Care este ora ideală pentru cafea și care sunt riscurile unui consum prea mare

Sonia Baciu |
Data publicării:
care este ora ideala pentru cafea. FOTO Pexels @ faulexs
care este ora ideala pentru cafea. FOTO Pexels @ faulexs

Cafeaua are beneficii, dar și o serie de riscuri. Cardiologul Wargha Enayati a vorbit despre ele.

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, poate avea și beneficii, dar și riscuri asupra sănătății. Cât privește numărul de cești permise, totul este la latitudinea fiecăruia, însă ceea ce contează foarte mult este modul în care aceasta este consumată.

”Nu există o formulă cu câte cafele poți să bei, poți să bei una sau șase. Poți să bei o cafeluță și să își fie foarte rău sau să bei șase și să nu fie rău deloc. Depinde de fiecare ființă umană care reacționează altfel la cafea. Poate să producă tensiune mai mare la cineva, poate să producă palpitații la altcineva, poate să producă nervozitate la unul, altul. Deci depinde de cum reacționează fiecare”, a explicat dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Mai mult, acesta afirmă că o cafea ”nu este o chestie păcătoasă, ca țigară, dar cum am zis, fiecare om reacționează altfel. Și dacă ție, la o jumătate de cafea începe să îți bubuie capul, pur și simplu, singura soluție este să nu mai bei. Vin pacienți cu palpitații sau tensiune mare și nu știu de ce, însă cauza este cafeaua, iar în aceeași categorie este și Cola sau Pepsi”, mai spune cardiologul.

Întrebat dacă este o oră potrivită pentru a bea o cafea, cardiologul a explicat că depinde de fiecare în parte, exemplificând că unei persoane care se trezește dimineața cu tensiune mică îi este recomandă atunci, la prima oră, în timp ce persoanelor cu tensiune mare nu le este indicată.

Cu o multitudine de tipuri de cafea, cu zahăr, amară, cu lapte, mai lungă, mai scurtă sau chiar cafea solubilă, cardiologul susține că, din punct de vedere al sănătății, un expresso scurt este cel mai bine.

”În momentul în care bagi alte elemente în el, cum este laptele, de exemplu, nu te ajută la digestie foarte mult. De aceea eu prefer un expresso fără nimic altceva, nici măcar lapte vegetal”, mai spune acesta.

Fructul de 60 de bani care te face mai energic decât o ceașcă de CAFEA

Care sunt beneficiile cafelei

”Primul beneficiu al cafelei este a devenit un fel de drog, că noi îl folosim foarte des pentru a ne simți mai bine. Iar acest lucru îmi dă puțin de gândit deși nu îmi place prea mult ideea aceasta.

Dar, în general nu este un risc, în afară de ce v-am spus în legătură cu palpitații sau să crească tensiunea. Dacă aceste lucruri sunt acoperite și este ok, nu ai vreun risc când bei cafeaua. Nu face nici bine, nici rău”, a mai spus medicul.

Cât privește cafeaua decofeinizată, pe aceasta o recomandă persoanelor care sunt dependente de cafea, dar care au probleme cu tensiunea ori care vor să mai și doarmă noaptea, subliniind că acest tip de cafea, din punct de vedere medical, își pierde beneficiile, mai mult, nici nu are vreun risc pentru băutorii de cafea.

80% dintre pacienți sunt fumători

Cardiologul mai susține că nu ritualul cafelei, cu ceva dulce lângă, ar fi periculos și ar da dependență, cât asocierea dintre cafea și fumat.

”Ca și cardiolog, dacă spun unui pacient să nu bea cafea, este de frică, de această asociere între cafea și țigară. 80% dintre pacienții mei sunt fumători, iar această provocare de a pune țigara lângă cafea este dăunătoare, nu cafeaua în sine”, a explicat medicul. De altfel, mai spune cardiologul, cafeaua în sine nu provoacă dependență fizică, ci doar mentală, prin acea stare de bine pe care o induce consumul de cafea. 

Vezi și: Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel