Școala în pandemie: traumă pentru copii? Psihologul explică

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV

Începutul anului școlar vine cu o presiune foarte mare în condițiile pandemiei, lucru care îi poate afecta emoțional pe cei mici. 

Pentru cei mici, începutul de an școlar a fot întotdeauna un motiv de bucurie, în special datorită revederii cu colegii. Jocurile din pauze, discuțiile, glumele dintre ei fac ca programul școlar să fie „suportabil” și, totodată, le asigură acea nevoie de socializare, în special socializarea cu persoane din aceeași categorie de vârstă și preocupări comune.
În noua situație, aceste lucruri vor fi condiționate. Copiii vor fi obligați să poarte măști, să mențină distanța între ei, să nu stea prea mulți la un loc, lucruri care până acum păreau normale și lipsite de importantă, acum capătă o importanță majoră. Toate acestea vor pune o presiune considerabilă e elevi, în special pe cei mici. Psihologul Cristina Zaharia a criticat în termeni duri actuala situație, referindu-se, apoi, la efectele pe care le-ar putea avea asupra celor mici aceste bâjbâieli ale autorităților în ce privește condițiile de începere a noului an școlar, dar și presiunea care se va pune pe cei mici privind măsurile de distanțare.

„Se vor accentua vulnerabilitățile”

„Suntem în pragul unei catastrofe generale deoarece autoritățile din România nu s-au pregătit nici în momentul de față cu niște directive concrete în ceea de privește siguranța și eficacitatea desfășurării cursurilor din școli și licee. Pe lângă lipsa de transparență a autorităților, există și o lipsă acută a consumabilelor necesare igienizării și protecției împotriva Covid în școli și licee. Varianta de a se preda online este depășita în cazul multor dascăli, deoarece aceștia nu stăpânesc domeniul calculatoarelor și nici nu pot monitoriza corectitudinea elevilor în cazul examenelor sau a cursurilor predate online”, a comentat ea.
De asemenea, ea a mai arătat că  prelungirea acestei situații va fi un dezastru pentru generația tânără. „O să se irosească potențial uman de neimaginat. Impactul socio-emoțional cu care se confruntă copiii și adolescenții în momentul de față este uriaș și, totodată, greu de estimat urmările acestuia. Din punct de vedere funcțional, profesorii sunt depășiți numeric de numărul de elevi. Nu vor putea menține distanțarea sociala a acestora în timpul pauzelor de curs. Autoritățile trebuie să înțeleagă că majoritatea părinților au un loc de muncă și o mare parte dintre ei se află în incapacitate financiară de a oferi gadgeturi copiilor lor, în condițiile în care se va trece din nou la scenariul predării lecțiile online. Această pandemie va accentua vulnerabilitățile deja prezente în zonele mai puțin favorizate din România. Riscăm ca în viitor să avem o generație de tineri afectată emoțional pe o perioadă nedeterminată de timp”, a mai spus psihologul.

„Copiii gestionează diferit situaia generatoare de stres”

În ce privește efectele asupra stării emoționale ale celor mici, psihologul a mai subliniat importanța părinților și a relației dintre părinți și copil, dar și echilibrul părinților, în acest condiții de stres general: „Copiii gestionează diferit situațiile generatoare de stres. Este foarte important ca părinții copilului să își managerieze cu succes propria anxietate, înainte de a discuta cu acesta despre situația existentă la nivel mondial în ceea ce privește pandemia și efectele acesteia. 
Discuția trebuie abordată în funcție de informațiile pe care copilul le-a procesat de la terți.
Părinții trebuie să își asculte copilul, în cazul în care acesta se teme pentru siguranța lui și a celor dragi și să îl ajute să se calmeze și să-și gestioneze frica.
Pentru ca cel mic să nu dezvolte anxietate, atacuri de panică, sau pavor nocturn, trebuie ca părinții să îi explice că această afecțiune este asemenea unei răceli și că există oameni de știință care încă studiază această boală pentru a afla cum să îi ajute pe cei infectați”, a completat psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel