CNAS: ce trebuie să facă tinerii care au împlinit 18 ani și care își continuă studiile, ca să fie asigurați la sănătate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ordin
Ordin

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) explică ce trebuie să facă tinerii care au împlinit 18 ani, dar sunt în continuare elevi/studenți, ca să aibă în continuare calitatea de asigurat de sănătate. 

Întrebare: Am depășit vârsta de 18 ani, dar sunt, în continuare, elev/student. Cum pot să-mi mențin calitatea de asigurat de sănătate? 

RĂSPUNS CNAS: Tinerii  cu varsta cuprinsă între  18 și 26 de ani care urmează  o formă de învățământ de zi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, sunt asigurați fără plata contribuției,  dacă nu  realizează venituri lunare cumulate din activități independente, activități agricole, silvicultură și piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe țară ori venituri din salarii sau asimilate salariilor. 

(Art. 224 alin. (1) lit. a) din din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art. 154 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal)

Pentru menținerea calității de asigurat, tinerii cu vârsta de peste 18 ani vor depune/ transmite la casa de asigurări de sănătate de care aparțin, copia actului de identitate valabil la data solicitării și un document valabil din care să rezulte că au calitatea de elev sau student, avizat de instituția de învățământ unde activează; absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, vor  transmite  la casa de asigurări un document valabil din care să rezulte că au absolvit studiile liceale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel