Cifre OMS: 30% dintre decesele cauzate COVID-19 sunt la pacienți cu diabet

Angela Sabău |
Data publicării:
Diabet FOTO pexels
Diabet FOTO pexels

Pacienții cu diabet zaharat sunt predispuși la forme mai grave de COVID-19. Conform cifrelor OMS,30% dintre decesele cauzate de virusul pademic sunt la pacienți diabetici. 

Studiile Organizației Mondiale a Sănătății arată că 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 aveau și diabet zaharat, astfel că pentru pacienții cu diabet zaharat, infectarea cu SARS-CoV-2 reprezintă un real pericol, aceștia fiind mult mai predispuși la complicații și dezvoltarea unei forme severe a virusului

În România, se estimează că numărul pacienților cu diabet zaharat se ridică la 1.785.000, dintre care doar 832.000 de pacienți sunt înregistrați. O parte semnificativă dintre pacienții care au venit la spital infectați cu COVID-19 aveau hipoglicemie. În cazul lor, pandemia a scos la iveală diagnosticul.

Din păcate, în spațiul public circulă informații false legate de eficacitatea și beneficiile vaccinului, ceea ce îi descurajează pe pacienți să apeleze la singura soluție pentru reducerea riscurilor – vaccinarea.

În acest context, asociațiile de pacienți membre al Forumului Român de Diabet trag un semnal de alarmă asupra riscului la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat. Pacienții cu boli cronice, așa cum este diabetul zaharat, sunt mai vulnerabili la efectele severe ale virusului SARS-CoV-2 și au un risc de deces cu 75% mai mare.

Asociațiile de pacienți recomandă pacienților să ia măsuri pentru a se proteja

Într-un efort comun de încurajare a unor măsuri adecvate de protecție, asociațiile de pacienți membre ale Forumului Român de Diabet au formulat o serie de recomandări pentru a reduce riscurile la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat în această perioadă:

Monitorizați constant starea de sănătate! Controlul diabetului rămâne cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți în această perioadă

Mențineți permanent legătura cu medicul diabetolog. Mergeți la un consult sau apelați la telemedicină!

Testați-vă glicemia regulat,respectând indicațiile medicului dvs.

Practicați activități fizice zilnice/ exerciții

Respectați dieta stabilită de medicul dvs. pentru a vă proteja sistemul imunitar

Respectați normele de igienă și distanțare socială pentru a evita infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și vaccinați-vă!

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 este esențială pentru persoanele cu diabet zaharat

Vaccinarea este recomandată întregii populații, însă cu atât mai mult celor care suferă de diabet zaharat. Riscul pentru cei care au această afecțiune este mult mai mare și are chiar potențialul de a pune viața pacienților în pericol. Vaccinul reprezintă o metodă eficientă de a preveni apariția infecției cu SARS-CoV-2 și, astfel, de a preveni complicațiile sale severe.

În același timp, vaccinul este sigur, fiind demonstrat că acesta nu duce la un dezechilibru glicemic și nici la complicații ale diabetului zaharat.

Informațiile false descurajează pacienții să se vaccineze

“Asociațiile de pacienți atrag atenția efectelor nocive pe care dezinformările din spațiul public și teoriile anti-vacciniste le au asupra pacienților. Informațiile false descurajează pacienții să se vaccineze, afectându-le acestora sănătatea și chiar punându-le viața în pericol. Pentru pacienții cu diabet zaharat,vaccinarea este cea mai sigură metodă de reducere a riscurilor asociate infectării cu COVID-19”, a declarat Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

“O parte dintre pacienții cu diabet zaharat cred în mod greșit că vaccinarea duce la apariția cheagurilor de sânge, că vaccinul le crește glicemia sau că pacienților cu boli cronice sau autoimune le este interzis vaccinul. Toate aceste informații sunt false. În realitate, vaccinarea este soluția pentru reducerea riscului de apariție a formelor moderate sau severe ale COVID-19 și, implicit, a riscurilor care derivă din infectarea cu virusul”, a declarat prof. dr. Bogdan Timar.

Demersul de informare inițiat de asociațiile de pacienți face parte dintr-un proiect mai amplu dezvoltat sub egida Forumului Român de Diabet, care își propune să informeze pacienții cu privire la riscurile la care sunt expuși în contextul pandemiei de COVID-19 și să demonteze miturile legate de vaccinarea persoanelor cu diabet zaharat. De asemenea, inițiativa încurajează pacienții să ia măsurile corecte pentru propria sănătate.

Asociațiile de pacienți membre în Forumul Român de Diabet care iau parte la această acțiune de informare sunt: Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici-Mureş, Asociația Sports&Diabetes, Asociația Da, si eu pot!, Asociația Pacientul 2.0, Type 1 Dreamers, Asociația Sprijin pentru Diabet, Asociația copiilor și tinerilor cu diabet din județul Constanța "Sweet Land", Asociația Diabeticilor din Prahova, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel