Cîmpeanu: De luni, prezența fizică în școli din localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie. Ordinul privind testarea elevilor va fi completat

Dana Lascu |
Data publicării:
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Foto: Crișan Andreescu
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Foto: Crișan Andreescu

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că este în pregătire cadrul legislativ în baza căruia începând de luni să fie permisă prezența fizică în școli și grădinițe în localitățile în care rata de infectare este de sub 3 la mie, fără a depinde în vreun fel de rata de vaccinare a personalului din învățământ. De asemenea, el a anunțat că va fi completat și ordinul comun al Ministerului Sănătății și Educației privind testarea copiilor

„Este în curs de pregătire o pregătire o hotărâre CNSU prin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății sunt abilitate pentru modificarea Ordinului comun, în sensul în care este permisă prezența fizică în școli și grădinițe în localitățile în care rata de infectare este de sub 3 la mie, reamintesc că ziua de referință este ziua de vineri, ziua de mâine, este permisă, deci, prezența fizică fără a depinde în vreun fel de rata de vaccinare a personalului din învățământ", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că joi în 1.724 de localități din România rata de infectare este mai mică de 3 la mia de locuitori.

„De luni, în aceste localități copiii din grădinițe și elevii din școli vor putea merge cu prezență fizică fără a ne mai raporta la rata de vaccinare a personalului din școli", a anunțat Cîmpeanu.

În context, ministrul interimar a apreciat evoluția importantă a ratei de vaccinare în rândul personalului din învățământ, din dorința de a avea școală cu prezență fizică.

„Apreciez, de asemenea, ca fiind important progresul făcut din perspectiva vaccinării elevilor. Avem în acest moment 407.000 elevi vaccinați. Este vorba de 33% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare cu vârsta mai mare de 12 ani. Este vorba despre 117.000 elevi cu vârsta între 12 și 15 ani și de 290.000 peste vârsta de 16 ani", a declarat Cîmpeanu. 

Ordinul privind testarea elevilor, completat

Ministrul interimar al Educației a aunțat și că după ce va fi adoptată hotărârea CNSU prin care va fi decuplată rata de vaccinare de modul de funcționare în școlile și grădinițele din localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mie, se va interveni în Ordinul comun al ME și MS cu o serie de prevederi privind testarea în școli, respectiv protocolul de urmat în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv.

„Fiind convins că în această seară vom adopta hotărârea CNSU prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de funcționare în școlile și grădinițele din localitățile unde avem sub 3 la mie rată de infectare, avem și o serie de prevederi care vor completa Ordinul comun. Completările vizează modalitatea de testare, este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv în urma testării. Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și poate continua cu prezență fizică, dacă nu se face testul PCR, dacă testul PCR confirmă rezultatul testului pe bază de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile", a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, într-o conferință de presă la Ministerul Educației.

De asemenea, a adăugat ministrul, este nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătății.

„Deci procedura de administrare a testelor este o procedură în sarcina Ministerului Sănătății, conform Hotărârii CNSU nr.102, articolul 2, iar Ordinul comun va fi completat cu ceea ce avem în comun între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. O prevedere foarte importantă este următoarea: la decizia școlii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali sau în școală. Atunci când există dorința colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății. Deci în acest fel se vor derula lucrurile. Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții și disponibilitate, cadre didactice pentru testare în școală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, oricum sub supravegherea unor adulți. Rezultatul va putea fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învățătorului sau persoanei desemnate în școală”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că este foarte posibil ca în ziua de vineri "fiecărui elev sau copil din grădinițe să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna următoare".

„Dacă părinții decid să le facă acasă, să le administreze acasă, evident că nu e nevoie de acordul părinților, pentru că iei înșiși le administrează, dacă profesorii din școală - prin decizia consiliului de administrație - consideră că poate fi organizată administrarea acestor teste în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul în ziua de luni și testul în ziua de joi pentru a fi administrat în școală, sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum, testele vor fi la copii, chiar în cazul în care școala are disponibilitate de administrare în unitatea de învățământ și părintele nu își exprimă acordul necesar pentru administrarea în școală, ele sunt la copil acasă și își pot face aceste testări acasă”, a explicat Cîmpeanu.

În context, ministrul a făcut apel la responsabilitatea părinților pentru a comunica în timp și corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătății propriilor copii și al sănătății întregii colectivități de elevi în care intră acești copii.

Întrebat când vor ajunge testele în școli, el a spus: „Informațiile preliminare au fost că la finalul acestei săptămâni vor ajunge în școli, ulterior Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care încheie contractele subsecvente, (...) ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel