Conf.dr. Horațiu Moldovan: Chirurgia valvulară minim invazivă, la început

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Conf.dr. Horatiu Modovan, chirurgia valvulara minim invaziva
Conf.dr. Horatiu Modovan, chirurgia valvulara minim invaziva

Intervențiile minim invazive cardiovasculare se fac în procent mic în România. Invitatul ediției de săptămâna aceasta a emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical este conf.dr. Horațiu Moldovan, care a declarat că în țara noastră chirurgia valvulară minim invazivă este la început. Sunt doar 3 centre care aplică aplică pe larg aceste tehnici, însă în contextul general procentul este mic, dar în creștere.

Conferențiarul universitar dr. Horațiu Moldovan, de la Facultatea de Medicină a Universității Titu Maiorescu din Capitală, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi cardiovasculari din România, a subliniat că în timp ce la stat chirurgia vasculară minim invazivă se face în procent mic, la privat toată chirurgia de acest tip se face doar minim invaziv.

,,În serviciul pe care le conduc eu toată chirurgia valvulară se face minim invaziv. Nu mai facem chirurgie valvulară deschisă, desigur cu onorabile excepții, operații combinate de valve și coronare sau operații trivalvulare sau reintervenții care asociază și alte proceduri. Dar chirurgia monovalvulară per primam exclusiv se face minimal invaziv. La nivelul sistemului medical românesc, chirurgia minimal invazivă este la început. După știința mea sunt doar 3 centre care aplică această tehnică pe larg, însă în contextul general al chirurgiei valvulare din România reprezintă încă un procent mic, el este în creștere”, a precizat conf.dr Modovan, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

200 de pacienți cu TAVI în România

TAVI este o procedură de implantare valvulară aortică transcateter, prin care în interiorul valvei îngustate a pacientului se introduce un balon de dimensiuni adecvate cu care valva îngustată este, mai întâi, dilatată sub control radiologic și ecografic transesofagian. Această procedură este într-o ,,explozie deosebită de dezvoltare” și e foarte bine venit lucrul acesta, este de părere reputatul chirurg cardiovascular, care susține că sunt deja peste 200 de pacienți, beneficiari ai acestei metode.

,,În ceea ce privește TAVI, nu aș putea să vă spun când s-a început, dar cred că în anii 2010-2012. Însă în ultimii 3 ani, numărul protezelor de transcateter a crescut vertiginos și deja se poate vorbi de o experiență la peste 200 de pacienți care au beneficiat de procedura asta, cea mai mare experiență fiind la Institul CC Iliescu”.

Tehnologia a fost implementată de marile institute de boli cardiovasculare din țară: Iași, Târgu Mureș, Cluj și București și de spitalele private. Potrivit specialistului, această explozie se datorează faptului că prețul dispozitivelor coboară, calitatea lor se îmbunătățește, ceea ce duce la o accesibilitate din ce în ce mai mare.

,,O mare importanță în răspândirea acestei metode cu adevărat necesară a avut-o faptul că a fost inclusă în program de național de boli cardiovasculare, este suportată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și accesibiltatea este din ce în ce mai mare”, a afirmat conf.dr. Horațiu Moldovan.

Protezele valvuare, avantaje și dezavantaje

Protezele valvulare cardiace folosite în diferite afecțiuni cardiovasculare sunt într-o continuă evoluție de la momentul apariției lor din anul 1953 până astăzi. Conf. dr. Moldovan a făcut referite la două opțiuni pe care le au chirurgii cardiovasculari în acest moment: protezele mecanice și protezele biologice.

Protezele mecanice sunt confecționate dintr-un oțel special biocompatibil, un carbon piloritic, având o durabilitate foarte mare, toată viața. Ele generează foarte puțină tromboză, foarte puține cheaguri pe valvă, dar chiar și așa necesită tratament anticoagulant.

,,Aceste proteze din carbon piloritic nu merg fără tratament anticoagulant, ca atare pacientul trebuie să primească un tratament zilnic cu un medicament care coboară parametri de coagulare și fac sângele mai fluid. Fără anticoagulante, aceste valve mecanice nu funcționează. Este dezavantajul acestor proteze. Astăzi există generații noi de proteze valvulare mecanice care au foarte puțin anticoagulant. Încă pasul fără anticoagulant nu s-a facut decât în chirurgia experimentală, dar este iminent”, a precizat conf. dr. Horațiu Moldovan.

Alternativa valvelor mecanice o reprezintă valvele biologice, care sunt substituenți confecționați din material biologic de la animal.

,,Sunt xenoproteze în general din valve aortice de porc sau din pericard de vițel care au avantajul biocompatibiității superioare în sensul că nu sunt deloc trombogene sau doar minimal trombogene, nu necesită tratament anticoagulant, dar au o durabilitate limitată, se uzează în timp și necesită la un moment dat înlocuire”, a mai spus invitatul emisiunii Academia de Sănătate.

Pentru că durabilitatea acestora este de maxim 20 ani, ele sunt indicate pacienților mai în vîrstă cu o speranță de viață mai mică, în timp ce valvele mecanice sunt recomandate tinerilor cu speranțe mari de viață.

Mai multe detalii despre procedurile minim invazive în chirurgia cardiovasculară, aflați din VIDEO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel