Coada calului, benefică pentru mai multe afecțiuni. Cum se folosește planta

Coada calului este o plantă medicinală benefică pentru mai multe afecțiuni.
Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și este o plantă perenă cu o tulpină care seamănă cu coada unui cal sau a unei păsări. Această plantă se reproduce prin spori în loc de semințe. Coada calului crește în soluri umede și fertile.
Plantă medicinală
Coada-calului este o plantă medicinală care se găsește în plafaruri și în magazinele naturiste sub formă de plantă uscată pentru ceai, pulbere sau capsule sau poate fi consumată sub formă lichidă pentru a aduce mai multe beneficii sănătății.
În scop terapeutic se utilizează părțile aeriene ale plantei. Odată uscate, tulpinile pot fi folosite doar dacă îşi păstrează culoarea verde.
Medicul Cătălin Luca explică pe blogul său care sunt beneficiile plantei.
”Coada-calului este o plantă medicinală având numeroase proprietăți pentru sănătate, printre care se remarcă eliminarea retenției de lichide. Datorită acestui lucru, infuziile și maceratele la rece de coada-calului sunt recomandate în curele de slăbire.
În plus, coada-calului este un excelent remediu pentru îmbunătățirea aspectului pielii, unghiilor și părului.
Datorită proprietăților sale depurative, această plantă ne ajută să eliminăm din organism toxinele, bacteriile și ciupercile, ajutând astfel la prevenirea apariției acneei și a eczemelor”, arată medicul.
Vezi și: Demența, asociată cu lipsa somnului. Medic: Poate crește riscul apariției Alzheimer
Sursă de nutrienți
Coada-calului este bogată în siliciu, un mineral care are efecte antiartritice şi de tonifiere a ţesutului conjunctiv.
”Coada-calului este o sursă bună de nutrienți precum calciu, zinc, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, seleniu, tiamină, riboflavină, niacină și vitamina E.
Tulpina de coada-calului conţine flavonoide având un efect antioxidant şi diuretic, dar și acizi organici, oxid salicilic, gluteolină, palustrină, fitosterină, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, gliceride ale acidului stearic, acid linoleic, acid linolic, acid oleic, dimetil sulfone, uleiuri volatile, vitamina C și săruri de potasiu”, mai notează medicul.
La ce se folosește
Coada-calului are mai multe beneficii.
Coada-calului este diuretică: această plantă medicinală este una dintre cele mai cunoscute care ajută la eliminarea excesului de lichide din organism, datorită conținutului său bogat în potasiu, flavonoide și saponine. Coada-calului poate crește cu până 30% cantitatea de urină, tocmai de aceea este recomandată pentru a combate retenția de lichide, edemele, reumatita, guta, calculii renali și infecțiile urinare.
Coada-calului este depurativă: capacitatea sa de a elimina excesul de lichide este însoțită și de aceea de eliminare a toxinelor. Această plantă, combinată și cu alte plante medicinale cum sunt de exemplu armurariul, urzica, păpădia sau brusturele, ne permite eliminarea din organism a elementelor toxice. Putem realiza o cură depurativă de câteva ori pe an, în special toamna și primăvara, consumând zilnic infuzii din aceste plante medicinale.
Coada-calului este remineralizantă: conținutul său bogat în minerale recomandă această plantă ca un puternic remediu remineralizant, fiind ideală pentru menținerea sănătății oaselor și pentru prevenirea fragilizării acestora, așa cum se petrece în cazul osteoporozei sau a cariilor dentare sau pentru a accelera vindecarea leziunilor osoase. De asemenea, această plantă este recomandată în perioadele de stres, epuizare, oboseală, convalescență, și anemie, printre altele.
Coada-calului este recomandată în diabetul de tip 2: Un studiu medical realizat pe pacienți diagnosticați cu diabet de tip 2 a demonstrat că o singură doză de coada-calului, administrată pe stomacul gol determină o scădere semnificativă a glicemiei, după aproximativ 90-120 de minute după administrarea acesteia. În cazul diabetului de tip 2 sunt indicate curele cu o durată de 4 săptămâni, timp în care se ia cu 10 minute înainte de fiecare masă o linguriță de pulbere măcinată de coada-calului.
Coada-calului ameliorează starea pielii și a unghiilor: datorită conținutului său bogat în siliciu, care ajută la formarea colagenului, coada-calului hrănește în profunzime pielea și unghiile, iar datorită proprietăților sale depurative specifice ne ajută să le menținem fără toxine, bacterii și fungi. Astfel, coada-calului ajută la prevenirea apariția acneei, eczemelor, ridurilor și poate atenua inclusiv vergeturile.
Coada-calului ameliorează sănătatea părului: conținutul său de siliciu oferă beneficii părului, stimulându-i creșterea și îmbunătățindu-i textura. De asemenea, coada-calului poate combate încărunțirea prematură a părului, calviția sau mătreața.
Coada-calului ajută la slăbit: datorită proprietăților sale diuretice, această plantă ne ajută să slăbim, însă trebuie luat în considerare faptul că această plantă elimină excesul de lichide din organism și nu depozitele de grăsime.
Coada-calului este regenerantă și cicatrizantă: este un puternic regenerator celular și contribuie la accelerarea cicatrizării rănilor de pe piele.
Coada-calului controlează hemoragiile: datorită proprietăților sale astringente, coada-calului poate ajuta la controlul și inclusiv la vindecarea hemoragiilor. Această plantă este recomandată în cazul rănilor care sângerează, a hemoragiilor nazale, ulcerelor cutanate sau menstruațiilor abundente.
Coada-calului îmbunătățește flexibilitatea tendoanelor, fiind foarte utilă pentru persoanele care realizează exerciții fizice intense sau celor care se confruntă cu dureri la nivelul tendoanelor, mai explică medicul pe blogul său.
Vezi și: Care este diferența între înghețată și sorbet. Bilic: În funcție de buget și de gust, voi decideți
Infuzie din coada calului
Modalitatea cea mai obișnuită este ca această plantă medicinală să se administreze sub formă de infuzie.
”Dacă dorim să tratăm concret o afecțiune de sănătate se recomandă să se consume trei căni de infuzie zilnic, timp de o lună și jumătate, apoi se face pauză două săptămâni.
Tratamentul poate fi reluat de câteva ori de-a lungul anului, după caz. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte care se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se consumă.
Cu această infuzie se poate face și gargară (în cazul durerilor în gât, problemelor gingivale sau ulcerelor) sau poate fi aplicată extern, deoarece acționează ca un antiinflamator și este utilă în caz de infecții vaginale, hemoroizi, herpes, eczeme, glaucom”, mai notează medicul Cătălin Luca.
Vezi și: 6 băuturi ce reduc inflamațiile. Una dintre ele are efecte analgezice și anticancerigene
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.