China, coronavirus: Pensionar de 100 de ani cu Alzheimer, externat după transfuzii cu sânge de la convalescenți

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacientul de 100 de ani a fost ținut în carantină în Wuhan. Foto: Printescreen CCTV
Pacientul de 100 de ani a fost ținut în carantină în Wuhan. Foto: Printescreen CCTV

Un pensionar în vârstă de 100 de ani și care are și Alzheimer și alte boli, s-a vindecat de infecția cu coronavirus după ce medicii i-au făcut două transfuzii cu sânge de la pacienți convalescenți, anunță presa chineză.

Bărbatul chinez de 100 de ani, cunoscut sub numele de familie Wang, are alte afecțiuni de sănătate subiacente, inclusiv hipertensiune arterială și insuficiența cardiacă, potrivit presei chineze.

El s-a numărat printre cei peste 80 de pacienți care au fost externați sâmbăta trecută din Spitalul de îngrijire a sănătății mamei și copilului din Wuhan.
Domnul Wang a primit două transfuzii folosind sânge donat de pacienți convalescenți, a spus Cai Chen, un medic din respectivul spital, citat de DailyMailOnline.

„Având în vedere că pacientul era foarte bătrân și avea un sistem imunitar relativ slab, am decis să folosim plasma sanguină de la pacienți recuperați după coronavirus ca principal tratament", a declarat Cai Chen pentru presă. Filmulețul cu pacientul de 100 de ani poate fi vizionat  AICI.

Oamenii de știință consideră că tratamentul funcționează, în teorie, prin introducerea proteinelor de combatere a bolilor de la pacienții recuperați în persoane care încă se confruntă cu boala. 

Organismele pacienților bolnavi pot folosi apoi aceste proteine - numite anticorpi - ca și cum ar fi ale lor, în loc să le producă singure, de la zero.
Chinezii fac deja studii legate de acest posibil tratament, pentru că ideea a funcționat foarte bine la precedenta epidemie. 

O teorie care merită încercată, spun cercetătorii

O lucrare publicată cu acces deschis în prestigioasa revistă medicală The Lancet, arată că ideea le-a venit chinezilor după ce a fost testată pe SARS, coronavirusul care a dat precedenta epidemie. „Plasma convalescenților sau imunoglobulinele au fost utilizate ca ultimă soluție pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților cu SARS a căror stare continua să se deterioreze, în ciuda tratamentului cu metilprednisolon pulsat. Mai mult, mai multe studii au arătat o ședere mai scurtă în spital și o mortalitate mai mică la pacienții tratați cu plasmă de la convalescenți decât cei care nu au fost tratați cu așa ceva", notează autorii studiului citat.

De aceea, subliniază ei, este o idee care merită luată în considerare în cazul noului coronavirus Covid-19. „Prin urmare, ar putea fi util să se testeze siguranța și eficacitatea transfuziei de plasma de la convalescenți la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 (Covid-19, n.r.)", arată ei, în materialul publicat pe 27 februarie anul curent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel