CNAS: Jumătate de miliard de euro decontat în 8 ani pentru tratamente în străinătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS
Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS

Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a declarat miercuri la Parlament, la conferința „Institutul Clinic Fundeni - Unitate strategică în dezvoltarea sistemului public medical românesc”, că în opt ani s-a decontat o sumă de peste jumătate de miliard de euro pentru tratamente pacienţilor români în străinătate.

România a decontat sume uriașe către clinici din străinătate pentru tratarea pacienților noștri. A recunoscut-o chiar președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

În opt ani de zile am decontat peste jumătate de miliard de euro în străinătate, în condiţiile în care noi am emis facturi doar pentru 5 milioane de euro. Sunt nişte cifre care ne îngrijorează, imaginaţi-vă ce am fi putut face dacă aceşti bani rămâneau în ţară şi este foarte important ca toată lumea să fie alături în acest demers", a afirmat şeful CNAS, miercuri, la Parlament, la conferința „Institutul Clinic Fundeni - Unitate strategică în dezvoltarea sistemului public medical românesc".

El a spus că în acest context CNAS şi Ministerul Sănătăţii au demarat un proiect care vizează realizarea unei analize cu privire la principalele afecţiuni care constituie de câţiva ani „o adresabilitate crescută pentru pacienţii noştri în străinătate". În urma ei, cu „un minim de investiții", atât Miniksterul cât și CNAS speră să facă în așa fel încât mare parte din pacienții cu respectivele afecțiuni să fie tratați în Romnia.

Paradox: Români tratați în străinătate de medici români, cu bani românești

După ce ne-au plecat foarte mulţi medici şi profesionişti din ţară, ne-au plecat şi pacienţii din ţară şi ne pleacă şi banii, iar în mod paradoxal pacienţii care pleacă pentru a urma tratamente în străinătate sunt trataţi de medici români cu bani româneşti. Tocmai de aceea, CNAS, alături de Ministerul Sănătăţii, a demarat un proiect foarte ambiţios de a face o analiză cu privire la principalele afecţiuni care constituie de câţiva ani încoace o adresabilitate crescută pentru pacienţii noştri în străinătate şi să facem un minim de investiţii astfel încât acest trend să fie lăsat, astfel încât să putem să ne asigurăm că pacienţii sunt trataţi în România de medicii noştri, corect, motivaţi. Este un demers pe care l-am început, pe care dorim să îl finalizăm în perioada următoare şi la care solicităm sprijinul şi autorităţilor publice locale care au spitale în subordine, a Ministerului de Finanţe, pentru a putea să avem în vedere în bugetul de anul viitor aceste proiecte de investiţii strategice, astfel încât să multiplicăm centrele de excelenţă, să încurajăm performanţa şi la noi în ţară", a arătat Vulcănescu, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel