Cele mai bune metode pentru o digestie ușoară. Cafeaua poate declanșa iritațiile la nivelul instestinului

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
digestie foto:Freepik@katemangostar
digestie foto:Freepik@katemangostar

Constipația, arsura la stomac și simptomele sindromului intestinului iritabil și pot fi evitate sau ameliorate prin adoptarea unei diete și unui stil de viață adecvate. 

Digestia sănătoasă este un aspect esențial al bunăstării noastre generale. Constipația, arsura la stomac și simptomele sindromului intestinului iritabil (SII) și pot fi evitate sau ameliorate prin adoptarea unei diete și unui stil de viață adecvate. 

Vezi și: Ce să nu mănânci niciodată înainte de culcare. Lista cu alimentele recomandate

1. Consumați mai multe fibre

Fibra este un element cheie în menținerea unei digestii sănătoase. Se recomandă un aport zilnic de 30g de fibre pentru a asigura o digestie eficientă. Alimentele bogate în fibre includ pâinea integrală, orezul brun, fructele și legumele, fasolea și ovăzul. Dacă cerealele cauzează balonare sau sindromul intestinului iritabil, puteți obține fibre din fructe și legume, în schimb.

2. Hidratare corespunzătoare

Aportul adecvat de lichide este crucial pentru o digestie sănătoasă. Apa joacă un rol esențial în facilitarea trecerii deșeurilor prin sistemul digestiv și în înmuierea scaunului. Fibra acționează ca un burete, absorbând apă, dar fără lichide, fibra nu își poate realiza eficient funcția, rezultând constipația. Un truc simplu este să consumați un pahar de apă la fiecare masă. Evitați băuturile cofeinizate, deoarece acestea pot provoca arsuri la stomac.

3. Reducerea grăsimilor

Alimentele grase, precum chipsurile, burgerii și alimentele prăjite, pot fi dificil de digerat și pot provoca dureri de stomac și arsuri la stomac. Reducerea consumului de alimente prăjite și alegerea de carne slabă și pește, lapte degresat sau semidegresat și gătirea la grătar în loc de prăjire pot ușura munca stomacului.

4. Moderarea consumului de alimente picante

Pentru unii, ele pot declanșa arsuri la stomac sau dureri abdominale. Dacă observați că alimentele picante vă provoacă disconfort, încercați să le reduceți sau evitați-le complet. Același lucru se aplică și alimentelor mai puțin picante, dar pline de aromă, precum usturoiul și ceapa.

5. Identificarea factorilor declanșatori

Fiecare persoană poate reacționa diferit la anumite alimente. Unii pot experimenta arsuri la stomac din cauza alimentelor acide precum roșiile, citricele sau băuturile carbogazoase, în timp ce alții pot fi sensibili la grâu sau ceapă, cauzând sindromul intestinului iritabil. Păstrarea unui jurnal alimentar poate ajuta la identificarea alimentelor care declanșează simptomele digestive și la evitarea acestora.

6. Alegerea băuturilor potrivite

Băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua, cola și unele băuturi carbogazoase, pot crește aciditatea gastrică, ducând la arsuri la stomac. Băuturile carbogazoase pot provoca, de asemenea, balonare. Optați pentru băuturi care nu sunt carbogazoase și nu conțin cofeină, cum ar fi ceaiurile din plante, laptele și apa simplă. Dacă nu puteți renunța la cafea sau ceai, limitați consumul la 1 sau 2 căni pe zi.

7. Beneficiile probioticelor

Probioticele, cunoscute și ca "bacterii prietenoase", pot contribui la menținerea sănătății intestinale. Există evidențe că acestea pot fi utile în anumite condiții, inclusiv în ajutorul sindromului intestinului iritabil. Probioticele pot fi obținute din suplimente sau din alimente precum iaurtul viu. Dacă doriți să le încercați, luați-le zilnic timp de cel puțin 4 săptămâni pentru a observa efectele.

Vezi și: Pe ce parte a patului să te dai jos dimineața. Dacă faci asta, vei fi mai energic și mai optimist. Care este explicația științifică

Este important să rețineți că, înainte de a face modificări semnificative în dieta sau de a lua suplimente, este întotdeauna recomandat să consultați un medic, în special dacă aveți condiții de sănătate existente sau un sistem imunitar slăbit. Adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate poate aduce beneficii semnificative pentru sistemul digestiv și starea generală de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel