Chirurgia traheei și a bronhiilor, intervenție specială. Dr. Tănase: Trebuie plănuită la fel ca o campanie militară

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
chirurgia traheei si a bronhiilor - Foto: Freepick @ijeab
chirurgia traheei si a bronhiilor - Foto: Freepick @ijeab

Anestezia din chirurgia traheei și a bronhiilor mari are o serie de particularităţi legate de faptul că toate procedurile se desfăşoară pe aceeaşi cale unde în mod obişnuit se ventilează pacientul în cursul anesteziei generale. 

Anestezia din chirurgia traheei și a bronhiilor mari are o serie de particularităţi legate de faptul că toate procedurile se desfăşoară pe aceeaşi cale unde în mod obişnuit se ventilează pacientul în cursul anesteziei generale. Dotarea sălii de operaţie este specială atât din punct de vedere al serviciului de bronhologie cât şi al anesteziei.

”Chirurgia traheei și a bronhiilor este o chirurgie specială din cauză că problema principală care se pune la acești pacienți când îi operăm este aceea de a-i ventila din cauză că deschidem arborele bronșic. Circuitul anestezic este deschis.

Mai precis, gazele pe care în timpul operației pacienții anesteziați sunt ventilați mecanic de aparatul de anestezie. În general, circuitul aparatului de anestezie este închis și oferă un amestec de gaze anestezice care oferă pacientului oxigenare pentru a putea trăi.

La acești pacienți pe care îi operăm pe arborele bronșic și pe trahee trebuie să găsim strategii de ventilație care să ofere protecție din acest punct de vedere. Asta este principala problemă a acestei chirurgii, pentru că trebuie să fim foarte atenți atunci când o facem pentru a feri pacientul de diverse complicații care pot apărea, care țin de operația intraoperatorie”, a spus în cadrul Academiei de Sănătate de la DC Medical, Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Spitalul Oncologic București și președintele Alianței Medicilor.

Vezi și: Ce vom mânca în 2050 pentru a combate foametea. Lista alimentelor viitorului: Un șoc alimentar grav

Trei metode de intervenție

Întreaga echipă trebuie să stabilească strategia intervenţiei preoperator şi să posede abilitaţi speciale necesare tehnicii în sine şi posibilelor complicaţii care pot apare în perioada preoperatorie.

”Vorbim despre ventilația prin sonde care trec crossfield, pe care le folosim pentru a intuba plămânii prin plagă, vorbim despre jet ventilation, un aparat special care oferă oxigen plămânului cu o frecvență de 200-300 de respirații pe minut și de oxigenarea extracorporală care este o soluție extremă.

În momentul acesta nu este la dispoziția noastră, dar poate fi o soluție pentru unii pacienți la care celelalte strategii nu dau rezultate. O astfel de intervenție trebuie plănuită așa cum este plănuită o campanie militară. Dacă în timpul intervenției se întâmplă ceva la care nu ne așteptăm, în momentul acela pacientul se poate pierde”, a mai spus sursa citată.

Traheea și bronhiile sunt căile respiratorii care duc la plămâni. Traheea se divide în doua bronhii principale care intra în plămâni la nivelul hilului pulmonar. Împreună cu arterele, venele şi vasele limfatice corespunzătoare fiecărui plămân, bronhiile formează rădăcina pulmonară.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel