Colangita, boala care apare brusc și duce la cancer sau ciroză: simptome, cauze, tratament. Liana Gheorghe: Aceste două teste pun imediat diagnosticul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Colangita - Foto: Freepick
Colangita - Foto: Freepick

Ce este colangita, care sunt simptomele și cum se poate trata. De cele mai multe ori, această afecțiune apare brusc. Care sunt motivele și la ce să ai grijă.

Colangita este o inflamație a sistemului de conducte biliare. Sistemul de canale biliare transportă bila de la ficat și vezica biliară în prima parte a intestinului subțire (duodenul).

În cele mai multe cazuri, colangita este cauzată de o infecție bacteriană și, adesea, apare brusc. Dar, în unele cazuri, poate fi pe termen lung și poate deveni cronică. Unii oameni dezvoltă inflamație și colangită ca parte a unei afecțiuni autoimune.

În cele mai multe cazuri, colangita este cauzată de o conductă blocată undeva în sistemul de canale biliare. Blocajul este cel mai frecvent cauzat de calculi biliari sau de nămoluri care afectează canalele biliare, potrivit Hopkins Medicine.

Alte cauze, mai puțin frecvente, ale colangitei includ:

- O tumoare

- Cheaguri de sânge

- O îngustare a unei conducte care poate apărea după o intervenție chirurgicală

- Un pancreas umflat

- O infecție cu paraziți

- Un reflux de bacterii din intestinul subțire.

- O infecție a sângelui (bacteremie)

Infecția determină acumularea de presiune în sistemul de canale biliare, care se poate răspândi la alte organe din sânge dacă nu este tratată.

"Bolile autoimune sunt o categorie considerată până de curând mai rară. E adevărat că sunt mai rare comparativ cu steatoza hepatică, cu ficatul gras non-alcoolic sau cu formele virale de boală, dar sunt într-o creștere de formă formidabilă în ultima vreme, laolaltă cu multe alte afecțiuni cu mecanism autoimun: boala celiacă, bolile inflamatorii intestinale, astmul bronșic și așa mai departe.

Aceste boli autoimune sunt de două tipuri: cele în care sistemul imun nu recunoaște, în general, nu recunoaște propiul organism, nu-și recunoaște propriile antigene, și atacă fie hepatocitele, deci celula hepatică și lucrul acesta dă naștere unei hepatite autoimune, sau atacă celulele canaliculilor biliari și consecința este o boală cu mecanism autoimun, dar care va avea o evoluție colestatică, cu bilirubină crescută, cu icter, cu prurit la acești pacienți.

Două categorii de boli intră aici: colangita biliară primitivă, fosta ciroză biliară primitivă, și colangita sclerozantă primitivă", a explicat prof. dr. Liana Gheorghe, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Academia de Sănătate".

Colangita - care sunt simptomele

Medicul Liana Gheorghe spune că femeile trebuie să fie foarte atente la simptomele pe care aceste boli le dau, uneori cu ani înainte de a se declanșa, mai ales că este o boală ce poate fi diagnosticată ușor.

"Probabil că mesajul cel mai important ar fi ca orice pacient - pentru bolile acesta autoimune colestatice, care are un prurit inexplicabil, și e vorba în special de femei de vârstă medie, un prurit inexplicabil ani și ani de zile de multe ori înainte ca boala - să nu ignore semnele, pentru că există mijloace de diagnostic la îndemână, foarte simple: o fosfatază alcalină care intră în paleta de teste biochimice uzuale și testarea anticorpilor antimitocondriali pun imediat diagnosticul", a mai spus medicul.

Simptomele fiecărei persoane pot varia și pot fi nespecifice sau severe, incluzând: 

- Durere în partea superioară dreaptă a burții (abdomen)

- Febră

- Frisoane

- Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)

- Greață și vărsături

- Scaune de culoarea lutului

- Urină închisă la culoare

- Tensiune arterială scăzută

- Letargie

- Modificări ale vigilenței.

Colangita - care este tratamentul

Este important să obțineți imediat un diagnostic. Majoritatea persoanelor cu colangită se simt foarte rău și de cele mai multe ori ajung la Urgențe.

Potrivit medicului, cele două forme ale bolii autoimune afectează diferit ficatul și, pentru fiecare dintre ele, există tratamente.

"Sunt boli ale ductelor hepatice mici în general, intrahepatice, și în colangita sclerozantă și posibil ale ductelor mari extrahepatice.

Sunt boli din ce în ce mai frecvente, dar în fiecare dintre aceste categorii există tratament imunosupresor, gradual, și care controlează cam 75-80% din pacienții cu hepatită autoimună.

Dar din nefericire are două hibe mari: accentuează pruritul la acești pacienți, mâncărimea, și în același timp este foarte, foarte scump. Cam astea ar fi resursele.

Tratamentul de primă linie cu acidul ursodeoxicolic pentru colangita biliară primitivă și câteva alte medicamente în studiu, primul dintre ele aprobat deja în colangita biliară primitivă este acidul obeticolic, care, să spunem, rezultatele bune au fost recent date publicității și este aprobat de către FDA pentru tratamentul acestei boli.

Există tratamente bune, există tratamentul cu acid ursodeoxicolic care controlează bună parte dintre acești pacienți și există în studii clinice avansate, în special inhibitori de PPAR, agoniști de PPAR, de receptor nuclear de tip PPAR, care sunt în studii foarte avansate și se pare cu rezultate foarte bune.

Avem și noi un asemenea studiu, am avut de altfel, s-a terminat, dar există asemenea studii în lume și probabil că vor reprezenta foarte curând una din terapiile aprobate pentru a aceste boli", a conchis medicul Liana Gheorghe.

Dacă nu este tratată la timp, colangita poate duce la boli de ficat, infecții repetate, subțierea oaselor, cancer de duct biliar, cancer de colon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel