspete, care fumează mult şi care stau în aburi sau temperaturi extreme”, notează medicul dermatolog pe blogul său.

Vezi și: Coada calului, benefică pentru mai multe afecțiuni. Cum se folosește planta

Pungile sub ochi, afecțiune cronică

Pungile de sub ochi sunt o afecțiune cronică. Potrivit specialiștilor, acestea sunt diferite față de cearcăne.

”Sunt impropriu denumite cearcăne acestea sunt date de acumularea de limfa în pleoapa inferioară. Acestea apar şi dispar la început, apoi devin cronice, devin fibroase şi nu mai dispar.

Sunt cele mai inestetice, cel mai greu de tratat şi cele care pot avea cele mai multe cauze medicale.

Pot ascunde boli renale, alergice, tiroidiene, circulatorii dar şi sinuzite, rinite, deviaţii de sept, etc.

Alteori se pot agrava din aceiaşi factori ca cearcănele de culoare său genetic putem avea pe zonă o circulaţie limfatică leneşă sau insuficienta”, mai notează medicul dermatolog.

Vezi și: OMS va evalua dacă variola maimuței este o ”urgență de sănătate publică”

Consultul, esențial pentru estomparea cearcănelor

Pentru mulți oameni, cearcănele trec de la sine. Ele pot fi genetice, o parte normală a procesului de  îmbătrânire, sau apar de la lipsa somnului. Tocmai de aceea, trebuie identificate cauzele apariției cearcănelor.

”Pentru tratamentul sau estomparea cearcănelor consultul dermatologic este esenţial.

Mai mult chiar, avem nevoie de un dermatolog cu experienţă mare în tratamentul cearcănelor şi care dispune de toate mijloacele de tratament deoarece este o zonă delicată, cu risc, şi văd adesea erori grave.

Oricum o luăm, reprezintă o problemă cronică pentru care primul tratament nu este niciodată şi ultimul.

În cadrul consultului, medicul stabileşte tipul cearcănelor: cercane de conformaţie, de culoare, pungi sub ochi sau cearcăne mixte – combinaţii ale celor dinainte.

Schema de tratament se hotărăşte după cauza apariţiei cearcănelor, tipul lor, dar şi după modul de viaţă şi bugetul pacientului”, mai notează medicul.

Vezi și: Renunțarea la fumat și piedicile sale. Medic: Se administrează greșit

Tratamente variate

Tratamentele cearcănelor sunt variate. Potrivit medicului, sunt disponibile o serie de tratamente în funcție de tipul cearcănelor.

”Cearcănele de conformaţie: se umplu cu acid hialuronic.

Cu cât începem mai devreme tratamentul cu atât mai bine. Vom avea rezultate mai bune cu cantităţi mai mici, deci riscuri şi costuri mai mici. Trebuie să alegem foarte atenţi acidul hialuronic, foarte moale, uşor de modelat, să nu facă deloc compresie.

Este mai scump decât cel folosit la riduri, dar rezultatele se menţin, iniţial cam 2 ani, apoi timpul de efect creşte. Insist pentru experienţa medicului şi calitatea acidului.

Recomandarea şi rugămintea mea, ca medic cu o experienţă de peste 20 ani, este să NU apelaţi la soluţii „definitive” căci efectele adverse sunt frecvente. Siliconul, alte substanţe sintetice, chiar grăsimea proprie, pot granula, pot migra sau pot să fie plasate greşit… definitiv.

Putem avea noroc, e drept, dar oricum trecerea timpului ne modifica, fata coboară, muşchiul se lăsă, grăsimea se resoarbe ca şi osul. Cu acid hialuronic vom completa la câţiva ani, de fiecare dată însă cât şi unde o să fie nevoie”, explică medicul dermatolog.

Vezi și: În ce constă consultul ortopedic pediatric și de la ce vârstă este recomandat. Medic: O metodă non-invazivă

În ceea ce privește celelalte tipuri de cearcăne și pentru acestea există tratament diferențiat.

”Cearcănele de culoare se tratează cu laser special Dye, uneori combinat cu radiofrecvenţa ablativa şi cu creme dermatocosmetice. Alte tratamente ca peelingurile sau injectări nu prea aduc rezultat. Şi aceste tratamente se vor repeta la câţiva ani.

3.Cearcăne mixte sau „găvane” vineţii: se tratează întâi culoarea şi apoi se umplu, dacă nu putem face ambele tratamente alegem umplerea. Acidul hialuronic va reflecta lumina şi atunci îmbunătăţeşte şi culoarea. Aşadar, tratamentul cearcănelor nu este unul simplu, dar cu încredere şi răbdare putem obţine rezultate naturale pentru mulţi ani”, mai notează medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel