Chirurgia coronariană. Tehnici spectaculoase inventate de japonezi

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Invitatul ediției de săptămâna aceasta a emisiunii Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL, a fost prof.dr. Dan Deleanu. Șeful Laboratorului de explorări funcționale 2 (invazive) de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din București, a vorbit despre chirurgia coronariană de bypass.

„În ziua de azi, noi tratăm, în mod frecvent, pacienți care, până nu demult, erau pacienții chirurgiei cardiace, cum ar fi leziuni tricoronariene multivasculare care până nu demult se făceau doar operații, leziunea de trunchi comun, de coronară stângă, era apanajul chirurgiei cardiace. Lucrurile astea se fac, aș putea spune, frecvent."

Tehnici spectaculoase inventate de japonezi

„Ceea ce, să zicem, a rămas încă puțin mai greu de rezolvat, dar nu imposibil și deja sunt centre și noi am început să facem, sunt ocluziile coronariene cronice, deci o coronară înfundată de zeci de ani este greu să o mai desfunzi și ca să faci o revascularizare completă, cum face chirurgia cardiacă prin bypassuri, ar trebui să încerci să desfunzi acel vas înfundat de foarte multă vreme, ceea ce este foarte greu, țesuturile sunt indurate, este greu de pătruns prin zonele respective. Ei bine, există în ziua de azi niște tehnici inventate, de fapt, de japonezi, foarte spectaculoase, prin care se pot desfunda astfel de vase. Venind, de exemplu, din coronara cealaltă, de exmplu, ocluzie de coronară dreaptă, se vine din coronara stângă, prin ramurile septale se intră în coronara dreaptă și se vine retrogad și anterograd și se unesc. Sunt niște tehnici foarte complexe care se fac în ziua de azi. Practic, și aceste situații pot fi rezolvate, în parte, prin cardiologie intervențională."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel