Cele 5 semne care îți arată că treci prin menopauză

Menopauza - Foto: Freepik @gzorgz @user1236986
Menopauza - Foto: Freepik @gzorgz @user1236986

Simptomele comune ale menopauzei și perimenopauzei. Cele 5 semne cheie care îți indică faptul că treci prin menopauză.

Simptomele menopauzei și ale perimenopauzei pot avea un mare impact asupra vieții de zi cu zi a unei femei, inclusiv asupra relațiilor, vieții sociale, vieții de familie și serviciului.

Chiar dacă simptomele se pot simți diferit pentru fiecare femeie, sau chiar este posibil să aveți mai multe simptome sau niciunul, există o listă de simptome pe care ar trebui să le cunoașteți.

Simptomele încep, de obicei, cu luni sau ani înainte de încetarea menstruației, perioadă ce poartă denumirea de perimenopauză.

Primul semn al perimenopauzei este, de obicei, dar nu întotdeauna, o modificare a modelului normal al menstruației. Mai exact, ciclurile menstruale devin neregulate până când acestea vor înceta complet să apară.

Cele 5 semne cheie care îți indică faptul că treci prin menopauză

Foto: Freepik @gzorgz

Din nefericire, perimenopauza și menopauza vin la pachet și cu simptome de sănătate mintală.

Simptomele comune de sănătate mintală ale menopauzei și perimenopauzei includ:

- modificări ale dispoziției, cum ar fi starea de spirit scăzută, anxietatea, schimbările de dispoziție și stima de sine scăzută

- probleme de memorie sau de concentrare, așa numita ceață cerebrală.

Pe de altă parte, simptomele fizice comune ale menopauzei și perimenopauzei includ:

- bufeuri, atunci când aveți senzații bruște de cald sau de frig la nivelul feței, gâtului și pieptului, care vă pot face să amețiți

- dificultăți de somn, care pot fi rezultatul transpirațiilor nocturne și care vă fac să vă simțiți obosită și iritabilă în timpul zilei

- palpitații, atunci când bătăile inimii devin brusc mai evidente

- dureri de cap și migrene care sunt mai puternice decât de obicei

- dureri musculare și dureri articulare

- schimbarea formei corpului și creșterea în greutate

- modificări ale pielii, inclusiv piele uscată și mâncărimi

- scăderea apetitului sexual

- uscăciune vaginală și durere, mâncărime sau disconfort în timpul actului sexual

- infecții recurente ale tractului urinar.

Totuși, cele mai importante 5 semne care vă arată că sunteți la menopauză sunt:

Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro

 

1. Modificări ale ciclului menstrual

"Intervalul dintre menstruații ar putea deveni mai scurt sau mai lung, iar acestea devin adesea mai grele", explică Dr. Briggs, președinte al Societății Britanice de Menopauză și consultant în domeniul sănătății sexuale și reproductive, potrivit Vogue.

Acest lucru se cauzează faptului că reducerea treptată a estrogenului are un impact asupra ovulației, ceea ce înseamnă că timpul dintre menstruații poate fluctua, la fel ca și fluxul. Un spațiu de 60 de zile sau mai mult între menstruații indică faptul că vă aflați probabil la perimenopauză târzie.

2. Bufeuri

Un simptom comun al menopauzei, bufeurile și transpirațiile nocturne pot fi foarte inconfortabile. Definite printr-o senzație bruscă de căldură, de obicei la nivelul feței, gâtului și pieptului, bufeurile pot provoca, de asemenea, înroșirea pielii și apariția transpirației, ceea ce le face să fie o experiență fizică - și adesea cu impact emoțional.

3. Insomnie sau dificultăți de somn

Fie că este vorba de trezirea constantă în timpul nopții sau de faptul că nu reușești să adormi în primul rând, un alt semn cheie este dificultatea de a dormi. De asemenea, este posibil să începeți să observați că vă simțiți mai obosit, mai prost dispus sau mai abătut în timpul zilei.

"Alături de somnul perturbat vine și ceața cerebrală, pentru că dacă nu dormi, ai tendința de a avea dificultăți în a gândi clar", spune Dr. Briggs. 

4. Schimbări de dispoziție

De la anxietate la depresie, multe femei au vorbit despre problemele de sănătate mintală care pot însoți perimenopauza.

5. Uscăciune vaginală 

"Unul dintre simptomele care este practic universal este uscăciunea vaginală și mâncărimea vulvei, dar nimeni nu vorbește cu adevărat despre asta. 80% dintre femei au un element al acestor simptome", spune Dr. Briggs.

Cât timp durează simptomele

Simptomele pot dura luni sau ani de zile și se pot schimba în timp.

De exemplu, bufeurile și transpirațiile nocturne se pot ameliora, iar apoi este posibil să dezvoltați o dispoziție scăzută și anxietate, potrivit NHS.

Unele simptome, cum ar fi durerile articulare și uscăciunea vaginală, pot continua și după încetarea menstruației.

Obținerea de sfaturi din timp poate ajuta la reducerea impactului pe care perimenopauza și menopauza îl au asupra sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel