Doi foști directori OMS critică Organizația Mondială a Sănătății. ”Sunt în joc milioane de vieți!”

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
doi fosti directori oms. FOTO Pexels @ lilartsy
doi fosti directori oms. FOTO Pexels @ lilartsy

Cei doi cer strategii de reducere a riscurilor în locul abordării ”lasă-te sau mori!”

”Sunt în joc milioane de vieți”, avertizează doi foști directori ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Robert Beaglehole, președintele Action on Smoking and Healthdin Noua Zeelandă, și Ruth Bonita de la Universitatea din Auckland, foști directori în programele OMS pentru boli netransmisibile, își critică fostul angajator pentru modul absolut nefericit și dăunător în care descurajează discuțiile despre reducerea riscurilor asociate fumatului.

”În cea mai mare parte a lumii, controlul tutunului nu funcționează”, afirmă cei doi într-un articol publicat în prestigiosul jurnal științific The Lancet.

Eforturile OMS de combatere a fumatului prin Convenția cadru pentru controlul tutunului (FCTC) ”nu mai sunt potrivite scopului, în special pentru țările cu venituri mici”. Concluzia lor este că strategia care lipsește în politicile OMS și FCTC este reducerea riscurilor, ceea ce privilegiază produsele cele mai dăunătoare, țigările.

Beaglehole și Bonita subliniază nevoia de presiune publică menită să conducă la o revizuire independentă a politicilor OMS de control al tutunului. Mult mai mulți membri ai comunității academice simt la fel, dar nu îndrăznesc să se pronunțe împotriva grupului de control al tutunului din cadrul OMS, de teamă să nu fie excluși din profesie, susțin cei doi.

În ciuda abundenței de dovezi științifice care susțin eficiența reducerii riscurilor asociate fumatului, OMS aderă în mod rigid la o abordare bazată doar pe abstinență, așa numita abordare ”lasă-te sau mori”. Organizația respinge toate formele de reducere a riscurilor asociate fumatului, pe care le consideră un complot al industriei, și se poziționează ferm împotriva țigării electronice sau a produselor din tutun încălzit. În ianuarie 2020, în plină pandemie, OMS publica o serie de 14 tweet-uri despre pericolele vapatului. Printre altele afirma că lichidul din țigările electronice este extrem de inflamabil și că vaporii sunt letali pentru fumătorii pasivi. Ambele afirmații sunt complet greșite.

În Japonia, vânzările de țigări au scăzut cu 47,5% de la introducerea produselor din tutun încălzit considerate mai lipsite de riscuri, pe măsură ce fumătorii le-au adoptat în masă. Produsele de vapat au dus, de asemenea, la scăderi fără precedent ale fumatului acolo unde vânzarea acestora a fost permisă.

Vezi și: Ziua Mondială fără Tutun. Tutunul, amenințare reală. 50% dintre fumători mor cu 14 ani mai devreme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel