Renunțarea la fumat și piedicile sale. Medic: Se administrează greșit

Sonia Baciu |
Data publicării:
renuntarea la fumat. FOTO Pexels @ Irina Iriser
renuntarea la fumat. FOTO Pexels @ Irina Iriser

De ce le este greu fumătorilor să se lase de acest obicei.

Fumatul este răspunzător cu decesul a peste 8 milioane de oameni, în fiecare an, iar pe lângă faptul că este nociv sănătății acesta contribuie și la poluarea mediului înconjurător.

Gestul de a fuma, asociat cu ritualul cafelei, care în sine nu este periculos, crează o aparentă stare de bine, prin cantitatea de endorfine care ajunge în sânge ca urmare a fumatului.

”Când omul duce mâna la gură și trage adânc din țigară, înseamnă pe de o parte endorfine, adică substanțele care ne fac să ne simțim bine, endorfine de la atingerea buzelor, înseamnă endorfine de la acest mod de a respira, înseamnă scăderea adrenalinei, tot de la acest mod de a respira, și în fine, foarte multe endorfine, o cantitate mare și care crește brusc în sânge din cauza nicotinei”, a explicat dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la ”Doctor de Bine” de la Pro TV.

Însă pe cât de plăcut este acest gest, pe atât de nociv este pentru sănătate, motiv pentru care mulți încearcă să renunțe la fumat, însă este un drum plin de obstacole.

Astfel, cea mai importantă parte în momentul renunțării la fumat este înlocuirea plăcerii generate de fumat cu un plan, mai ales în contextul în care ritualul cafelei de dimineață sau de la întâlnirea cu prietenii este asociată cu fumatul.

”Persoanele care fumează scurtcircuitează și în loc să numească de exemplu starea, sunt stresat sau sunt furios, mi-e frică, în loc să numească emoția, numesc soluția. Vreau o țigară”, a spus Bogdana Bursuc, psiholog.

Acceptarea emoției și întrebarea ”ce fac acum”, este exercițiul pe care psihologul îl recomandă celor care vor să se lase conștient de fumat.

Ziua Mondială fără Tutun. Tutunul, amenințare reală. 50% dintre fumători mor cu 14 ani mai devreme

De ce nu au efect medicamentele cu nicotină

Potrivit medicului pneumolog, renunțarea la fumat se face în baza medicamentelor cu nicotină: gumă, spray, plasture, capsule, care luate corect furnizează o cantitate constantă de nicotină, înlăturând efectele sevrajului, nervozitate, agitație, tremurat, precum și senzația acută că trebuie ca persoana respectivă să fumeze.

”În România toate medicamentele care conțin nicotină nu se bucură de foarte mare încredere în rândul fumătorilor. Mulți fumători spun că au încercat, dar că nu a avut niciun efect.

Pe de altă parte, sunt pe piață în toată lumea, de ce acolo au efect și la noi nu? Pentru că în România se administrează greșit”, susține pneumologul.

Tratamentul cu medicamente pe bază de nicotină trebuie început la recomandarea medicului, tot acesta fiind și cel care pune stop terapiei, iar motivul este unul cât se poate de simplu. Receptorii de nicotină devin inactivi după o perioadă de timp, astfel, dacă luați medicamente cu nicotină fără recomandare efectul va fi opus celui așteptat.

Care este ora ideală pentru cafea și care sunt riscurile unui consum prea mare

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, poate avea și beneficii, dar și riscuri asupra sănătății. Cât privește numărul de cești permise, totul este la latitudinea fiecăruia, însă ceea ce contează foarte mult este modul în care aceasta este consumată.

”Nu există o formulă cu câte cafele poți să bei, poți să bei una sau șase. Poți să bei o cafeluță și să își fie foarte rău sau să bei șase și să nu fie rău deloc. Depinde de fiecare ființă umană care reacționează altfel la cafea. Poate să producă tensiune mai mare la cineva, poate să producă palpitații la altcineva, poate să producă nervozitate la unul, altul. Deci depinde de cum reacționează fiecare”, a explicat dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Mai mult, acesta afirmă că o cafea ”nu este o chestie păcătoasă, ca țigară, dar cum am zis, fiecare om reacționează altfel. Și dacă ție, la o jumătate de cafea începe să îți bubuie capul, pur și simplu, singura soluție este să nu mai bei. Vin pacienți cu palpitații sau tensiune mare și nu știu de ce, însă cauza este cafeaua, iar în aceeași categorie este și Cola sau Pepsi”, mai spune cardiologul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Doi foști directori OMS critică Organizația Mondială a Sănătății. ”Sunt în joc milioane de vieți!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel