Colegiul Medicilor: Acest tip de abordare echivalează calificarea profesională de medic cu calificări la locul de muncă

Adisa Codruț |
Data publicării:
Analize
Analize

Colegiul Medicilor a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Medicinei de Laborator și Miocrobiologie Medicală pentru a discuta despre unele reglementări necesare. Nemulțumirea este legată de faptul că situația actuală poate duce la posibilitatea egalizării punctajelor acordate laboratoarelor de analiză medicală pentru personalul angajat cu cel al medicilor.

Conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul București a avut, ieri, o întâlnire cu reprezentanți ai Comisiilor de Medicină de Laborator și de Microbiologie Medicală ai CMR, precum și ai Societății Romane de Microbiologie.

Scopul întâlnirii a fost legat de analiza situației create de posibilitatea egalizării punctajelor acordate laboratoarelor de analize medicale în vederea contractării serviciilor cu CNAS, pentru personalul angajat, indiferent de calificarea profesională – punctaje similare pentru medici specialiști de Medicină de Laborator/Microbiologie Medicală, respectiv pentru biologi, biochimiști, chimiști (BBC) angajați în aceste laboratoare, se arată într-un comunicat remis presei.

Calificarea la locul de muncă: abordare periculoasă

Acest tip de abordare este deosebit de periculos deoarece echivalează de facto calificarea profesională de medic specialist obținută prin rezidențiat, cu calificări dobândite la locul de munca; studiile nu corespund ca durata și curriculum de pregătire cu studiile din Facultățile de Medicina urmate de studiile de rezidențiat.„Acest lucru contravine flagrant modului în care se desfășoară si este recunoscută profesiunea de medic la nivelul Uniunii Europene și pune în pericol siguranța pacientului, prin ignorarea componenței medicale obligatorii în furnizarea rezultatelor analizelor medicale.

Nu dorim să intrăm în polemică cu reprezentanți ai OBBCSSR, care au difuzat în ultima vreme numeroase comunicate către mass-media și instituții publice, mesaje care provoacă confuzie, sunt agresive și includ atacuri la persoană. Ne delimităm fața de astfel de practici și nu dorim decât ca principiile care stau la baza recunoașterii calificării profesionale de medic specialist în Medicina de Laborator/Microbiologie Medicală să fie respectate”, se arată în document.

Principii agreate

După întâlnirea de ieri au fost agreate mai multe principii care constituie baza discuțiilor cu Ministerul Sănătății și cu alte autorități publice, dacă este cazul:

- medicina de laborator și Microbiologia Medicală se practică numai de către medici specialiști/primari de specialitate;

- nu pot exista nici un fel de echivalări ale pregătirii profesionale, pentru alte categorii de personal care lucrează în laboratorul de analize medicale, cu medicii specialiști/primari de Medicină de Laborator sau de Microbiologie Medicală;

- punctajele acordate la contractarea serviciilor de medicina de laborator nu trebuie, în nici un fel, să încurajeze astfel de echivalări, care oricum nu sunt de competența CNAS;

- laboratorul de analize medicale este echivalentul secției medicale și trebuie condus de un medic specialist/primar;

- examenul de șef de laborator trebuie susținut în fața comisiei care să includă numai medici cu specialitatea medicină de laborator și/sau microbiologie medicală,  cu excepția, după caz, a președintelui comisiei;

„Biologii, biochimiștii si chimiști sunt colegii noștri, suntem conștienți că trebuie găsită o soluție favorabilă față de revendicările lor salariale, îi sprijinim, dar acest lucru nu are nimic în comun cu echivalarea calificărilor profesionale și responsabilităților specifice ale BBC cu medicii  specialiști/primari de medicina de laborator și microbiologie medicală”, mai arată comunicatul remis presei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel